Statuia care scandalizează orașul Fukushima, la șapte ani de la catastrofă

Data publicării:
fukushima-statue-tw

O statuie uriaşă reprezentând un copil în combinezon galben de protecţie contra radioactivităţii, instalată în oraşul japonez Fukushima, a provocat critici într-o regiune care luptă să-şi refacă reputaţia după accidentul nuclear din martie 2011, relatează News.ro., care citează AFP.

Înalt de şase metri, personajul ţine o cască într-o mână, ceea ce înseamnă că aerul a devenit sigur, şi un soare în cealaltă, simbolul speranţei. Pe torsul său, un ecran afişează „000”, subliniind absenţa radiaţiilor.

Artistul Kenji Yanobe a declarat că a vrut să transmită un mesaj pozitiv, însă opera sa, plasată la începutul lui august lângă gară, a avut parte de o primire împărţită pe reţele de socializare.

„Am văzut «Sun child» (numele statuii). Îţi dă cu adevărat fiori. Cred că ne ridiculizează pe toţi şi toată munca pe care Fukushima a depus-o pentru a-şi şterge imaginea proastă”, afirmă un utilizator Twitter.

„Dată fiind teribila reputaţie a Fukushimei, cred că instalarea ar fi trebuit anulată”, consideră alt navigator pe Internet.

Kenji Yanobe a publicat un document lung, de trei pagini, pentru a-şi cere scuze cu privire la reacţiile cauzate şi apărându-şi totodată lucrarea. „Intenţia mea era să vehiculez speranţa luminoasă în viitor” creând acest copil cu ochi mari care privesc cerul, a scris el.

Într-un comunicat, primarul din Fukushima Hiroshi Kohata este de aceeaşi părere. „Resimt în această statuie speranţa şi forţa de a învige adversitatea”, spune el.

Municipalitatea nu a decis ce măsură să ia, dar a anunţat că a primit doar o mână de apeluri şi mesaje care se plâng de lucrare. Alţi navigatori pe Internet l-au susţinut, de altfel, pe artist.

Oraşul Fukushima este capitala prefecturii cu acelaşi nume, în care se află centrala devastată de un enorm tsunami, pe 11 martoe 2011.

Accidentul nuclear - cel mai grav după cel de la Cernobîl, în aprilie 1986 - a antrenat evacuarea a sute de mii de locuitori, dintre care mulţi nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

La şapte ani de la catastrofă, agricultorii se confruntă în continuare cu suspiciunea consumatorilor, în pofida faptului că produsele sunt supuse unor controale ale radioactivităţii stricte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”