Debbie Wasserman Schultz / FOTO: Gulliver/GettyImages
Debbie Wasserman Schultz, a cărei poziție fusese șubrezită de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne, și-a anunțat duminică demisia de la președinția Partidului Democrat din SUA.
Democrații intenționează totuși să profite de această convenție pentru a prezenta imaginea unui partid unit și pregătit să lupte pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, spre deosebire de Convenția de învestitură republicană care l-a desemnat pe Donald Trump în 21 iulie.
Convenția, la care participă mii de delegați democrați , a fost afectată de publicarea de către site-ul Wikileaks a circa 20.000 de mesaje interne ale înalților responsabili ai partidului.
Unele dintre aceste mesaje, făcute publice vineri, par să indice un partid decis în favoarea lui Hillary Clinton încă din alegerile primare, ceea ce senatorul Bernie Sanders și susținătorii săi nu au încetat să denunțe.
Acesta din urmă, finalist învins în alegerile primare de Hillary Clinton, urmează să țină un discurs luni, în prima zi a reuniunii.
În cursul ultimelor luni, tabăra Sanders nu a încetat să solicite demisia lui Debbie Wasserman Schultz de la conducerea partidului.
Ea și-a anunțat demisia în cele din urmă printr-un comunicat duminică, cu 24 de ore înainte de deschiderea convenției. „Cel mai bun mod pentru mine de a îndeplini acest obiectiv (alegerea lui Hillary Clinton ca președinte) este să demisionez din funcția de președinte al partidului, la sfârșitul convenției”, a declarat ea.
Cu câteva ore mai devreme, Sanders criticase din nou atitudinea părtinitoare a partidului în alegerile primare, pe care el le-a considerat întotdeauna nedrepte pentru un „outsider” ca el însuși. „Partidul a ales să fie de partea dnei Clinton încă din prima zi”, a declarat el pentru NBC.Anturajul lui Hillary Clinton a sugerat, de altfel, că hackerii ruși suspectați că ar fi sustras mesajele au făcut-o pentru „a-l ajuta pe Donald Trump”. „Este alarmant”, a spus directorul său de campanie, Robby Mook, pentru ABC.