SUA și China, cei mai mari poluatori din lume, sunt de acord să înlocuiască combustibilii fosili cu energie regenerabilă

Data publicării:
fum iese din furnale cu soarele la orizont pe un fond portocaliu
Foto: Profimedia Images

Statele Unite și China, cei mai mari poluatori din lume, au convenit să abordeze împreună încălzirea globală prin creșterea producției de energie eoliană, solară și a altor energii regenerabile, cu scopul de a înlocui combustibilii fosili, a declarat marți Departamentul de Stat, potrivit The News York Times.

Anunțul vine în contextul în care președintele Biden se întâlnește miercuri cu președintele Chinei, Xi Jinping, pentru prima lor discuție față în față după un an de zile. Acordul privind clima ar putea apărea ca un moment pozitiv în cadrul unor discuții care se vor concentra probabil pe subiecte sensibile, inclusiv Taiwanul, războiul din Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas. 

Declarațiile de cooperare publicate separat de Statele Unite și China nu includ o promisiune din partea Chinei de a elimina treptat utilizarea intensă a cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, sau de a opri autorizarea și construirea de noi centrale pe cărbune. Acesta a reprezentat un blocaj pentru Statele Unite în lunile de discuții cu Beijingul privind schimbările climatice. 

Însă ambele țări au convenit să „continue eforturile pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030”. Această creștere ar trebui să atingă niveluri suficient de ridicate „pentru a accelera înlocuirea producției de energie pe bază de cărbune, petrol și gaze”, se arată în acord. Ambele țări anticipează „o reducere semnificativă a emisiilor absolute din sectorul energetic” în acest deceniu, se mai spune în acord. Se pare că este pentru prima dată când China a fost de acord să reducă emisiile în oricare dintre sectoarele economiei sale. 

Acordul vine cu două săptămâni înainte ca reprezentanți din aproape 200 de țări să se întâlnească la Dubai, în cadrul discuțiilor ONU privind clima, cunoscute sub numele de COP28. Statele Unite și China au un rol important de jucat acolo, în timp ce națiunile dezbat dacă să elimine treptat combustibilii fosili. 

La începutul acestei luni, John Kerry, emisarul pentru climă al lui Biden, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, la domeniul Sunnylands din California pentru a pune bazele acordului anunțat marți. 

„SUA și China recunosc faptul că criza climatică a afectat din ce în ce mai mult țările din întreaga lume”, se arată în declarația de la Sunnylands. 

„Ambele țări subliniază importanța COP 28 pentru a răspunde în mod semnificativ la criza climatică în acest deceniu critic și în perioada următoare” și se angajează în declarație „să se ridice la înălțimea uneia dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru pentru generațiile prezente și viitoare ale omenirii”. 

Ca parte a acordului, China a acceptat să stabilească obiective de reducere a tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru este semnificativ, deoarece obiectivul actual al Chinei în materie de climă se referă doar la dioxidul de carbon, lăsând deoparte metanul, protoxidul de azot și alte gaze care acționează ca o pătură în jurul planetei. 

Metanul se degajă din operațiunile de exploatare a petrolului și gazelor, precum și din mineritul cărbunelui și poate fi cu 80% mai puternic ca gaz cu efect de seră decât dioxidul de carbon pe termen scurt. 

Guvernul chinez a publicat săptămâna trecută un proiect mult așteptat pentru a aborda problema metanului, însă analiștii l-au considerat lipsit de forță, deoarece nu conținea obiective de reducere a emisiilor. 

Acordul de la Sunnylands nu are, de asemenea, obiective, dar afirmă că cele două țări vor colabora pentru a le stabili. 

China a refuzat să se alăture Angajamentului global privind metanul, un acord între peste 150 de națiuni, în frunte cu Statele Unite și Europa, care promite reducerea colectivă a emisiilor cu 30% până în 2030. 

Statele Unite și China au convenit, de asemenea, că în următorul set de angajamente privind clima - pe care națiunile ar trebui să le prezinte în 2025 - China va stabili obiective de reducere a emisiilor în întreaga sa economie. Angajamentul actual al Chinei prevede ca emisiile de dioxid de carbon să atingă un nivel maxim înainte de 2030, dar nu precizează cât de mult ar putea crește înainte să scadă și nici nu precizează cu cât ar putea reduce emisiile. 

Manish Bapna, președintele Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale (Natural Resources Defense Council), un grup de mediu, a lăudat acordul dintre SUA și China și l-a numit „o bază de ambiție” înainte de summitul ONU privind clima din Dubai. 

„Acesta trimite un mesaj puternic de cooperare cu privire la provocarea existențială a timpului nostru”, a declarat Bapna. „Ceea ce este important acum este ca ambele țări să respecte promisiunea de astăzi”. 

Acordul este produsul a luni de negocieri între Kerry, în vârstă de 79 de ani, și Xie, în vârstă de 73 de ani, prieteni și parteneri pe tema climei de mai bine de 25 de ani. Amândoi au renunțat la pensie pentru a deveni emisari pentru climă în țările lor și au pledat în cadrul guvernelor pentru diplomație în ceea ce privește schimbările climatice. Se așteaptă ca Xie, care a suferit un atac cerebral anul trecut, să se retragă după summitul ONU de la Dubai. 

Negocierile lor au intrat în impas în 2022 după ce Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților, a călătorit în Taiwan, un gest considerat provocator de către Beijing. Apoi, la începutul acestui an, un avion de vânătoare american a doborât un balon spion chinezesc care plutea deasupra Statelor Unite continentale. 

În iulie, pe fondul eforturilor administrației Biden de a îmbunătăți legăturile, Kerry a călătorit la Beijing. 

Acest efort nu s-a soldat cu succes. Xi Jinping a profitat de vizita lui Kerry pentru a ține un discurs în care a declarat că China nu se va lăsa niciodată „influențată de alții” în ceea ce privește obiectivele sale climatice. 

Cu toate acestea, Kerry a declarat atunci, cu optimism, că „am pregătit terenul” pentru un acord. 

Când vine vorba de schimbările climatice, nicio relație nu este atât de importantă ca cea dintre Statele Unite și China. 

Statele Unite, cel mai mare poluator din istorie, și China, actualul cel mai mare poluator, sunt împreună responsabile pentru 38% din gazele cu efect de seră din lume. 

Acest lucru înseamnă că disponibilitatea celor două țări de a reduce urgent emisiile va determina, în esență, dacă națiunile pot limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. 

Acesta este pragul dincolo de care oamenii de știință spun că incendiile tot mai grave, inundațiile, căldura și seceta vor depăși capacitatea de adaptare a omenirii. Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade. 

Dar nici Statele Unite și nici China nu vor acționa rapid dacă nu o face și cealaltă parte. Ambele națiuni iau măsuri pentru a combate emisiile, dar adepții politicii dure din fiecare țară susțin că cealaltă tabără nu face suficient, iar fiecare țară a considerat că promisiunile celeilalte privind clima sunt neserioase. 

În timp ce Statele Unite și-au redus emisiile, oficialii chinezi au declarat că obiectivul american de a reduce poluarea cu cel puțin 50% față de nivelurile din 2005 până la sfârșitul acestui deceniu este inadecvat. 

De asemenea, liderii din China sunt foarte conștienți de diviziunea partizană din America în ceea ce privește schimbările climatice și au puțină încredere că o viitoare administrație va respecta promisiunile făcute de Biden. Majoritatea candidaților republicani la președinție refuză să recunoască știința consacrată a schimbărilor climatice, iar candidatul principal, Donald Trump, a promis să oprească acțiunile privind clima și să încurajeze mai multe foraje petroliere, exploatarea gazelor și mineritul cărbunelui. 

Pe de altă parte, legislatorii americani remarcă faptul că emisiile Chinei continuă să crească și că țara a promis până acum doar să atingă un vârf undeva înainte de 2030 și apoi să mențină un platou înainte de a scădea. Acest lucru este inacceptabil pentru majoritatea membrilor Congresului, care consideră că China, a doua economie ca mărime din lume, ar trebui să avanseze într-un ritm similar cu cel al Statelor Unite. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...