ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Care sunt consecințele scandalului de la ATI Pantelimon? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Data publicării:
Claudiu Pândaru
Claudiu Pândaru
Jurnalist Digi24
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Care sunt consecințele scandalului de la ATI Pantelimon?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Florin Negruțiu afirmă că „Rezultatul este dezastruos, un cutremur pentru sistemul medical românesc. Faptul că autoritățile nu răspund la întrebările legitime ale publicului amplifică sentimentul de neîncredere." Claudiu Pândaru adaugă: „Se ratează încă un moment pentru începerea unor dezbateri esențiale pe care această societate trebuie să le aibă."

Dialogul integral:

Claudiu Pândaru: Scandalul de la ATI de la Pantelimon continuă. S-a intrat chiar și în zona în care Colegiul Medicilor atacă medicii legiști. În fine, din tot acest scandal, nu ai Florin Negruțiu senzația că multe părți implicate încearcă să aducă un câștig în dreptul lor?

Florin Negruțiu: Da, dar rezultatul este dezastruos, adică un cutremur mai mare pentru sistemul medical românesc nu cred că am văzut. În ultimii ani, sistemul se confruntă cu o veritabilă criză de încredere din partea oamenilor, din partea pacienților. Faptul că, de aproape 10 zile, nu reușesc să răspundă la întrebările legitime ale publicului, și când spun ei, mă refer de la ministru și până la medicii de acolo și Colegiul Medicilor, asta nu face decât să amplifice sentimentul ăsta de neîncredere, sentimentul publicului că acolo toate investigațiile astea interne nu sunt făcute să dezvăluie ceva, ci să acopere ceva. Uite, îți dau un exemplu: corpul de control al ministrului sănătății s-a dus să investigheze ce se întâmplă la Spitalul Pantelimon după sesizările unei asistente medicale care a raportat un număr neobișnuit de mare de morți în intervalul din aprilie, trei-șapte aprilie sau patru-șapte aprilie erau trei zile.

Florin Negruțiu: Rezultatele acelor investigații ale corpului de control nu au fost făcute publice și când ministrul sănătății a fost rugat insistent de presă să facă publice rezultatele investigației corpului de control, ministrul a spus că nu. Poate că nu sunt informații de interes public sau care pot fi dezvăluite publicului, și toate aceste informații au fost transmise la Guvern, la corpul de control al primului ministru. Ceea ce mi se pare un exemplu foarte grăitor în ceea ce privește lipsa de transparență a oficialilor. În acest moment, singura lor preocupare este cum va ieși la vopsea sistemul după toată povestea asta. Păi, dacă vrei ca oamenii să aibă încredere în sistemul medical, trebuie să răspunzi la toate întrebările legitime ale publicului, iar întrebările legitime sunt, vin în avalanșă. Răspunsurile autorităților sunt în buna tradiție a reflexului instituțional: să ascundă lucrurile, să pună batista pe țambal, să nu explice ce s-a întâmplat acolo. Totuși, este un număr neobișnuit de mare de decese, e drept, în cazul pacienților în stare terminală, adică oameni care oricum mureau. Dar este aici o discuție extrem de sensibilă despre felul în care lucrurile s-au întâmplat la secția de terapie intensivă de acolo și lucrurile care se întâmplă și la alte secții de terapie intensivă, pentru că eu pot să-mi pun întrebarea asta legitimă: Au fost doar cele trei zile? Le-au luat două minute acelora din acele trei zile? Sau s-a întâmplat și înainte și nimeni nu a sesizat? Este o practică care s-a întâmplat doar la Sfântul Pantelimon sau sunt și alți medici la terapie intensivă care au momente de genul ăsta în care consideră pacienții nu oameni, ci paturi? Deliberat, astea sunt întrebările la care autoritățile ar trebui să răspundă.

Claudiu Pândaru: Și mai e un lucru: se ratează încă un moment pentru începerea unor dezbateri pe care această societate trebuie să le aibă. Dezbateri esențiale, așa cum se întâmplă în vestul Europei.

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville