Albumele de fotografii de la finalul școlii riscă să deraieze cariere în America

Data actualizării: Data publicării:
Ralph Northam NY Times

Așa-numitele „yearbook”-uri riscă să devină adevărate bombe cu întârziere pentru americanii care au ales o carieră publică. Unul dintre aceste albume riscă să-l coste postul pe guvernatorul democrat al Virginiei Ralph Northam, după ce altul aproape că a deraiat intrarea la Curtea Supremă a judecătorului conservator Brett Kavanaugh, nominalizat de Donald Trump, relatează AFP.

Ralph Northam NY Times
Sursă foto: www.nytimes.com

Cele două albume datează din anii '80. Northam era student la Medicină, iar Kavanaugh era liceean la o periferie înstărită a Washingtonului. Este vorba despre o epocă pre-Facebook, în care domneau vederi poştale şi telefoane cu disc.

Aceste „yearbooks” conţin fotografii cu clasa, poveşti marcate din cursului anului, excursii şcolare, „fapte de arme” ale unor „frats” - confrerii studenţeşti - sau performanţe ale unor echipe sportive.

Adesea, elevii dispun - în aceste albume de amintiri de pe fundul unor sertare rar deschise sau din cutii lăsate la mansardă - de o pagină personală. Ei apar în cupluri, cu cei mai buni prieteni, publică poezii în ele, dedicaţii, anecdote. În unele fotografii pozează cuminte, ca pentru CV, în altele apar purtaţi de valul tinereţii.

Bluză și cagulă albă

„Yearbook”-ul din 1984 al Eastern Virginia Medical School, al cărei absolvent este Ralph Northam, conţine, evident, interni în halat alb, adepţi ai unor glume în camera de gardă.

Însă în el apar şi nişte tunici albe şi pălării ascuţite la vârf - o trimitere evidentă la Ku Klux Klan. Pe pagina lui Northam, într-o imagine apare o persoană îmbrăcată în această ţinută - care ilustează cele mai sumbre momente ale segregaţiei rasiale - alături de alta, deghizată într-o persoană de culoare.

După ce a recunoscut că a apărut în această fotografie, apărută dintr-un trecut îndepărtat, şi după ce a cerut scuze, guvernatorul a negat până la urmă că era el.

Tenori politici, inclusiv democraţi, îl îndeamnă să demisioneze. Zilele sale la conducerea statului Virginia par numărate.

Ales să facă parte din cea mai înaltă jurisdicţie americană, Brett Kavanaugh a fost acuzat la rândul său, în septembrie, de o agresiune sexuală a unei adolescente în vârstă de 15 ani, pe când el avea 17 ani.

Brusc, „yearbook”-ul liceului său catolic de băieţi din Bethesda, o localitate înstărită, situată în apropierea capitalei federale, a fost scrutat cu lupa.

Albumul repertoriază isprăvi ale acestor liceeni privilegiaţi, ironiile lor la adresa unor fete aşa-zis „uşoare”. Tânărul Brett se laudă că poate să dea gata „100 de butoaie” de bere şi glumeşte pe tema flatulenţei.

Acest album i-a alinat pe criticii judecătorului, convinşi că s-a făcut vinovat de comportament deplasat faţă de colegele sale. Însă, în urma unei bătălii feroce care a împărţit ţara, Brett Kavanaugh a intrat, până la urmă, la Curtea Supremă.

El s-a alăturat altor opt înţelepţi, între care şi Sonia Sotomayor. Magistrata a fost criticată, la rândul său, în cadrul procesului confirmării sale, din cauză că a citat în yearbook-ul universităţii sale, Princeton, un politician socialist, Norman Thomas.

Însă „dezgroparea” acestor albume îngălbenite de deceniile trecute ridică întrebări legitime - există un drept la uitare a greşelilor tinereţii? O persoană la vârsta de 18 ani este, oare aceeaşi la vârsta de 55 de ani?

Rasism istoric

Un comportament stigmatizat acum ar putea să fi fost odinioară mai puţin denunţat, subliniază Philip Cohen, un profesor de sociologie la Universitatea din Maryland.

Liceeni din anii '80 „au părinţi născuţi în anii 1940 şi 1950, epoca segregaţiei”, declară el pentru AFP.

„În afară de universităţile negre istoric, niciun negru nu a prezidat vreo universitate mare înainte de 1995. În 1980, Camera Reprezentanţilor avea doar 4% negri şi nu exista niciun senator negru. Jumătatea adulţilor s-a opus în 1983 noii zile libere ca omagiu adus lui Martin Luther King”, spune el.

Profesorul Cohen insistă, aşadar, asupra evoluţiei „admisibilităţii atitudinilor rasiste”.

„Dacă aceste «yearbooks» le ofereau oamenilor ocazia de a-şi afişa partea comică, nu este deloc suprinzător că toate astea au putut include acest tip de etalare rasistă, dezvăluită în prezent în mod public. Schimbarea acum faţă de ieri este că putem obliga un funcţionar politic să demisioneze din cauza rasismului. Acesta este un progres”, consideră el.

Sursă: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”