SUA acuză Africa de Sud că a oferit Rusiei arme și muniție pentru invazia din Ucraina. Președintele a anunțat că deschide o anchetă

Data publicării:
profimedia-0763187005
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa. Foto: Profimedia Images

Reprezentantul diplomatic al Statelor Unite în Africa de Sud a acuzat guvernul acestei țări că a furnizat armament Rusiei pentru războiul acesteia din Ucraina, în ciuda neutralității sale declarate, relatează BBC.

Ambasadorul american, Reuben Brigety, a declarat pentru presa locală că este „convins” că o navă rusească a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town, în luna decembrie a anului trecut.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a spus că guvernul său va cerceta acesta acuzații.

Brigety a mai spus la un briefing de presă din capitala sud-africană, Pretoria, joi, că guvernul american are îngrijorări cu privire la statutul de „non-aliniat” al Africii de Sud în conflictul din Ucraina.

El s-a referit la venirea unei nave de marfă rusești la baza navală Simon’s Town, între 6 și 8 decembrie, anul trecut. Diplomatul s-a declarat „convins” că nava a plecat de acolo „încărcată cu arme și cu muniție, mergând înapoi spre Rusia”.

Prezența acestei nave, Lady R, a părut ciudată și la momentul respectiv și a dus la semne de întrebare din partea mai multor politicieni sud-africani.

„Înarmarea rușilor este o chestiune extrem de serioasă și nu credem că această problema a fost rezolvată”, a spus Brigety, făcând o acuzație puternică și prinzându-i pe oficialii sud-africani cu garda jos.

În urma acuzațiilor diplomatului SUA, guvernul Africii de Sud a anunțat că a stabilit o comisie independentă de anchetă, care va fi condusă de un judecător pensionat.

Africa de Sud, între „neutralitate” și prietenia cu Rusia

Africa de Sud se află în atenția internațională de mai mult timp, în condițiile în care statul încearcă să facă un balet dubios între Rusia și puterile occidentale, pe de-o parte spunând că este neutră, dar pe de alta adoptând frecvent poziții pro-ruse.

Anterior, guvernul țării s-a abținut de la un vot la ONU pentru condamnarea invaziei lui Putin. A refuzat, de asemenea, să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva statului agresor. După ce CPI a emis mandatul de arestare pe numele dictatorului rus, Africa de Sud a refuzat să spună clar ce va face când Putin va ajunge pe teritoriu sud-african la momentul summit-ului BRICS.

Dacă guvernul sud-african a înarmat, într-adevăr, statul agresor, atunci pretenția de neutralitate a țării va fi slăbită puternic, în condițiile unei complicități evidente în războiul din Ucraina.

„Dacă gloanțe sud-africane vor fi găsite în trupuri ucrainene... aceea este o situație în care nu am vrea să ne aflăm”, a spus un expert în relații internaționale, citat de BBC.

Detaliile legate de această situație sunt încă puține și neclare – nu este limpede dacă armele au fost obținute de la o fabrică de armament a statului sau de la vreun contractant privat. În orice caz, această veste nu este una de bun augur pentru Africa de Sud, în condițiile în care țara are nevoie de comerțul cu SUA, unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri