Michael Flynn, consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, a demisionat. Reacția Kremlinului

Data actualizării: Data publicării:
President-Elect Trump Holds Meetings At Trump Tower In New York
Foto: Gulliver/GettyImages

Controversatul Michael Flynn, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, a demisionat în urma scandalului legat de comunicarea pe care a avut-o cu Ambasada Rusiei la Washington.

President-Elect Trump Holds Meetings At Trump Tower In New York
Foto: Gulliver/GettyImages

Este prima demisie din rândul administraţiei americane, care intervine la nici o lună de la instalarea în funcţie a lui Donald Trump.

Consilierul pentru securitate al lui Donald Trump, Michael Flynn, a demisionat în toiul unui scandal legat de contactele sale cu ambasadorul rus la Washington.

Cu câteva ore mai devreme de anunțul demisiei, Casa Albă informase că evaluează situaţia consilierului, ceea ce deja reprezenta o schimbare de ton faţă de declaraţiile de susţinere anterioare.

Scandalul a pornit de la faptul că în decembrie, chiar în ziua în care administraţia lui Barack Obama a impus noi sancţiuni împotriva Rusiei, Michael Flynn a vorbit la telefon cu ambasadorul rus, dându-i asigurări că noul preşedinte va fi mult mai indulgent cu Moscova. Mai mult, consilierul l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence, spunându-i că nu a discutat despre sancţiuni.

În scrisoarea de demisie publicată marți de The New York Times, Michael Flynn spune că omisiunea se explică prin avalanşa de discuţii pe diverse teme pe care le-a avut cu numeroşi oficiali străini în procesul de tranziţie. El spune, de asemenea, că preşedintele şi vicepreşedintele i-au acceptat scuzele. Mai afirmă că şi-a îndeplinit îndatoririle cu desăvârşită corectitudine şi integritate, sugerând astfel că demisionează fără să fie vinovat de acuzaţiile care i se aduc.

Demisia vine în contextul în care noul preşedinte american fusese acuzat încă din campanie de o apropiere de Rusia. La rândul său, Rusia a fost acuzată că a intervenit în campanie prin atacuri cibernetice şi dezvăluire de informaţii compromiţătoare despre tabăra democrată, pentru a ajuta la victoria lui Donald Trump.

În decembrie 2015, Flynn a fost la un dineu cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Russia Today, agenția rusă de știri identificată în mod public de serviciile americane de informații drept fanionul campaniilor de dezinformare ale Rusiei. Flynn, care a stat la dineu la două scaune depărtare de președintele rus Vladimir Putin, a apărut frecvent la televiziunea Russia Today, în ciuda avertismentelor că postul folosește propagandei rusești. Și fiul lui Flynn a fost concediat din echipa lui Trump, după ce s-a dovedit că răspândea frecvent pe rețelele sociale teorii ale conspirații și postări cu caracter rasist sau discriminator. Una dintre ele a dus chiar la un incident armat.

Presa americană scrie că generalul Keith Kellogg, fost consilier pentru securitate la Pentagon, va fi consilier pentru securitate interimar al Casei Albe, până la o nouă numire.

Citiți și: 

Reuters: Cinci convorbiri telefonice între Ambasada Rusiei și consilierul lui Trump, în 29 decembrie

Trump propune consilier pentru securitate un general suspectat de simpatii proruse

Apropiat al lui Trump, concediat pentru răspândirea unei știri false

Reacţia Kremlinului și punctul de vedere al lui Flynn

De partea sa, Kremlinul susţine că demisia lui Michael Flynn este o problemă internă a Statelor Unite şi nu are nimic de-a face cu Rusia.  Demisia consilierului pentru securitate naţională al SUA, Michael Flynn, este o chestiune internă şi nu are nicio legătură cu Rusia, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

„Am spus tot ceea ce am vrut să spunem”, le-a spus oficialul rus reporterilor, potrivit News.ro. Anterior, Peskov dăduse asigurări că Flynn şi ambasadorul rus la Washington nu au discutat despre ridicarea sancţiunilor.

Flynn a demisionat după ce presa a scris că Departamentul de Justiţie a avertizat administraţia Trump, luna trecută, că oficialul nu a spus adevărul autorităţilor în legătură cu discuţiile sale cu ambasadorul rus şi ar putea fi vulnerabil la şantaj din partea Moscovei. Miercuri, Flynn a negat că a discutat despre sancţiuni cu ambasadorul rus, dar joi a revenit asupra acestei negări, prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Consilierul a spus că, deşi nu îşi aminteşte să fi discutat sancţiunile, „nu poate fi sigur că subiectul nu a fost ridicat în discuţie”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Casa Albă a anunţat luna trecută că Michael Flynn a avut numai două discuţii telefonice cu Ambasadorul rus la Washington, dar trei surse citate de Reuters sub acoperirea anonimatului au declarat că Flynn a avut cinci discuţii telefonice cu diplomatul.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui, Michael Flynn spune că nu a făcut decât să urmeze procedurile obişnuite atunci când a vorbit la telefon cu ambasadorul Rusiei.

„Astfel de convorbiri telefonice au fost menite să faciliteze o tranziţie rapidă şi să demareze relaţiile necesare dintre preşedinte, consilierii săi şi lideri străini. Din nefericire, din cauza succesiunii rapide a evenimentelor, nu i-am informat corespunzător pe vicepreşedintele ales şi pe alte persoane în privinţa convorbirilor mele telefonice cu ambasadorul Rusiei”, a recunoscut Michael Flynn.

Scandalul a izbucnit în urmă cu exact o lună, când Donald Trump încă nu depusese jurământul de preşedinte. Presa a scris atunci cel mai important consilier al său a vorbit la telefon de cinci ori într-o singură zi cu ambasadorul rus la Washington. Mai mult, s-ar fi întâmplat chiar în ziua în care administraţia Obama sancţiona Rusia pentru amestecul în alegerile prezidenţiale, expulzând 35 de diplomaţi ruşi. Echipa Trump a recunoscut parţial convorbirile şi a dat asigurări că n-a fost vorba de sancţiuni.

Am vorbit cu generalul Flynn despre acea conversaţie. Nu au discutat nimic despre decizia Statelor Unite de a expulza diplomaţi sau de a impune sancţiuni Rusiei”, declara Mike Pence, vicepreședintele SUA.

Acuzaţiile veneau pe fondul suspiciunilor că noul preşedinte a fost ajutat de Rusia să câştige alegerile şi că va face concesii Moscovei. La două zile după învestitură, Michael Flynn devenea primul oficial din noua administraţie anchetat de FBI, CIA şi NSA, care voiau să afle adevăratele sale legături cu Rusia.

„Cum să ai încredere în politicile recomandate de un consilier pentru securitate naţională care nu le spune adevărul celor din jur?”, s-a întrebat Adam Schiff, membru al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților.

Potrivit legii, niciun cetăţean american nu are voie să poarte negocieri cu reprezentanţii altui stat, dacă nu are o calitate oficială în acest sens. Întrebarea care se pune acum este cine şi de când a ştiut de avertismentul din ianuarie al Departamentului Justiţiei privind discuţiile lui Michale Flynn cu ambasadorul rus şi de ce nu au luat nicio măsură împotriva acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani