Trump propune consilier pentru securitate un general suspectat de simpatii proruse
Data actualizării: Data publicării:
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, i-a propus joi funcția de consilier național pentru securitate general-locotenentului în retragere Michael Flynn, afirmă Reuters, care citează o sursă oficială de rang înalt din echipa viitorului șef al Casei Albe.
Întrebată dacă se așteaptă ca generalul să accepte propunerea, o persoană care este la curent cu această ofertă a replicat: "Când președintele Statelor Unite îți cere să servești, există un singur răspuns".
În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie, Flynn — fost director al Agenției de Informații pentru Apărare — a ținut adesea discursuri de deschidere la mitingurile electorale ale lui Trump, precizează Agerpres, care preia știrea Reuters.
Pe de altă parte, revista Newsweek scria, înainte de alegerile din SUA, că aliați ai SUA din NATO au fost îngrijorați de general-locotenent Michael Flynn, pe atunci consilier în echipa de campanie a lui Trump, al cărui nume a fost vehiculat la un moment dat chiar pentru postul de vicepreședinte.
În decembrie anul trecut, Flynn a fost la un dineu cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Russia Today, agenția rusă de știri care a fost identificată în mod public de serviciile americane de informații ca fiind fanionul campaniilor de dezinformare ale Rusiei. Flynn, care a stat la dineu la două scaune depărtare de președintele rus Vladimir Putin, a apărut frecvent la televiziunea Russia Today, în ciuda avertismentelor că postul folosește propagandei rusești.
CNN publică, la rândul său, un material în care afirmă că fiul lui Michael Flynn răspândește frecvent pe rețelele sociale teorii ale conspirații și postări cu caracter rasist sau discriminator.
Flynn, ca și Trump, crede că președintele rus Vladimir Putin este o persoană cu care se poate discuta. „Ne putem aștepta să pledeze pentru o relație mai strânsă cu rușii, o politică de sancționare a Iranului și un război mai agresiv împotriva militanților islamiști din lumea întreagă. Asemenea noi politici comportă, însă, un risc: relațiile mai calde cu rușii ar putea încuraja ofensiva lui Putin în estul Europei; atitudinile mai dure față de Iran ar putea compromite acordul prin care această țară se obligă să nu fabrice arme nucleare, iar extinderea războiului cu islamiștii ar putea costa mult - atât bani, cât și vieți omenești”, scrie CNN. Până acum, președintele ales al SUA, Donald Trump, i-a desemnat pe Reince Priebus, președintele Comitetului Național Republican, ca șef al staff-ului Casei Albe și pe Steve Bannon, director al campaniei magnatului și președinte executiv al site-ului conservator Breitbart News, ca strateg-șef și consilier principal al viitorului președinte. Acesta din urmă este, la rândul lui, un personaj foarte controversat.