„Știm și vedem ce târguri se fac”. Turcia va lansa „zilele viitoare” o anchetă internațională în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi
Data publicării:
Turcia pregăteşte lansarea unei anchete internaţionale cu privire la asasinarea ziaristului saudit Jamal Khashoggi şi va lua noi măsuri în acest sens zilele următoare, a afirmat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de media publice turce, transmite marţi agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Şeful diplomaţiei turce a declarat într-un discurs că unele ţări occidentale încearcă să acopere asasinarea lui Khashoggi şi a precizat că Ankara a făcut pregătiri pentru a lansa o anchetă internaţională cu privire la această crimă, a relatat agenţia Anadolu.
„Unele ţări occidentale încearcă să muşamalizeze acest caz. Eu ştiu de ce. Ştim şi vedem ce târguri se fac. Vedem cum cei care vorbesc despre libertatea presei ascund totul sub preş după ce au văzut bani", a fost citat ministrul de externe turc. „Dar noi vom merge până la capăt. Facem pregătiri pentru o anchetă internaţională în zilele care vin şi vom lua măsurile necesare", a adăugat el.
Jurnalistul disident saudit a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie anul trecut, într-o operaţiune despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonată de la cel mai înalt nivel al conducerii saudite. După ce o vreme au oferit numeroase explicaţii contradictorii, autorităţile saudite au afirmat că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat în cursul unei „operaţiuni neautorizate" de Riad, iar trupul său a fost dezmembrat după ce negocierile pentru a-l determina să se întoarcă în Arabia Saudită au eşuat.
Turcia a declarat iniţial că nu doreşte o anchetă internaţională, preferând cooperarea directă cu autorităţile saudite. Ancheta desfăşurată în comun cu oficiali saudiţi şi în cadrul căreia au avut loc percheziţii la consulatul saudit din Istanbul, la reşedinţa consulului şi în alte locuri nu a permis până acum să se afle ce s-a întâmplat cu trupul neînsufleţit al ziaristului.
La începutul lui ianuarie, procurorul general saudit a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci din cei unsprezece suspecţi acuzaţi de uciderea jurnalistului, la deschiderea procesului lor în faţa unei instanţe penale din Riad.
După crima de la consulat, Riadul a devenit ţinta unor puternice presiuni pe plan internaţional, inclusiv din partea SUA, cel mai apropiat aliat al Arabiei Saudite, Senatul american adoptând o rezoluţie în care îl face responsabil pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.