Joe Biden, invitat la Kiev în „următoarele zile”. Președintele SUA l-a sunat pe Zelenski: Diplomația și descurajarea Rusiei continuă
Preşedintele Joe Biden a vorbit duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o zi după ce șeful Casei Albe a avut o discuție telefonică de aproape o oră cu preşedintele rus Vladimir Putin și în timp ce eforturi diplomatice intense continuă pentru a evita un război. Potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a transmis liderului ucrainean că diplomația și acțiunile de descurajare a Rusiei continuă. La rândul său, Președinția de la Kiev a anunțat că președintele SUA a fost invitat în Ucraina „în următoarele zile”, pentru a-și arăta sprijinul în faţa riscului unei invazii ruse.
ACTUALIZARE. „Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic şi ar contribui la stabilizarea situaţiei”, i-a spus Volodimir Zelenski liderului de la Casa Albă, în cursul convorbirii lor telefonice, potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene.
Washingtonul nu a făcut însă nicio referire la această invitaţie în comunicatul transmis de Casa Albă.
Ce a anunțat Casa Albă
Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit aproape 50 de minute la telefon și au convenit să continue „diplomaţia” şi „descurajarea” Rusiei, a anunţat Casa Albă.
„Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanţei de a continua diplomaţia şi descurajarea ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontierele Ucrainei'”, potrivit unui comunicat al Administraţiei americane.
Joe Biden a promis din nou un răspuns „rapid şi decisiv” al SUA, în coordonare cu aliaţii săi, în cazul unui atac rusesc, şi l-a asigurat pe preşedintele ucrainean că Washingtonul susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Ce spune comunicatul Președinției de la Kiev
Mult mai amplu, comunicatul Administrației Prezidențiale de la Kiev transmite că Volodimir Zelenski a subliniat că partea ucraineană înțelege toate riscurile actuale și este pregătită pentru orice evoluție, dar în același timp a spus că măsurile luate de Statele Unite și de alți parteneri care „sprijină eficient” Ucraina sunt de natură să împiedice „răspândirea panicii”.
„Vom opri orice escaladare față de Ucraina. Capitala Ucrainei, Kiev, și alte orașe ale statului nostru - Harkov și Lvov, Nipru și Odesa - sunt în siguranță și se află sub o protecție de încredere”, a subliniat șeful statului ucrainean.
Președintele Ucrainei i-a mulțumit lui Joseph Biden pentru „sprijinul neabătut” al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar a subliniat importanța furnizării unor garanții de securitate eficiente. „Suntem gata să le discutăm în diferite formate”, a declarat Volodimir Zelenski, arătând că nu poate exista securitate în Europa fără securitate pentru Ucraina.
„Nu suntem încă membri ai NATO. Prin urmare, doar o armată ucraineană puternică este cheia securității statului nostru”, i-a spus Zelenski lui Biden, potrivit comunicatului de la Kiev. „Volodimir Zelenski a remarcat importanța eforturilor depuse de Statele Unite în consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Președintele Ucrainei a lăudat cooperarea activă cu Statele Unite în domeniul securității și apărării, care contribuie la consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat.
În același timp, documentul spune că liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina se pronunță pentru o soluționare exclusiv pașnică a conflictului. „S-a acordat atenție pașilor făcuți pentru detensionarea situației și pentru realizarea păcii în cadrul tuturor formatelor de negociere existente”, spune comunicatul.
Astfel, cei doi lideri au discutat despre sancțiunile care vor fi impuse în cazul escaladării agresiunii din partea Rusiei. De asemenea, a fost discutată problema creșterii stabilității financiare și energetice a Ucrainei, pe fondul provocărilor actuale.
Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joseph Biden pentru sprijinul său și l-a invitat să viziteze Ucraina: „Sunt convins că sosirea dumneavoastră la Kiev în zilele următoare, care sunt cruciale pentru stabilizarea situației, va fi un semnal puternic și va contribui la detensionare”, i-a spus Volodimir Zelenski lui Joe Biden, citat în finalul comunicatului Administrației Prezidențiale de la Kiev.
Emmanuel Macron transmite că nu se pune problema „finlandizării” Ucrainei
Și preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a continuat eforturile diplomatice pentru a evita o escaladare în Ucraina, vorbind la telefon sâmbătă cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şi urmând să discute din nou şi cu preşedintele american, Joe Biden, relatează AFP, preluată de Agerpres.
În ceea ce priveşte avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei în Ucraina, Palatul Elysee a declarat că are propria sa evaluare. „Vrem să menţinem o poziţie coordonată unită şi robustă, cu perspectiva unor sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unui atac”, a explicat Preşedinţia franceză. „Nu se pune absolut deloc problema unei 'finlandizări', ci a consolidării suveranităţii şi securităţii Ucrainei”, a precizat Palatul Elysee.
Precizările Președinției franceze vin în contextul în care în timpul vizitei făcute la Kiev săptămâna trecută, președintele francez ar fi folosit termenul de „finlandizare” sau ar fi evocat ideea și ar fi spus că este o opțiune „pe masă” pentru aplanarea tensiunii legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei și de insistența Moscovei ca Ucraina să fie ținută pentru totdeauna în afara NATO.
Termenul de „finlandizare”, preluat de presa ucraineană, a stârnit însă uriașe sensibilități la Kiev. În Finlanda, este un cuvânt murdar pentru unii. În zilele noastre, la Kiev, este practic o insultă, a relatat Radio Europa Liberă.
Ulterior, într-o conferință de presă, Emmanuel Macron a negat că ar fi făcut o astfel de referință, iar președintele Volodimir Zelenski l-a susținut, spunând că nu l-a auzit rostindu-l.
La trei ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda, care ținuse piept puternicei Armate Roșii la începutul războiului, a semnat un tratat cu vecinul său din est, Rusia. În Europa, divizată între Est și Vest, tocmai începea Războiul Rece, iar acordul a statuat neutralitatea Finlandei, a ținut-o în afara Alianței Nord-Atlantice care era în curs de formare și și-a pus amprenta timp de decenii asupra politicii de la Helsinki.
Editor : Luana Pavaluca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News