SUA colaborează cu România și R. Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ucrainene: Dunărea este o rută foarte atractivă

Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

SUA colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei, folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat, miercuri, un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.

„Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menţine într-un coridor mai sigur. Această rută poate duce o cantitate semnificativă. Vom încerca, aşadar, să dublăm cantitatea care merge pe această rută. În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului. 

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă din porturile ucrainene, dar luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte. Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbuşirea acestuia, preţurile cerealelor au crescut, în timp ce forţele ruseşti au vizat porturile ucrainene cu rachete şi drone.

Ucraina este un important producător şi exportator de cereale la nivel mondial

Ucraina este un important producător şi exportator de cereale la nivel mondial şi, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de la Marea Neagră, Odesa şi Mikolaiv, aflate la mare adâncime, dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

Washingtonul a colaborat, de asemenea, cu Turcia pentru a sprijini eforturile acesteia de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a mai spus oficialul american.

„Nu suntem implicaţi direct în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”, a declarat oficialul de la Washington.

Turcia a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră şi se este de aşteptat ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să călătorească în curând în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre acest subiect.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
elon musk foto profimedia
De ce s-a enervat Elon Musk pe un oficial al NATO. „Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...