Președintele sud-coreean, Moon Jae-In, a condamnat miercuri noul tir efectuat de Coreea de Nord cu o rachetă intercontinentală și a evocat riscul ca tensiunea din Peninsula Coreeană să devină incontrolabilă, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Moon Jae-In s-a exprimat în cursul unei reuniuni a Consiliului național de securitate sud-coreean, convocat de urgență după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbușit în Marea Japoniei.
Președintele sud-coreean a declarat că noul tir este "provocare iresponsabilă" care poate face să crească la un nivel critic tensiunea deja ridicată ce domnește în Peninsula Coreeană.
"Situația poate să scape de sub orice control dacă Nordul finalizează dezvoltarea de rachete balistice ce pot atinge un alt continent", a avertizat Moon Jae-In.
"Trebuie să prevenim un scenariu în care Nordul poate evalua prost situația și să ne amenințe cu arme nucleare sau în care Statele Unite ar intenționa o lovitură preventivă" împotriva Coreii de Nord, a declarat președintele sud-coreean.
Îngrijorarea este deosebit de puternică la Seul privind faptul că președintele american, Donald Trump, are în vedere o acțiune militară împotriva Coreei de Nord ce ar putea duce la un război total.
Un asemenea scenariu este o perspectivă îngrozitoare pentru Coreea de Sud ce ar putea suporta imediat cele mai grave consecințe ale conflictului.
Seulul, capitala sud-coreeană, un oraș cu 10 milioane de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri de linia de demarcație dintre cele două Corei. El se află în raza de acțiune a unor importante unități de artilerie și de rachete desfășurate de Phenian de-a lungul liniei.
Un studiu realizat de think tank-ul Nautilus din California a ajuns la concluzia că circa 65.000 de civili și-ar pierde viața la Seul în prima zi a unui atac nord-coreean cu arme convenționale.
În maxim un an, Coreea de Nord ar putea anunța finalizarea programului său nuclear, a avertizat marți ministrul pentru Reunificare de la Seul, Cho Myoung-gyon.
„Coreea de Nord își dezvoltă armele nucleare într-un ritm rapid. Nu putem exclude posibilitate ca Nordul să anunțe finalizarea forței sale nucleare în maxim un an”, a afirmat ministrul sud-coreean pentru Reunificare.
Cho Myoung-gyon a adăugat că 2018 reprezintă un „an-cheie” pentru dictatura dinastică de la Phenian, deoarece va marca 70 de ani de la întemeierea Coreei de Nord.
Între timp, în Statele Unite, senatorul Lindsey Graham a declarat pentru CNN: „Dacă va trebui să mergem la război pentru a opri acest lucru (programul nuclear nord-coreean - n.r.), o vom face”.