Cine este „câinele turbat” propus șef al Pentagonului

Data publicării:
james mattis in uniforma militara cu mana la barbie
James „Mad Dog” Mattis. Foto: Gulliver / GettyImages

Președintele ales, Donald Trump, a anunțat că îl va propune pe un general în retragere, James Mattis, în fruntea Pentagonului, deși anul trecut magnatul spunea că mai multe știe el despre ISIS decât știu generalii.

Gen. James Mattis Attends Confirmation Hearing To Head US Central Command
Foto: Gulliver/GettyImages

În vârstă de 66 de ani, James Mattis, general în rezervă din 2013, a activat în corpul pușcașilor marini și este o figură populară în rândul forțelor armate. A condus Comandamentul Central, care supervizează operațiunile militare americane din Orientul Mijlociu și Asia de Sud și este faimos pentru limbajul lui colorat, în care nu se sfiește să afirme că treaba militarilor americani este să meargă la război. De altfel, i se spune „Mad Dog” (câine turbat – n.r.), o expresie care în engleza vorbită se folosește pentru a descrie persoane extrem de curajoase, cu o voință și personalitate puternice. 

Într-o frază celebră din 2003 atribuită lui Mattis, generalul le-ar fi spus pușcașilor marini din Irak: „Fiți politicoși, fiți profesioniști, dar să aveți un plan pentru a ucide pe oricine întâlniți”.

În 2016, la o sesiune de întrebări și răspunsuri, Mattis a părut să fie mișcat de o întrebare a unui pușcaș marin. Acesta a vrut să știe, practic, cât de mult i se permite să ucidă. Literal, el a întrebat cât de departe poate merge în a face victime cu ajutorul cuțitului, o procedură cunoscută sub numele de „victime în raza de acțiune”.

Odată ce ajungi ofițer de rang înalt, procedura înseamnă exact ceea ce practică oamenii din subordinea ta, iar în ceea ce mă privește, în momentul în care am ajuns în rangurile superioare, raza era de sute de mile”, a declarat generalul.

Acest stil de a spune lucrurilor pe nume i-a adus însă și neplăceri. A fost aspru criticat pentru că în 2005 a spus că „e amuzant să împuști anumite persoane”.

Totuși, modul lui de a vorbi nu este lipsit de logică. Odată, a spus că cel mai important lucru într-o zonă de luptă îl reprezintă „cei 6 inchi (circa 15 cm) dintre urechile tale”.

În prezent, James Mattis este profesor asociat la Institutul Hoover al Universității Stanford. Și este un profesor apreciat. În 2010, fostul șef al Pentagonului, Robert Gates, spunea despre Mattis că este unul dintre cei mai buni specialiști în strategie ai țării. Mattis este un cititor avid, care adesea oferă exemple din istorie și se mândrește cu faptul că a crescut având la dispoziție o mare bibliotecă, și nu un televizor.

L-a făcut pe Trump să se răzgândească

Generalul este cel care l-a făcut pe președintele ales Donald Trump să-și schimbe părerea în privința simulării înecului ca tehnică de tortură. În campanie, Trump promitea că va revizui decizia administrației Obama de a interzice această tehnică și, mai mult, dacă va fi ales, promitea că va aduce un „iad și mai îngrozitor” în ceea ce privește tehnicile de interogare a suspecților de terorism. Totuși, după o întrevedere avută la 19 noiembrie cu James Mattis, Trump a declarat că a fost foarte impresionat de acest „general adevărat”, care l-a făcut să se răzgândească. „Domnul Mattis mi-a spus: Eu n-am considerat niciodată utilă tehnica asta (a simulării înecului – n.r.)”, a relatat Trump, adăugând că generalul pune mai multă valoare pe câștigarea încrederii suspecților și pe recompensă, pentru a obține colaborarea.

Viitorul președinte a povestit că a fost foarte impresionat de răspunsul generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: „Dați-mi un pachet de țigări și două beri și voi obține rezultate mai bune” decât tortura prin simularea înecului. „Am fost foarte impresionat de acest răspuns”, le-a mărturisit Donald Trump celor de la „The New York Times”.

Îngrijorat de Iran

Deoarece s-a retras din armată doar de trei ani, în 2013, James Mattis ar avea nevoie de o dispensă specială din partea Congresului, pentru că există condiția ca un secretar al apărării să fie civil de cel puțin șapte ani, înainte de a a prelua conducerea Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze numirea sa.

De altfel, Comitetul pentru serviciile armate din Senatul american a anunțat că va examina numirea lui James Mattis. Într-un comunicat transmis joi noaptea, președintele Comitetului, republicanul John McCain, a spus despre Mattis că este unul dintre „cei mai buni ofițeri ai generației sale și un conducător extraordinar”.

Dacă va fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi primul general care va conduce apărarea americană după mai bine de jumătate de secol. Ultimul general care a deținut această funcție a fost George Marshall, în 1950.

Generalul Mattis a servit în timpul administrației Obama, dar a avut adesea o relație tensionată cu membrii acesteia. Cei care l-au cunoscut înainte de a se retrage din activitate, în 2013, spun că atunci când era la conducerea Comandamentului Central, Mattis se certa cu reprezentanții administrației, pentru că el dorea o mai bună pregătire pentru potențiale amenințări din partea Iranului și voia, totodată, mai multe resurse pentru Afganistan.

Echipa de generali a lui Trump

Mattis ar fi al doilea general din echipa lui Trump care a servit și în administrația Obama. Celălalt este generalul Michael Flynn, numit consilier pentru securitate națională în viitoarea administrație. Flynn este general de trei stele, retras și el din activitate, care a fost înlocuit în 2014 de administrația Obama din fruntea Agenției pentru Informații a Apărării. Flynn l-a criticat dur pe Obama în timpul campaniei din 2016, adoptând în mare parte retorica lui Trump.

Alături de Flynn, dar și de cel ales de Trump pentru a fi viitorul director al CIA, congresmenul Mike Pompeo, James Mattis a criticat acordul referitor la programul nuclear al Iranului, fiind de părere că amenințarea pe care o reprezintă Teheranul ar trebui privită cu și mai multă îngrijorare decât Statul Islamic sau al-Qaida.

„Regimul iranian, în opinia mea, este singura amenințare constantă la adresa păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a declarat Mattis. „Să speri că Iranul este gata să devină o țară modernă, responsabilă, este mult prea mult”, a adăugat el.

Dacă Mattis va fi confirmat șef al Pentagonului, va trebui să lucreze îndeaproape cu un alt general din corpul pușcașilor marini - Joseph Dunford -, care prezidează Statul Major Interarme. Doi generali din corpul pușcașilor marini care să dețină în același timp asemenea funcții importante este destul de neobișnuit, notează Reuters. Pușcașii marini sunt considerați elita trupelor americane. Se ridică întrebarea și cum își vor împărți sarcinile Mattis și Dunford. Amândoi au foarte multă experiență, inclusiv în Irak, unde, în timpul invaziei din 2003, Mattis a condus Divizia 1 a pușcașilor marini.

Mattis a declarat că unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să le facă a fost să supervizeze retragerea forțelor sale din orașul Falluja, în 2004. Se temea că asta le va afecta moralul, dar nu s-a întâmplat așa. „Nu ne găsim refugiu în a ne plânge de milă sau chestii de genul ăsta. Ca urmare, Corpul Pușcașilor Marini rămâne o organizație de temut în lumea asta. Așa cum și trebuie să fie”, spune James Mattis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
5 ani fără Cristina Țopescu. Care a fost ultimul mesaj postat de jurnalistă, înainte să moară
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...