Au vrut să intre în Europa și au devenit carne de tun în armata lui Putin. Cum ajung refugiații respinși de UE pe frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
soldați polonezi la granița cu Belarus
Mulți refugiați care au fost alungați din UE și împinși înspre Belarus și Rusia au ajuns să se înroleze în armata rusă ca să nu fie deportați înapoi în țările lor de origine. Foto: Profimedia Images

Alungați din țara natală din cauza foametei, a sărăciei sau a războiului, mulți refugiați încearcă să ajungă în vestul Europei pe la granița Poloniei cu Belarus, în speranța că vor obține azil politic în UE. Odată ajunși acolo, ei sunt respinși, bătuți și forțați să trăiască în condiții inumane, iar, mai nou, mulți dintre ei ajung să hrănească mașinăria de război a lui Putin, fiind forțați să accepte să fie trimiși pe frontul din Ucraina pentru a evita să fie deportați înapoi în țările de origine, relatează The Guardian.

Cu un an în urmă, jurnalistul somalez Ilias Ahmad Elmi a plecat spre Europa. A fost amenințat în mod repetat de extremiștii jihadiști din țara sa natală și spera acum că va putea ajunge în Germania, unde plănuia să ceară azil politic și să își vadă fiul de opt ani.

„Am plecat pentru că voiam să îmi văd fiul, pe care nu l-am întâlnit niciodată... și pentru că am primit amenințări”, a spus Elmi într-un interviu prin telefon.

Elmi a zburat în Rusia, apoi a călătorit cu mașina până în Belarus, de unde voia să încerce să treacă granița înspre Polonia – o cale considerată de multe ori mai sigură decât cea prin Mediterana.

Dar, în loc să găsească o rută sigură spre UE, Elmi a trebuit să suporte luni de zile de chin. A fost bătut de polițiștii de frontieră, a fost nevoit să trăiască mai multe săptămâni într-o pădure și a văzut cum o tânără somaleză din grupul său a murit din cauză că nu a avut acces la îngrijiri medicale.

fetiță-granița-polonia-belarus
Polonia a ridicat un zid de-a lungul anumitor părți ale graniței cu Belarus și situația a devenit mult mai dificilă pentru refugiații care încearcă să intre în UE. Foto: Profimedia Images

Din disperare, Elmi a spus că s-a întors în Rusia în speranță că va putea intra în UE prin Finlanda. Dar înainte să poată ajunge la graniță, el a fost arestat și forțat să se înroleze în armata rusă.

I s-a spus că va primi instrucție într-o tabără militară cu alți imigranți și ca vă fi trimis să lupte în Ucraina.

Elmi a refuzat și acum riscă să fie deportat. El speră totuși că cineva va interveni și i se va permite să meargă în Germania sau o altă țară sigură.

Refugiații alungați din UE rămân blocați la porțile Europei

Poate încă și mai frustrant este faptul că Elmi a reușit să ajungă pe teritoriul UE de două ori, traversând granița dintre Belarus și Polonia, dar, de fiecare dată, a fost alungat înapoi în Belarus de grănicerii polonezi – o practică des întâlnită despre care activiștii care apără drepturile omului spun că este ilegală și inumană.

Elmi este unul dintre multele victime ale politicilor dure privind controalele efectuate la granițele UE, din cauza cărora o persoană care caută adăpost în Europa ajunge să fie împinsă înspre mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Elmi a crezut că munca sa de un deceniu în domeniul jurnalismului și amenințările pe care le-a primit în țara de origine vor fi suficiente pentru a fi acceptat în Europa.

Elmi a lucrat de mulți ani de zile ca jurnalist în condiții foarte dificile – în 2010, a fost forțat să fugă din orașul Beledweyne, atunci când jihadiștii de la al-Shabaab au pus stăpânire pe această regiune a Somaliei.

Când militanții au atacat orașul, fosta soție a lui Elmi, Muna, a crezut că bărbatul a murit și a fugit din țară. Era gravidă și se temea pentru viața copilului ei nenăscut.

Muna a trăit în Nairobi, apoi a reușit să ajungă în Norvegia și Germania, acolo unde a primit statut de refugiat împreună cu fiul ei.

soldați-somalia-mașini
Atacurile jihadiștilor din gruparea al-Shabaab au forțat mulți somalezi să fugă din țară. Foto: Profimedia Images

„Am leșinat de frică în acea noapte”

Elmi a rămas în Somalia, unde a lucrat ca jurnalist în Mogadishu pentru televiziunea de stat SNTV. Apoi, a primit amenințări tot mai dese prin telefon de la numere anonime.

La finalul anului 2021, un atentator sinucigaș a declanșat o bombă care l-a omorât pe Abdiaziz Mohamud Guled, director al Radio Mogadishu și prieten cu Elmi.

Acela a fost momentul de cotitură pentru Elmi: „Am leșinat de frică în acea noapte și nu am putut continua să lucrez”.

Elmi a fugit din Somalia și a stat o vreme în Kenya, înainte să obțină o viză rusească și să zboare la Moscova. Elmi a auzit că există o cale mai sigură de a intra în UE prin Rusia.

Între timp, însă, Polonia a ridicat un zid de-a lungul anumitor părți ale graniței cu Belarus și situația a devenit mult mai dificilă pentru refugiații care încearcă să intre în UE.

„Beam apă de ploaie și culegeam bucăți de mâncare pe unde găseam, în special iarbă și fructe care creșteau în pomi, care erau extrem de acre. În fiecare dimineață, autoritățile belaruse veneau și băteau și agresau oameni”, a povestit Elmi.

Prins în „capcana” de la porțile Europei, arestat de ruși și înrolat cu forța în armată

Când grupul său a ajuns în Polonia, grănicerii de acolo i-au bătut pe unii dintre refugiați și i-au forțat să se întoarcă în Belarus. Întrucât polițiștii belaruși nu îi lăsau să plece din zona de la graniță, refugiații erau blocați în pădurea care desparte cele două țări.

„Este cel mai întâlnit scenariu”, a spus și activista poloneză Malgorzata Rycharska, care încearcă să ajute persoanele blocate la granița UE. „Cineva vine în Belarus, apoi încearcă să meargă în Polonia și realizează că este o capcană și că vor fi blocați acolo săptămâni sau luni de zile, în zona de graniță. Nu se pot întoarce pentru că belarușii nu le permit.”

Elmi a încercat apoi să treacă granița spre Finlanda, dar polițiștii ruși l-au prins înainte să ajungă la graniță. L-au arestat pentru că viza lui expirase de mult timp.

Ceremony to present state awards to Russian servicemen in Zaporozhye Region
Armata rusă se folosește de imigranții de pe teritoriul Rusiei ca să trimită tot mai mulți soldați pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia

„Cât am fost la închisoare și așteptam deportarea, ofițerii de la ministerul apărării au venit la noi și ne-au oferit șansa să evităm deportarea și să lucrăm pentru armată un an”, a spus Elmi.

Pentru Elmi era foarte important să nu fie deportat, iar ofițerii i-au promis că va primi instrucție șase luni. Elmi spera că în acest timp va putea să explice că a lucrat ca jurnalist și să ceară azil politic.

După ce a semnat un contract în limba rusă pe care nu îl înțelegea, a fost trimis rapid într-o tabără militară de instrucție din sudul Rusiei. Acolo erau mulți alți somalezi, sirieni și imigranți din toată lumea.

Unii rămân să lupte pentru Rusia, alții refuză și riscă să fie deportați

Ajunși acolo, li s-a spus că vor fi instruiți două săptămâni și trimiși să lupte în Ucraina. Unii dintre ei au decis să rămână și să lupte pentru Rusia, dar Elmi și alții ca el au refuzat și au ajuns înapoi în Rostov, de unde urmau să fie deportați.

„Copilul meu nu și-a văzut niciodată tatăl. Ar fi important să îl avem în apropiere”, a spus fosta lui soție, Muna.

Cu toate că în Polonia guvernul populist al partidului Lege și Justiție a fost înlocuit cu cel liberal condus de Donald Tusk, situația de la graniță nu s-a îmbunătățit.

„Speranța uriașă că lucrurile se vor schimba cu adevărat era bazată pe declarațiile frumoase ale multor politicieni, dar s-a dovedit a fi falsă”, a mai spus Rycharska, activista din Polonia.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Cât costă să trimiți copilul la o universitate în Anglia? De ce tarifele vor sări în aer?
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei