Directorul FBI, James Comey, a fost dat afară de preşedintele Donald Trump, la doar câteva zile după ce a spus în Congres, în timpul unei audieri, că Rusia continuă să influenţeze politica internă americană. Oficial, liderul de la Casa Albă şi-a bazat decizia pe recomandări venite de la procurorul-general şi de la adjunctul acestuia, care critică modul în care James Comey a tratat investigaţia de anul trecut în cazul email-urilor lui Hillary Clinton.
„Am primit scrisorile atașate de la Procurorul General și de la Adjunctul Procurorului General al SUA în care îmi este recomandată demiterea dumneavoastră din funcția de director al FBI. Am acceptat recomandarea lor și din acest moment sunteți eliberat din funcție. Deși apreciez enorm faptul că m-ați informat, cu trei ocazii diferite, că nu fac obiectul unei investigații, sunt de acord cu Departamentul de Justiție că nu sunteți un director eficient al FBI. Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restaureze încrederea publică în această instituție”, se arată în scrisoarea de demitere a lui James Comey, semnată de Donald Trump.
Demiterea directorului FBI a avut loc la doar câteva ore după ce FBI a recunoscut că James Comey a prezentat o serie de informaţii eronate în Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, soţul vicepreşedintei de campanie a lui Hillary Clinton.
Procurorul General al SUA, Jeff Sessions, a explicat că departamentul Justiţiei este „angajat să respecte un nivel înalt de disciplină, integritate, precum şi statul de drept”, menţionând că există nevoia „unui nou început” la FBI.
Casa Albă a precizat că va începe imediat căutarea unui înlocuitor pentru James Comey, unul dintre puţinii directori numiţi de administraţia Obama şi păstraţi în funcţie de Donald Trump.
Critici privind momentul demiterii
Oponenţii actualei administraţii americane spun la unison că şeful FBI a rămas fără funcţie din cauză că investigaţia în cazul implicării Moscovei în alegerile prezidenţiale s-a apropiat periculos de mult de Casa Albă.
„Este concediat pentru o conferinţă de presă din iulie 2016? Este cel mai absurd pretext. E vorba de un investigator care cercetează Casa Albă şi care tocmai a fost dat afară de Casa Albă”, a explicat analistul juridic Jeffrey Toobin pentru CNN.
Tocmai motivul demiterii lui James Comey a ridicat numeroase semne de întrebare.
„Prima întrebare la care trebuie să răspundă administraţia este "De ce acum"? L-au dat afară pe directorul Comey, omul care conduce investigaţia (în cazul implicării Rusiei în campanie - n.red.). Vor suspecta oamenii o muşamalizare? Absolut!”, este de părere liderul democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer.
Mulţi politicieni şi-au exprimat surprinderea că directorul agenţiei ar trebui să fie demis pentru modul în care a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, având în vedere că Trump l-a lăudat anterior pe Comey. În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.
„Ceea ce a făcut i-a restabilit reputaţia”, a concluzionat atunci Trump.
Reacția lui Comey
James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale. Fostul șef al FBI se adresa agenţiilor instituției din Los Angeles, atunci când un membru al echipei sale l-a informat printr-un bilet că tocmai a fost eliberat din funcţie de către administraţia Trump. Iniţial, acesta a crezut că este vorba de o farsă şi a început să râdă în faţa agenţiilor FBI din Los Angeles.
Comey a rezistat doar patru ani dintr-un mandat de zece ani la conducerea Biroului Federal de Investigaţii.
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile de anul trecut, James Comey a anunţat că redeschide investigaţia în cazul Hillary Clinton. Apoi, cu două zile înainte de vot, a anunţat că ancheta nu a descoperit nimic nou. Mulţi analişti spun că acest lucru a întors rezultatul în favoarea lui Donald Trump. După alegeri, şeful FBI a condus ancheta legată de implicarea Rusiei în alegeri.