Statele Unite trimit forțe suplimentare în Orientul Mijlociu, pe măsură ce tensiunile cresc

Data publicării:
240916-N-AB116-6083 U.S. CENTRAL COMMAND AREA OF RESPONSIBILITY (Sept. 16, 2024) An MH-60S Sea Hawk helicopter, attached to Helicopter Sea Combat Squadron (HSC) 14, delivers cargo to the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln
Grupul de luptă al portavionului american Abraham Lincoln Foto Profimedia

Statele Unite trimit un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban, a anunțat luni Pentagonul, refuzând să specifice numărul exact sau misiunea forțelor desfășurate, informează Reuters.

„Din prudență, trimitem un număr mic de militari americani suplimentari pentru a spori forțele noastre care sunt deja în regiune”, a declarat reporterilor generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, Israelul își îndreaptă atenția către frontiera sa de nord, unde Hezbollah a lansat rachete în Israel în sprijinul aliatului său Hamas. Armata israeliană a lovit luni Hezbollah în sudul Libanului, în estul văii Bekaa și în nordul regiunii de lângă Siria, în cele mai ample lovituri ale sale. O lovitură israeliană efectuată luni seara în suburbiile sudice ale capitalei Libanului l-a vizat pe liderul senior al Hezbollah, Ali Karaki, șeful frontului din sud, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters.

Citește și: Avertismentul UE: Conflictul dintre Israel şi Hezbollah riscă să se transforme într-un „război total”. 492 de morţi în Liban

Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să limiteze conflictul la Gaza și a solicitat în mod repetat ca criza de la frontiera dintre Israel și Liban să fie soluționată prin diplomație. Acest apel la diplomație a fost subliniat de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în convorbirile zilnice cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Experții se întreabă dacă Iranul ar sta deoparte dacă existența Hezbollah-ului libanez ar fi amenințată și spun că trupele americane s-ar putea trezi, de asemenea, vizate în tot Orientul Mijlociu, dacă izbucnește un război regional.

În convorbirea lor de duminică, Austin a sugerat că niciun actor extern nu ar trebui să intervină în conflict.

„Secretarul de stat a precizat că Statele Unite rămân pregătite să protejeze forțele și personalul american și hotărâte să descurajeze orice actori regionali să exploateze situația sau să extindă conflictul”, a declarat Pentagonul într-o declarație.

Aceste capacități americane includ grupul de atac al portavionului Abraham Lincoln, avioane de luptă și apărarea aeriană.

„Avem mai multe capacități în regiune astăzi decât aveam pe 14 aprilie, când Iranul a efectuat atacul cu drone și rachete împotriva Israelului”, a declarat Ryder. „Așadar, toate aceste forțe combinate ne oferă opțiunile necesare pentru a ne putea proteja forțele în cazul în care acestea sunt atacate”.

Ryder s-a referit la atacul Iranului cu mai mult de 300 de rachete și drone, care a provocat doar pagube modeste în interiorul Israelului datorită interceptărilor apărării aeriene din partea Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați din regiune. Atacurile din 14 aprilie au fost primul atac direct al Iranului asupra Israelului.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou sistem SGR în România: Produsele pe care nu le vei mai arunca, cu puncte de colectare în toată țara
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
Rusia intră cu un avion militar în Japonia care ridică avioane F-15. Portavion chinez în apropiere
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...