SUA fac apel la China, care tocmai a susţinut public „preocupările rezonabile” ale Moscovei, să-şi folosească „influenţa” asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina, a declarat joi numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, relatează AFP.
„Facem apel la Beijing să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a-i împinge către diplomaţie, pentru că dacă există un conflict în Ucraina, nici pentru China nu este bine”, a apreciat Victoria Nuland în faţa presei. „Ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale şi asupra sectorului energetic”, a adăugat responsabilul american, conform Agerpres.
Statele Unite au apreciat de asemenea că controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania nu va fi activat dacă Moscova va invada Ucraina.
Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a discutat la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken iar Beijingul a spus că vrea ca toate părțile să rămână calme și „să se abțină de la a face lucruri care agită tensiunile și exagerează criza”.
Blinken a subliniat că tensiunile ar trebui reduse și a avertizat privind riscurile de securitate și cele economice în urma oricărei agresiuni a Rusiei, a transmis Departamentul de Stat al SUA.
Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a afirmat că mesajele SUA către Beijing au fost foarte clare.
Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că „un Armistițiu Olimpic onorat de-a lungul timpului” pentru Jocurile de Iarnă de la Beijing, care vor începe pe 4 februarie, va intra în vigoare de pe 28 ianuarie, notează Reuters.
„Să profităm de aceasta să promovăm pacea, solidaritatea, cooperarea și alte valori comune împărtășite de toată umanitatea, pentru a face lumea un loc mai bun”, a scris Zhang pe Twitter.
Wang, aparent referindu-se la expansiunea NATO către estul Europei, i-a spus lui Blinken că securitatea unei țări nu poate exista cu costul altora iar securitatea regională nu poate fi garantată prin întărirea sau chiar extinderea blocurilor militare, a transmis ministerul chinez.
SUA au îndemnat Ucraina și Rusia să se reîntoarcă la un set de pacturi pentru a sfârși războiul separatist al rusofililor din estul Ucrainei. Însă pașii stabiliți pentru acordul Minsk II rămân neimplementați, insistența Rusiei că nu face parte din conflict și astfel nu este obligată de prevederile acestuia rămânând un blocaj major.
Wang a spus că noul acord de la Minsk este „un document politic fundamental recunoscut de toate părțile și ar trebui implementat”. China va sprijini eforturile făcute în acord cu „direcția și spiritul acordului”, a spus șeful diplomației de la Beijing.
China și-a întărit relația cu Rusia, în contextul tensiunilor dintre Beijing și Washington în privința problemelor care țin de drepturile omului, Taiwan și cererile maritime extinse ale Chinei.
Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să viziteze China săptămâna viitoare pentru Jocurile Olimpice de Iarnă.
Trupele rusești au invadat Georgia în august 2008 în timp ce Putin era în China luând parte la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing. Criza a luat unele țări occidentale prin surprindere.
Wang a subliniat statutul rece al legăturilor dintre Beijing și Washington, spunând că SUA „continuă să facă greșeli prin cuvintele și faptele privind China, provocând noi șocuri în această relație”.
„Prioritatea de top în acest moment este ca SUA să înceteze interferența în Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, să nu se mai joace cu focul în privința problemei Taiwanului și să se oprească din a crea diverse găști anti-China”, a mai spus ministrul chinez de externe.
SUA, Canada, Australia și Marea Britanie au anunțat că nu vor trimite niciun oficial de stat la Jocuri din cauza reputației Chinei privind drepturile omului. China neagă abuzarea drepturilor și a respins ceea ce a numit o politizare a sportului.
Citește și ANALIZĂ Putin, Xi, olimpiada și invazia. Cum a ajuns China singura țară care ar putea împiedica Rusia să atace Ucraina. Măcar până la primăvară
Editor : A.C.