Președintele american este unul atipic și face primii pași pe scena internațională, în timp ce liderul de la Kremlin are o bogată experiență și are de-a face, în persoana lui Trump, deja cu a patra personalitate care trece pe la Casa Albă.
Tocmai de aceea, toți ochii au fost ațintiți pe această întâlnire, fiecare gest și cuvânt au fost atent analizate, în condițiile în care Rusia este acuzată că s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane, favorizând alegerea lui Trump.
S-a spus că este o întâlnire istorică. Dar mai sunt și alte întâlniri între șefii de stat rus și american care, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, au rămas în istorie. Marcate de tensiuni, aceste întâlniri au avut și momentele lor surprinzătoare, cum s-a întâmplat în 1995, când Bill Clinton s-a aflat față în față cu Boris Elțîn.
1945, Postdam (Germania). Truman-Stalin
Era cu câteva zile înainte de capitularea japonezilor și de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Trei mari învingători ai războiului – Truman (SUA), Stalin (URSS) și Churchill (apoi Clement Attlee, pentru UK) – se reunesc în cadrul Conferinței de la Postdam, care trebuie să găsească răspunsuri la problemele de organizare de după război. La șase luni de la Conferința de la Ialta, Stalin își concretizase „preluarea” Europei de Est. Truman rămăsese, la rândul lui, constant. Lumea se separa din ce în ce mai pregnant în două: blocul sovietic pe de o parte, blocul occidental de cealaltă parte. În vara anului 1945, Staline (foto dreapta), Truman (centru) și Attlee se reunesc în cadrul a ceea ce va fi ultima conferință intraaliată a celui de-al Doilea Război Mondial.
Kennedy-Hrușciov, Viena (1961)
Este unul din momentele de vârf al Războiului Rece: 3-4 iunie 1961. Asistă 1.500 de jurnaliști la întâlnirea dintre John Fitzgerald Kennedy, tânărul președinte abia ales, și Nikita Hrușciov, experimentatul succesor al lui Stalin. Locul ales - Austria neutră - nu este lipsit de semnificație. Cei doi șefi de stat se pun de acord asupra pericolului reprezentat de o confruntare nucleară. După această întâlnire va fi instalat celebrul „telefon roșu”. Cu toate acestea, în anul următor tensiunile ating un maximum, mai ales în timpul crizei rachetelor din Cuba.
Nixon-Brejnev, Moscova (1972)
În ciuda unei perioade calificate adesea ca lipsite de acțiune, atmosfera între americani și ruși se ameliorează ușor în anii 1970. Această tendință se concretizează prin semnarea acordului SALT (acordul pentru limitarea armelor strategice), după luni de negocieri, la 26 mai 1972. Tratatul limitează arsenalul de apărare strategică, în special producerea și amplasarea de rachete, în cazul ambelor țări. Doi ani mai târziu, Nixon este nevoit să demisioneze după scandalul Watergate, iar un al doilea acord (SALT II) va fi semnat în 1979.
Reagan-Gorbaciov, Geneva (1985)
„Când am fost întrebat ce impresie mi-a făcut președintele Statelor Unite, am răspuns că părea un adevărat dionozaur. Când i s-a pus aceeași întrebare lui Reagan, el a spus că eram un bătrân bolșevic pur sânge, un dur. Eram, prin urmare, foarte diferiți, dar am ajuns la un acord capital”. Aceste cuvinte ale lui Mihail Gorbaciov, pronunțate în 2005 la Geneva când se împlineau 20 de ani de la celebrul summit, spun multe despre relația celor doi președinți în epoca respectivă. Întâlnirea, care a avut loc la 19 și 20 noiembrie, este percepută azi ca fiind „începutul sfârșitului” URSS. Cei doi președinți cad de acord în privința necesității de a continua dezarmarea. Gorbaciov va fi din ce în ce mai criticat în țară de aripa dură a Kremlinului, până la căderea URSS, în 1991.
Clinton-Elțîn, New York (1995)
La 23 octombrie 1995, președintele Bill Clinton îl primește pe omologul rus, Boris Elțîn, simbol al căderii URSS și al apropierii față de Occident. Chiar dacă pe agenda lor erau numeroase subiecte spinoase, cei doi președinți se înțeleg bine. Însă când se prezintă în fața jurnaliștilor, care afirmaseră că întâlnirea dintre cei doi președinți fusese un dezastru, Boris Elțîn își vede declarațiile traduse stângaci de interpret, care spune. „Dezastrul sunteți voi, (jurnaliștii)”. Imaginea unui Elțîn cu un surâs tâmp, care părea îmbibat de alcool, și hohotele de râs ale lui Clinton face înconjurul lumii. Iată:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media