Site-urile guvernamentale finlandeze au fost atacate vineri de hackeri, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski susținea un discurs video în fața Parlamentului finlandez, scrie Reuters, care citează un comunicat al executivului de la Helsinki.
Ministerele Apărării și Afacerilor Externe au anunțat pe Twitter că site-urile lor au fost afectate de atacuri de tip „denial of service”, care au ca scop, de obicei, să facă site-urile indisponibile pentru utilizatorii obișnuiți.
Ministerul de Externe a declarat ulterior că situația s-a normalizat.
Atacurile au afectat și site-ul principal al guvernului, a precizat Guvernul.
Anterior, vineri, Ministerul finlandez al Apărării a raportat o încălcare a spațiului aerian finlandez de către o aeronavă de stat rusă, scrie Mediafax.
„Dacă armata rusă va primi ordin să invadeze Finlanda, atunci va face în țara voastră exact ce a făcut în Ucraina”, i-a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe parlamentarii finlandezi, pe care i-a rugat să țină un moment de reculegere în memoria civililor uciși la Bucha și Kramatorsk.
Liderul de la Kiev a spus că soldații ruși nu înțeleg de ce luptă, dar vor continua să atace, deoarece acum este ura promovată în Rusia ura față de semeni.
„În istoria voastră ați văzut invazia Rusiei pe teritoriul vostru. Această amenițare încă există. Trebuie să facem tot posibilul ca așa ceva să nu se mai repete. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este decisiv nu numai pentru viitorul Ucrainei, ci și pentru viitorul tuturor țărilor care au granița comună cu Federația Rusă. La fel ca voi, în urmă cu 83 de ani, Ucraina are curajul să se apere în fața unui inamic cu o asemenea putere, care este superioară numeric. Precum curajul vostru v-a salvat de invazia lui Stalin, al nostru rezistă în fața acestei invazii. Ura trebuie să piardă, iar libertatea să câștige, mai întâi în Ucraina și apoi în toată lumea, unde tirania va încerca să câștige. Mulțumesc Finlandei. Glorie Ucrainei!” - a încheiat președintele Zelenski, atingând o coardă sensibilă a finlandezilor prin referirea la Războiul de Iarnă din 1939, când mica Finlandă a luptat împotriva Uniunii Sovietice și, în ciuda pierderilor grele, a reușit să-i alunge pe ocupanți.
Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Înainte, statul nordic era mândru de neutralitatea sa. Acum, după invazia rusă din Ucraina, pentru prima dată, majoritatea locuitorilor sprijină aderarea la NATO.
Editor : Luana Pavaluca