ANALIZĂ | Trump face jocul Phenianului și strică relațiile cu Seulul
Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump face jocul Phanianului şi riscă să slăbească o alianţă veche de câteva decenii atacând Coreea de Sud, ignorându-i liderii şi ameninţând să anuleze acordul comercial cu Seulul, scrie AFP, citată de News.ro.
La mai bine de 24 de ore după al şaselea test nuclear al Phenianului, care a revendicat testarea unei bombe H, preşedintele american încă nu a vorbit cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, deşi a discutat la telefon cu premierul japonez Shinzo Abe.
Într-o serie de tweet-uri, după testul nuclear de duminică, vulcanicul locatar al Casei Albe a denunţat atitudinea Coreei de Nord, dar a criticat totodată Coreea de Sud.
„Coreea de Sud îşi dă seama, cum le-am spus, că discursul lor de relaxare cu Coreea de Nord nu funcţionează, ei nu înţeleg decât un singur lucru!”, a lansat el vizându-l pe Moon, un susţinător al unui dialog cu regimul lui Kim Jong-un.
Sâmbătă, preşedintele american a anunţat că intenţionează să-şi retragă ţara din acordul de liber-schimb cu Coreea de Sud, un text care, potrivit experţilor, este unul dintre pilonii relaţiei strânse dintre cele două ţări, care sunt aliate de aproape 70 de ani.
Atacurile neaşteptate ale lui Trump la adresa Coreei de Sud au luat prin surprindere. Experţii sunt convinşi că tweet-urile sale intempestive agravează situaţia în plină criză internaţională.
Cu atât mai mult cu cât Moon se află abia la începutul mandatului. El a cerut de altfel, după test, să se impună „pedeapsa cea mai puternică” Phenianului, mai ales prin noi sancţiuni în cadrul ONU, în vederea unei „izolări complete a Coreei de Nord”.
Însă, apreciază John Delury de la Universitatea Yonsei din Seul, Trump îl consideră pe omologul său sud-coreean drept un Neville Chamberlain al timpurilor moderne, o aluzie la artizanul politicii britanice de relaxare faţă de Adolf Hitler, la sfârşitul anilor '30.
„El acordă în prezent atât de puţină valoare acestei relaţii, încât este pregătit să-şi atace în mod public partenerul de la Seul”, a declarat acest cercetător pentru AFP.
Statele Unite sunt protectorul Coreei de Sud, unde au staţionat staţionaţi 28.500 de militari americani. Alianţa cu Seulul este totodată un pilon al strategiei americane în Asia în vederea contracarării influenţei chineze şi îndiguirii militarizării regimului nord-coreean.
Trump a discutat cu Shinzo Abe şi a recunoscut că China „încearcă să ajute, dar cu puţin succes”.
„Ierarhia este clară, Coreea de Sud este în partea de jos a grămezii”, observă Delury.
Abordarea lui Trump ar putea să fie „fatală politicii nord-coreene a Statelor Unite”, a apreciat într-un mesaj postat pe Twitter Adam Mount, de la Centrul pentru progres american. „Coeziunea alianţei este semnalul cel mai simplu şi mai important de trimis în prezent”.
„Opiniile lui Trump despre comerţ, negocierile, lipsa unei constanţe politice, ameninţările şi alte afronturi au devastat alianţa”, adaugă el.
A RISCA SAN FRANCISCO PENTRU A APĂRA SEULUL
În campanie, miliardarul a acuzat Seulul că nu plăteşte suficient în schimbul protecţiei americane şi a ameninţat că va anula acordul de liber-schimb „oribil” încheiat cu Coreea de Sud de predecesorul său Barack Obama.
Subiectul a reapărut după ce Trump a anunţat că va discuta săptămâna aceasta cu consilierii săi despre o posibilă retragere din acordul de lober-schimb (Korus).
În contextul tensiunilor din peninsulă, o asemenea eventualitate ar putea să fie catastrofală.
Presa sud-coreeană avertizează în acest sens cu privire la riscul unei destabilizări şi mai mari a regiunii.
Încetarea acordului ar transmite „un mesaj greşit Nordului cu privire la alianţă”, a apreciat luni, într-un editorial, ziarul JoongAng Ilbo.
Această părere este împărtăşită de către Colin Kahl de la Universitatea din Georgetown, care a lucrat pentru administraţia Obama.
Washingtonul ar trebui, în opinia sa, să aibă ca prioritate să ofere asigurări Coreei de Sud şi Japoniei. Cu atât mai mult cu cât testele nord-coreene de rachete intercontinentale pot pune sub semnul întrebării, în mod legitim, voinţa reală a Statelor Unite de a „risca San Francisco pentru a apăra Seulul”.
„Subminarea în acest stadiu a solidarităţii în alianţă este (un lucru) idiot şi periculos”, a denunţat Kahl într-un mesaj postat pe Twitter.
„Administraţia trebuie să vorbească pe o singură voce înainte ca confuzia să lase Statele Unite fără aliaţi sau să antreneze un război ori amândouă”.