Rata inflației în Statele Unite a ajuns la 7,5 la sută în ianuarie, un record al ultimilor 40 de ani: în februarie 1982 a mai fost înregistrat un nivel similar. Prețurile în Statele Unite avansează rapid, din cauza unei combinații nefaste de bani ieftini, probleme de aprovizionare și în același timp un deficit acut de forță de muncă, deficit care pune presiune asupra majorării salariilor.
Creșterile au fost peste așteptările pieței, ceea ce a generat într-o primă fază o scădere a indicilor bursieri, dar ulterior pierderile au fost recuperate.
Inflația mare va obliga Rezerva Federală americană să crească mai agresiv dobânzile. Dacă acum câteva luni erau așteptate trei creșteri, ultimele date fac investitorii să parieze că vor fi până la șase astfel de majorări de dobândă în 2022.
Preşedintele Joe Biden a recunoscut joi că inflația este ridicată, dar şi-a exprimat optimismul că „se va modera semnificativ” până la sfârșitul acestui an. El a subliniat că, de la începutul anului, au avut loc majorări ale salariilor angajaţilor americani şi o „moderare” a preţurilor autoturismelor. Biden a făcut referire şi la datele despre rata şomajului, care se află la 4 la sută, subliniind că în ianuarie au fost create 467.000 de noi locuri de muncă, transmite EFE, preluată de Agerpres.
Republicanii dau vina pe cecurile trimise acasă americanilor în pandemie
În schimb, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, i-a învinuit pe democraţi de inflaţie şi a pus-o pe seama planului de stimulare pe care Congresul l-a aprobat anul trecut, la iniţiativa lui Biden, plan ce a presupus injectarea în economie a 1.900 miliarde dolari pentru a atenua efectele pandemiei. Acest plan, a spus republicanul, i-a ajutat pe americani, cărora le-au fost trimise cecuri acasă, dar a dus la creşterea preţurilor şi acum familiile nu pot să facă faţă cheltuielilor de bază. „Acesta este rezultatul direct al politicilor liberale”, a spus McConnell.
Economiştii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte cauza creşterii preţurilor, unii punând-o pe seama planului de stimulente al lui Biden şi alţii argumentând că este rezultatul pandemiei şi al întârzierilor în lanţul de aprovizionare, care au împiedicat o serie de materiale să ajungă în SUA.
Dacă se exclud preţurile alimentelor şi combustibililor, care sunt cele mai volatile, inflaţia de bază a fost în ianuarie de 0,6%, cu o rată interanuală de 6%. Preţurile energiei (care includ benzina, petrolul, electricitatea şi gazele naturale) au crescut în ianuarie cu 0,9%, un procent similar cu cel cu care s-au majorat preţurile alimentelor, conform comunicatului Guvernului. În segmentul alimentelor, preţul produselor cumpărate de la supermarketuri a crescut cu 1%, iar cel al mâncării din restaurante cu 0,7%. În industria auto, preţurile autovehiculelor noi au rămas constante comparativ cu decembrie, dar al celor second-hand au urcat cu 1,5%.
Editor : Luana Pavaluca