Galerie Foto Somalia a găzduit prima sa proiecție de film cu public după 30 de ani

Data publicării:
Somalia
Somalia a găzuit prima sa proiecție de film din ultimii 30 de ani. Sursa foto: Profimedia Images

Somalia a găzuit prima sa proiecție de film din ultimii 30 de ani, oferind speranțe privind o renaștere culturală în țara africană măcinată de război, informează BBC.

Două filme scurte realizate de regizorul somalez Ibrahim CM au fost difuzate la Teatrul Național din capitala Mogadishu, sub pază strictă.

Teatrul a fost în trecut ținta unui atac sinucigaș cu bombă, dar și utilizat de traficanții de droguri drept bază.

Regizorul de teatru Abdikadir Abdi Yusuf a spus că a fost "o noapte istorică pentru somalezi". "Arată cum speranțele pot reapărea ... după atâția ani de provocări", a declarat el pentru AFP.

Somalia a găzuit prima sa proiecție de film din ultimii 30 de ani. Sursa foto: Profimedia Images
Somalia a găzuit prima sa proiecție de film din ultimii 30 de ani. Sursa foto: Profimedia Images

Cinefilii au plătit câte 10 dolari pentru a vedea cele două filme, "Hoos" și "Date from hell". Pentru a ajunge la teatru, în "zona verde", bine păzită, din Mogadishu, cinefilii au trecut prin mai multe filtre de securitate. În "zona verde" se mai află și palatul prezidențial și clădirea parlamentului somalez.

"Obișnuiam să urmăresc concerte, spectacole și filme la teatrul național, pe vremuri", a declarat Osman Yusuf Osman, un bărbat din public, pentru AFP. "Mă întristează să văd că Mogadishu nu mai are viața de noapte de altădată, însă acesta este un început bun".

Alți spectatori și-au manifestat îngrijorarea legată de siguranță. "Oamenii obișnuiau să iasă noaptea și să stea până târziu dacă voiau. Acum nu cred că este sigur", spune Hakimo Mohamed, o tânără care povestește că atunci când era în școală obișnuia să meargă cu prietenii la concerte și piese.

Clădirea teatrului național din Mogadishu a fost construită de inginerii chinezi, fiind un cadou pentru Somalia din partea liderului Mao Zedong în 1967.

Teatrul s-a închis în 1991, la începutul războiului civil, și a fost folosit ulterior ca sediu de către traficanții de droguri care se luptau pentru supremație în capitală. Drept urmare, clădirea teatrului s-a degradat. Când s-a redeschis în 2012, după reparațiile realizate de Misiunii Uniunii Africane în Somalia, clădirea a fost aruncată în aer de militanții al-Shabaab care considerau spectacolele și filmele dovezi ale coruperii morale.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri