SUA acordă un ajutor financiar de 235 de milioane de dolari pentru palestinieni. Israelul îşi exprimă „dezamăgirea”

Data actualizării: Data publicării:
joe biden in biroul oval
Preşedintele SUA Joe Biden în Biroul Oval de la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

SUA au anunţat reluarea unui ajutor financiar acordat palestinienilor în valoare de 235 de milioane de dolari. Administraţia Joe Biden a anunţat Congresul american că intenţionează să reia programul de asistenţă pentru palestinieni care include 150 de milioane de dolari prin Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), 75 de milioane de dolari pentru sprijin economic şi 10 milioane de dolari asistenţă pentru dezvoltare. Ambasadorul israelian în SUA şi-a exprimat „dezamăgirea” faţă de această decizie, informează Agerpres.

Preşedintele democrat Joe Biden a declarat clar că doreşte să schimbe abordarea predecesorului său, republicanul Donald Trump, despre care palestinienii susţin că a fost excesiv de favorabilă Israelului.

„Ajutorul american acordat poporului palestinian corespunde intereselor şi valorilor Statelor Unite. Este un ajutor crucial acordat celor care au nevoie, favorizează dezvoltarea economică şi sprijină dialogul israeliano-palestinian, coordonarea securităţii şi stabilitatea”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken,

Noua administraţie de la Washington promisese să reia asistenţa economică şi umanitară în valoare de sute de milioane de dolari şi să coopereze pentru redeschiderea misiunii diplomatice palestiniene la Washington.

Colaboratorii lui Joe Biden au afirmat că vor ca soluţia bazată pe coexistenţa a două state, unul palestinian şi unul israelian, să devină o prioritate în politica SUA cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

Ambasadorul Israelului în SUA: „Mi-am exprimat dezamăgirea şi dezacordul”

Până acum Washingtonul a acţionat prudent şi a lăsat să se înţeleagă că orice decizii majore vor fi luate după alegerile din Israel, desfăşurate recent, şi alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene, din 22 mai şi 31 iulie.

Fosta administraţie Trump a blocat aproape întreaga asistenţă după ce a tăiat relaţiile cu Autoritatea Palestiniană, în 2018. Măsura a vizat anularea ajutorului pentru finanţarea UNRWA, care furnizează asistenţă celor 5,7 milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi în Orientul Mijlociu.

Fondurile destinate refugiaţilor palestinieni nu vor ajunge totuşi la nivelul celor 365 de milioane de dolari pe care SUA le-au furnizat agenţiei internaţionale în 2017.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite şi-a declarat miercuri „dezamăgirea” după ce Washingtonul a anunţat că va relua ajutorul acordat Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

„Mi-am exprimat dezamăgirea şi dezacordul cu privire la decizia de a relua finanţarea pentru UNRWA fără să existe siguranţa că anumite reforme sunt îndeplinite, în special pentru a pune capăt incitării (la antisemitism) şi pentru a retrage conţinuturile antisemite din programele şcolare”, a afirmat ambasadorul israelian la Washington, Gilad Erdan.

Editor : A.A. | M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri