„Club virtual de striptease fără restricții”. Cum îi face TikTok dependenți pe copii de social media. Compania, dată în judecată în SUA

Data actualizării: Data publicării:
Two white teenage girls shoot a viral video on their channel in the social network Tiktok at home on the couch. Focus on Tik Tok logo. Turkey, Istanbu
Foto: Profimedia Images

TikTok a fost dată marți în judecată de 13 state americane și de Districtul Columbia, care acuză populara platformă video de prejudicierea și neprotejarea tinerilor, transmite Reuters.

Procesele intentate separat în New York, California, Districtul Columbia și alte 11 state extind lupta juridică dintre compania chineză TikTok cu autoritățile de reglementare americane și solicită noi sancțiuni financiare împotriva ei.

Statele acuză TikTok că utilizează un software care creează în mod intenționat dependență, conceput pentru a-i face pe copii să se uite cât mai mult și cât mai des posibil, și că își prezintă în mod eronat eficiența moderării conținutului.

„TikTok cultivă dependența de rețelele sociale pentru a crește profiturile corporative”, a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta. „TikTok vizează în mod intenționat copiii, deoarece știe că aceștia nu au încă apărarea sau capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conținutului care creează dependență.”

TikTok caută să maximizeze timpul petrecut de utilizatori pe aplicație pentru a-i expune la reclame, spun statele.

„Tinerii se luptă cu sănătatea lor mintală din cauza platformelor de social media care creează dependență, precum TikTok”, a declarat procurorul general al New York-ului, Letitia James.

TikTok a declarat marți că nu este deloc de acord cu afirmațiile, „dintre care multe credem că sunt inexacte și înșelătoare”, și că este dezamăgită că statele au ales să dea în judecată „în loc să lucreze cu noi la soluții constructive pentru provocările din întreaga industrie”.

TikTok oferă caracteristici de siguranță, inclusiv limite implicite ale timpului de vizionare și opțiuni implicite de confidențialitate pentru minorii sub 16 ani, a declarat compania.

Procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a afirmat că TikTok operează o afacere nelicențiată de transmitere de bani prin intermediul funcțiilor sale de streaming live și de monedă virtuală.

„Platforma TikTok este periculoasă prin concepție. Este un produs care creează în mod intenționat dependență și care este conceput pentru a face tinerii dependenți de ecranele lor”, a declarat Schwalb într-un interviu.

„Club virtual de striptease fără restricții de vârstă”

Procesul intentat de Washington acuză TikTok de facilitarea exploatării sexuale a utilizatorilor minori, afirmând că transmisiunile live și „banii” virtuali ale TikTok „funcționează ca un club de striptease virtual fără restricții de vârstă”.

Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont și statul Washington au intentat, de asemenea, procese marți.

În martie 2022, opt state, inclusiv California și Massachusetts, au declarat că au lansat o anchetă la nivel național privind impactul TikTok asupra tinerilor.

Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată TikTok în luna august pentru că nu ar fi protejat confidențialitatea copiilor pe aplicație. Alte state, printre care Utah și Texas, au dat anterior în judecată TikTok pentru că nu a protejat copiii de prejudicii. Luni, TikTok a respins acuzațiile într-un document depus în instanță.

ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, se luptă cu o lege americană care ar putea interzice aplicația în Statele Unite.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri