Statele Unite și China au reluat în luna martie a acestui an discuțiile „informale”, la nivel de experți, pe teme nucleare, pentru prima dată în ultimii 5 ani. Reprezentanții chinezi au declarat părții americane că Beijingul nu va recurge la „amenințări nucleare” în cazul Taiwanului, au declarat în exclusivitate pentru Reuters doi delegați ai SUA prezenți la discuții.
Experții americani și-au arătat îngrijorarea că Beijingul ar putea folosi, ori ar putea amenința ca va folosi arma nucleară, într-un prezumtiv conflict în insula Taiwan, pe care China continentală o consideră parte a teritoriului său de drept.
„Ne-au spus că sunt absolut convinși că vor putea învinge într-un conflict convențional în Taiwan, fără a fi nevoiți să recurgă la arme nucleare”, a declarat David Santoro, șeful delegației de experți americani care a participat la discuțiile cu experții Beijingului.
Ultimele discuții la nivel oficial între Washington și Beijing, pe teme nucleare, au avut loc în noiembrie 2023.
Conform estimărilor Pentagonului, arsenalul nuclear al Chinei a crescut cu peste 20% între 2021 și 2023. De asemenea, oficialii armatei americane se tem că Beijingul „ar putea lua în calcul folosirea armei nucleare ca mijloc de descurajare în cazul în care ar suferi o înfrângere militară în Taiwan”.
Departamentul Apărării SUA estimează că China are în prezent 500 de ogive nucleare operaționale și ar putea ajunge la peste 1.000 în jurul anului 2030.
SUA dețin 1.770 de ogive nucleare operaționale, în vreme ce Rusia are 1.710.
China este una din cele două puteri nucleare - cealaltă fiind India - care susține că nu va fi „prima” care va iniția un atac nuclear și că va folosi această armă doar ca răspuns în cazul unui atac împotriva sa, conform Reuters
Situaţia complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti în insula Taiwan.
În prezent, China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.
Editor : M.L.