SUA au tăiat accesul băncii centrale a Rusiei de la tranzacțiile în dolari și au blocat fondul rus de investiții directe

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden și Vladimir Putin
Oficial de la Casa Albă: După sancțiunile de astăzi, folosirea rezervelor vaste de valută ale Rusiei, în valoare de 630 de miliarde de dolari, pentru a cumpăra ruble nu va mai fi posibilă, iar „fortăreața rusească va fi expusă ca fiind un mit”. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au interzis tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală a Rusiei și au blocat fondul rus de investiții directe, potrivit unor oficiali de top din administrația prezidențială, informează CNN. Acțiunea agresivă vizează unele dintre cele mai puternice mijloace ale Rusiei de atenuare a efectului sancțiunilor.

Măsurile sunt menite să împiedice Rusia să acceseze fondul de „vreme rea” pe care oficialii au spus că Moscova se aștepta să se poată baza în timpul invaziei Ucrainei. În loc să folosească rezervele pentru a amortiza rubla în scădere, Rusia nu va mai putea accesa fondurile pe care le păstrează în dolari americani.

Noile sancțiuni majore, luate împreună cu Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Canada, UE și alții, vin într-un moment în care economia Rusiei este deja în cădere liberă.

„Nicio țară nu este imună sancțiunilor”, a spus un oficial de la Casa Albă. „Cufărul de război al lui Putin, cu rezerve în valoare de 630 de miliarde de dolari, contează doar dacă îl poți folosi pentru a-ți proteja moneda, mai exact prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei.”

„După acțiunile de astăzi, asta nu va mai fi posibil, iar fortăreața rusească va fi expusă ca fiind un mit”. Într-o convorbire telefonică cu reporterii ce a avut loc luni dimineața, un oficial american a spus că această mișcare reprezintă „culminarea a luni de zile de planificări și pregătiri în rândul guvernelor noastre folosind canale tehnice, diplomatice și politice, inclusiv la cele mai înalte niveluri”.

„Am fost pregătiți, iar asta ne-a permis să acționăm în câteva zile și nu în săptămâni sau luni de la escaladarea lui Putin”, a spus oficialul.

Oficial american: Strategia noastră este să ne asigurăm că economia rusă se află în regres atât timp cât Putin continuă războiul în Ucraina

„Strategia noastră, în esență, este să ne asigurăm că economia rusă se află în regres atât timp cât președintele Putin decide să ducă mai departe invazia Ucrainei”, a spus un alt oficial al administrației Biden.

Mișcarea vine după ce Statele Unite și aliații săi au impus săptămâna trecută mai multe runde de sancțiuni care vizează Moscova, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a celor mai mari creditori ai Rusiei, după ce forțele rusești au invadat Ucraina, scrie Reuters.

În încercarea de a atenua impactul sancțiunilor asupra consumatorilor de energie din SUA și Europa, Departamentul Trezoreriei americane va scuti de la aceste măsuri majoritatea tranzacțiilor legate de energie, ceea ce reprezintă o reducere semnificativă a sancțiunilor.

Un oficial american a numit sancțiunile în vigoare „un cerc vicios declanșat de propriile alegeri ale lui Putin și accelerat de propria sa agresiune”.

Sancțiunile blochează complet și Fondul rus de investiții directe și pe directorul său executiv, Kirill Dmitriev. Oficialii au spus că sunt „simboluri ale corupției profunde a Rusiei și a implicării sale globale” în afacerile interne ale altor state.

„Acțiunile de astăzi reprezintă cele mai semnificative acțiuni pe care Trezoreria SUA le-a întreprins împotriva unei economii și a activelor de această dimensiune”, a spus un alt oficial.

„Ceea ce face această măsură semnificativă nu este doar cantitatea de active sau dimensiunea țării pe care o vizăm, ci și viteza cu care partenerii și aliații noștri au lucrat cu noi pentru a pune în aplicare această reacție”, a spus oficialul american.

SUA, pregătită să sancționeze Belarusul pentru rolul său în invazia rusească a Ucrainei

Întrebat despre potențialele sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului, care pare gata să își sporească rolul în invazia rusească a Ucrainei, un oficial a spus că Statele Unite urmăresc evenimentele „foarte atent” și că sancțiunile împotriva Minskului „vor continua să fie extinse”.

Bătăliile au continuat luni în apropierea mai multor orașe-cheie ucrainene, în timp ce Rusia se inflitrează tot mai mult în interiorul Ucrainei.

Forțele ruse se confruntă cu o „rezistență puternică” ce le-a încetinit avansul în nordul Ucrainei, potrivit unui oficial american din domeniul Apărării, în timp ce trupele invadatoare au „ceva mai mult succes” în sudul țării.

Armata Rusiei și-a „încetinit ofensiva”, dar „încă încearcă” să pună stăpânire pe mai multe zone din țară, potrivit armatei ucrainene.

În același timp, discuțiile dintre delegația rusă și cea ucraineană au început luni în Belarus. În perioada premergătoare întâlnirii, Ucraina a cerut „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”.

Peste 500.000 de refugiați au fugit din Ucraina

Peste 500.000 de refugiați au fugit din Ucraina în țările vecine după începutul invaziei, conform Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut statelor europene să facă mai mult pentru a-și susține națiunea și a cerut luni să-i fie permisă Ucrainei aderarea la Uniunea Europeană.

Un nou sondaj al CNN arată că americanii susțin în mod covârșitor sancțiunile economice sporite împotriva Rusiei și susțin în principiu implementarea de mai multe măsuri pentru combaterea invaziei Ucrainei, dar majoritatea se opune acțiunii militare directe a Statelor Unite.

83% dintre americani au declarat că sunt în favoarea sancțiunilor economice înăsprite ca răspuns la invazie și doar 17% s-au opus.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri