Noul lider de la Casa Albă pare hotărât să pună în practică toate promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală, chiar dacă multe dintre ele au fost aspru criticate. Într-un interviu pentru televiziunea ABC, primul de la instalarea în Biroul Oval, Donald Trump a sugerat că nu a renunţat la ideea de a reintroduce tehnica simulării înecului ca metodă de torturare a teroriștilor.
„Am vorbit acum 24 de ore cu oamenii aflaţi la conducerea serviciilor de informaţii şi i-am întrebat dacă tortura funcţionează. Şi răspunsul a fost da, cu siguranţă”, a declarat Donald Trump.
Reporter: Sunteţi preşedintele Statelor Unite acum. Vreţi reintroducerea simulării înecului?
Donald Trump: Nu vreau ca oamenii să fie decapitaţi în Orientul Mijlociu pentru că sunt creştini, musulmani sau orice altceva. Vreau ca ţara mea să fie sigură.
Reporter: Ce înseamnă asta?
Donald Trump: Când gruparea Stat Islamic face lucruri despre care nu s-a mai auzit din perioada Evului Mediu, dacă sunt convins în ceea ce priveşte simularea înecului?! (...) În ceea ce mă priveşte trebuie să răspundem focului cu foc.
Pe de altă parte, miliardarul american a explicat că se va consulta cu secretarul Apărării, James Mattis, şi cu directorul CIA, Mike Pompeo, pentru a vedea dacă se poate lua vreo acţiune legală pentru combaterea rasismului în Statele Unite.
„Noi avem această tehnică şi nu putem să facem nimic? Mă bazez pe Pompeo şi Mattis. Dacă ei nu vor să facem asta, atunci e ok. Dacă ei sunt de acord cu asta, atunci voi lucra pentru a găsi o soluţie”, a mai spus președintele american, făcând referire la șeful CIA și la șeful Pentagonului.
Miliardarul republican a declarat încă din timpul campaniei electorale că este dispus să ordone trupelor americane să execute simularea înecului şi alte tehnici de tortură ceva mai dure împotriva suspecţilor de terorism. Poziţia liderului american cu privire la tortură nu pare să fie împărtăşită însă de propriii oameni, directorul CIA precizând că ar fi o eroare colosală dacă s-ar face un pas înapoi cu privire la tortura din SUA, menționează News.ro.
Lumea e într-o dezordine completă
Pe de altă parte, Donald Trump a apărat miercuri măsura anunțată a suspendării vizelor de intrare pe teritoriul american pentru cetățeni proveniți din unele țări musulmane, explicând că trebuie să se ia măsuri într-o lume aflată într-o „dezordine completă”, potrivit Agerpres, care preia AFP.
„Nu este o interdicție împotriva musulmanilor, dar aceasta privește țări care au mult terorism”, a afirmat noul președinte al SUA în interviul difuzat de ABC.
„Nu vreau terorism în această țară”, a adăugat el, refuzând să precizeze lista țărilor care ar fi vizate de măsurile respective, dar reafirmându-și convingerea că Europa a făcut o „enormă eroare autorizând milioane de persoane să se ducă în Germania și în alte țări”.
Potrivit unui decret intitulat „Protejarea națiunii de atacuri teroriste comise de străini” - a cărui copie a fost publicată de Washington Post - administrația americană se pregătește să suspende pentru o lună sosirea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte țări musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen).
Întrebat dacă nu se teme că aceste decizii vor genera și mai multă mânie în lumea musulmană, noul președinte american a răspuns: „Mânie? Există deja mânie totală. Cum ar putea să existe mai multă?”.
„Lumea este în dezordine (...). Lumea este furioasă”, a afirmat el. „Noi nu ar fi trebuit să mergem în Irak. Noi nu ar fi trebuit să ne retragem în felul în care am făcut-o. Lumea este într-o dezordine completă”, a completat președintele american.
Potrivit decretului publicat de Washington Post, administrația are de gând să nu accepte deloc refugiați timp de patru luni și să sisteze definitiv primirea refugiaților sirieni.
Președintele Trump intenționează astfel să înjumătățească numărul refugiaților care vor fi primiți în SUA în cursul acestui an bugetar 2017 (din 1 octombrie 2016 până în 30 septembrie 2017).
Administrația lui Barack Obama își propusese primirea a peste 100.000 de refugiați în acest an, administrația Trump ar viza mai degrabă 50.000, potrivit acestui proiect de decret.
(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)