Decizia care bulversează America. De cine i-e frică lui Donald Trump?
Decizia surprinzătoare a lui Donald Trump de a-l demite pe șeful FBI - omul care, teoretic vorbind, a contribuit în mod esențial la alegerea lui la Casa Albă - este întoarsă pe toate părțile peste Ocean. Unii spun că președintele american se apropie periculos de o procedură de destituire, în timp ce alții văd din nou o ecuație în care intervine necunoscuta Rusie.
Printr-o ciudată coincidență, decizia de a-l concedia James Comey a intervenit cu doar câteva ore înainte ca președintele Trump să-l primească la Casa Albă pe șeful diplomaței ruse, Serghei Lavrov. Este cel mai înalt oficial de la Moscova pe care președintele SUA îl întâlnește de la preluarea mandatului. Și, în mod ciudat, presa americană nu a avut acces și nici măcar oportunități de imagine. Singura dovadă a întâlnirii a venit via Moscova, după ce MAE rus a dat publicității, pe Twitter, o fotografie cu cei doi protagoniști.
Pe contul de Flickr al MAE rus sunt însă mai multe poze, care dezvăluie că la întâlnire - potrivit cutumei diplomatice - a luat parte și ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, cel aflat în centrul imensului scandal legat de contactele cu rușii ale lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională numit de Trump și nevoit să demisioneze după nici o lună. Și un alt personaj s-a întâlnit cu Serghei Lavrov și Serghei Kisliak - fostul secretar de stat Henry Kissinger, cândva și el consilier pentru securitate națională, în timpul președinției lui Nixon.
Preşedintele Statelor Unite l-ar fi demis pe șeful FBI, James Comey, fiind exasperat de ancheta pe care a condus-o privind eventuala implicare a Rusiei, în alegerile de anul trecut. Cel puţin, asta susţin surse de la Casa Albă, care spun că preşedintele este extrem de furios din cauza acestei investigaţii. Administraţia prezidenţială se apără şi susţine că n-a făcut decât să ţină cont de recomandările procurorului general.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Numai că miercuri seară s-a aflat că Donald Trump se gândea la demiterea lui James Comey, încă de anul trecut, când a câştigat alegerile. A spus-o clar şi răspicat, unul dintre purtătorii de cuvânt de la Casa Albă.
- De ce l-aţi concediat pe directorul Comey? a fost întrebat apoi Donald Trump.
- Simplu, pentru că nu-şi făcea treaba.
A fost singurul comentariu făcut de Donald Trump, după ce l-a demis pe şeful FBI.
Coincidenţă sau nu, demiterea vine la doar câteva zile după ce acesta ceruse suplimentarea fondurilor alocate investigaţiei privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut. Prin urmare, tot mai multe voci fac acum legătura între concedierea sa şi această anchetă.
De la Moscova, Vladimir Putin a comentat amuzat situaţia.
- Cum va afecta relaţiile dintre SUA şi Rusia demiterea lui James Comey? a fost întrebat liderul de la Kremlin.
- Nu vă supăraţi pe mine, dar întrebarea dumneavoastră e amuzantă. Nu avem nimic de-a face cu ei (americanii, n.red.) Ce treabă avem noi? Eu o să joc acum hochei cu fanii acestui sport şi vă invit să faceţi la fel, a răspuns președintele rus.
O reacţie, ironică de această dată, a avut şi ministrul rus de externe, care s-a întâlnit la Washington cu Donald Trump. „A fost concediat? Glumiţi, glumiţi...”.
Anul trecut, înaintea alegerilor, James Comey a redeschis investigaţia pe tema folosirii neglijente a e-mailurilor în cazul Hillary Clinton, ceea ce a constituit o lovitură semnificativă pentru candidata democrată, chiar dacă cu două zile înainte de scrutin același șef al FBI a anunţat că nu a descoperit nimic nou. Oricum, subiectul a fost un prilej pentru Trump și echipa sa pentru a-l critica pe Comey.
După alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, şeful FBI a condus ancheta legată de implicarea Rusiei în alegeri. A fost un nou prilej de critici din partea președintelui.
Totul a culminat marți, când FBI a recunoscut că James Comey a prezentat o serie de informaţii eronate în Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, soţul vicepreşedintei de campanie a lui Hillary Clinton. Era motivul pentru care șeful FBI anunța, în octombrie, redeschiderea anchetei referitoare la Hillary Clinton. De altfel, candidata democrată a dat vina pentru eșecul ei în alegeri pe hackerii ruși, dar și pe directorul FBI.
La câteva ore după aceea, s-a aflat că James Comey a fost demis. Liderul de la Casa Albă şi-a bazat decizia pe recomandări venite de la procurorul-general şi de la adjunctul acestuia, care au criticat modul în care James Comey a tratat investigaţia de anul trecut în cazul email-urilor lui Hillary Clinton.
Numai că, din nou stranie coincidență, demiterea lui Comey a intervenit la doar câteva zile după ce directorul FBI a spus în Congres, în timpul unei audieri, că Rusia continuă să influenţeze politica internă americană.
Iar cea mai stranie critică pentru demiterea lui James Comey a venit de la Edward Snowden, fostul angajat al CIA și NSA, cel care a dezvăluit programele de supraveghere a populației conduse de cele două agenții de inteligență. Mulți l-au considerat un trădător și chiar un om al rușilor.
În orice caz, este pentru a doua oară în istoria de peste o sută de ani a FBI când directorul instituţiei este demis de preşedintele Statelor Unite. James Comey a venit la conducerea Biroului în 2013, pe vremea lui Barack Obama şi ar fi trebuit să deţină funcţia până în 2023.
În aceste condiții mulți își pun întrebarea: ce încearcă să facă Donald Trump? De ce/de cine îi e frică lui Donald Trump? Și care e adevărul, din moment ce Comey i-a dat o mână de ajutor - poate involuntară - în campanie?
Citiți și:
Trump a interzis accesul presei americane la întâlnirea cu Lavrov şi ambasadorul rus Kisliak
Lavrov: E umilitor pentru poporul american să audă că Rusia controlează situaţia politică din SUA
Analiză: Înalţi oficiali americani concediaţi în timp ce îl anchetau pe Trump
Scrisoarea fostului director FBI, după ce a fost dat afară de Trump
James Comey, un profesionist incomod
Edward Snowden critică dur concedierea directorului FBI, cel care l-a vânat ani de zile
Progres în ancheta privind legăturile Trump-Rusia?
Donald Trump l-a concediat pe șeful FBI
Directorul FBI: Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru toate națiunile de pe Pământ
Hillary Clinton dă vina pe șeful FBI și pe hackerii ruși pentru eșecul din alegeri
- Etichete:
- sua
- rusia
- james comey
- director fbi
- trump demitere fbi
- ancheta rusia fbi
- trump rusi
- intalnire trump lavrov
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News