Orașul italian Bergamo a fost epicentrul epidemiei de coronavirus. La spitalul „Papa Giovanni” au fost și 100 de cazuri grave, cu pacienți intubați, concomitent, săptămâni întregi. Acum, NU mai au niciunul la ATI. Se întâmplă după 137 de zile în care secția de terapie intensivă a lucrat la foc continuu.
De altfel, situația epidemiologică din Italia arată acum mult mai bine decât în primăvară, chiar dacă relaxarea vine la pachet cu anumite riscuri și nu toată lumea înțelege cât de important este să respecte în continuare anumite reguli.
Adela Mohanu, jurnalistă stabilită în Italia, a relatat la Digi24 că într-adevăr, la spitalul de la Bergamo nu mai există niciun pacient intubat la terapie intensivă, dar mai există totuși internat un medic, chiar de la acel spital, care are încă testul negativ și care mai stă internat încă câteva zile pentru recuperare.
N-a fost ușor. Medicii de la Bergamo au fost la un moment dat copleșiți de această situație, transmiteau chiar apeluri publice către oameni de exemplu să nu mai cumpere măști de protecție, să le lase personalului medical, pentru că erau și ei în criză.
„Am văzut medici cu lacrimi în ochi pur și simplu spunând că sunt copleșiți de cazuri, că nu mai au unde să pună bolnavii, îi puneau pe holuri. În săptămânile de vârf au fost câte 100 de pacienți intubați, dar cei aflați în terapie intensivă erau mult mai mulți. Se aștepta pur și simplu la rând pentru că nu mai existau aparate de intubare. Medicii decideau pur și simplu cine să moară și cine să trăiască, pentru că numărul de aparate era limitat, așadar decideau care erau cazurile cu speranță, este cinic spus, dar da, decideau dacă persoana respectivă are șanse de supraviețuire sau nu”, a reamintit Adela Mohanu.