Sistemele de rachete THAAD: scumpe și, totuși, controversate. Unde pe glob au fost desfășurate acestea de către armata SUA

Data actualizării: Data publicării:
Sistem THAAD
Sistem THAAD în acțiune. Foto: Profimedia

Considerate extrem de eficiente de către producătorul Lockheed Martin și incredibil de scumpe (aproximativ 1 miliard de dolari), sistemele THAAD sunt desfășurate în doar câteva puncte de pe glob, acolo unde Statele Unite cred că sunt necesare pentru a contracara potențialele atacuri ale Chinei, Coreei de Nord sau Iranului.

Desfășurarea primelor sisteme de apărare antiaeriană THAAD de către armata americană în Israel, anunțată la 13 octombrie, a evidențiat valoarea acestui activ extrem de mobil pentru consolidarea rapidă a apărării antiaeriene a bazelor amenințate sau a aliaților SUA, scrie Military Watch Magazine.

Amplasarea unui sistem THAAD  în Israel răspunde capacităților demonstrate ale Iranului și Yemenului de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare sensibile din întreaga țară, THAAD fiind optimizat pentru interceptarea unor astfel de rachete în fazele lor terminale de mare altitudine. Epuizarea propriei apărări antirachetă a Israelului a făcut ca sprijinul sistemului să fie deosebit de important.

Opt sisteme THAAD în întreaga lume

Utilizarea THAAD pentru a răspunde rapid la o contingență regională evidențiază modul în care desfășurările anterioare ale sistemului au reflectat, de asemenea, în mod consecvent, tendințele în percepția americană a amenințărilor.

Este demn de remarcat faptul că Statele Unite au desfășurat doar opt sisteme THAAD în întreaga lume, costul extrem al acestora însemnând că acestea nu pot fi desfășurate pe scară largă sau în număr semnificativ. Înainte de izbucnirea ostilităților la scară largă între Israel și statele din regiune, desfășurările THAAD au fost concentrate în principal în regiunea Asia-Pacific. 

Citește și

Armata ucraineană testează noua corvetă Hetman Ivan Mazepa. Prima aterizare a unui elicopter SH-60 Seahawk pe punte

Unde sunt amplasate sistemele THAAD

Armata Statelor Unite a desfășurat prima sa unitate THAAD în iunie 2009, sistemul fiind amplasat în Hawaii pentru a asigura apărarea împotriva unor posibile atacuri cu rachete balistice nord-coreene.

Progresele înregistrate în programul nord-coreean de rachete balistice cu rază intermediară de acțiune au determinat desfășurarea unei a doua unități THAAD în Guam în 2013.

Sistemele au fost testate, de asemenea, pe insula Wake, care a dobândit o importanță tot mai mare în planurile americane pentru un eventual război cu Coreea de Nord, ca alternativă la Guam pentru amplasarea bazei.

De departe, cea mai controversată și mai mediatizată desfășurare a sistemului THAAD a avut loc ulterior în 2016, când armata americană a început să desfășoare un sistem în Coreea de Sud. Radarul AN/TPY-2 al sistemului a oferit capacitatea de a acoperi o mare parte din teritoriul chinez, cu o rază de acțiune de 3.000 km și un câmp vizual de 120 de grade. Yoon Sukjoon, comentator sud-coreean în domeniul securității și căpitan de marină în retragere, s-a referit în consecință la sistem ca la „o parte a frontului unit global anti-China al SUA. Acesta a devenit un instrument strategic de reținere a Chinei de către una dintre cele mai apropiate țări și unul dintre cei mai de încredere aliați ai SUA”.

Protestele masive din Coreea de Sud din 2016 au evidențiat un consens public puternic cu privire la faptul că sistemul face din țară o țintă în cazul unor ostilități dintre China și SUA, desfășurările fiind efectuate în secret după o schimbare de administrație în 2017, deoarece noua administrație Moon Jae In se angajase să oprească amplasarea sistemului. Venirea la putere în Coreea de Sud, în mai 2022, a Partidului Puterii Poporului, puternic pro-occidental și favorizat de Washington, a fost urmată de aprobarea rapidă a extinderii desfășurărilor THAAD și, la scurt timp după aceea, s-a anunțat că alte unități vor fi desfășurate de armata americană într-un al doilea loc din țară.

Controverse

În octombrie 2019, armata americană a efectuat primele desfășurări de sisteme THAAD în Arabia Saudită, consolidând un batalion de sisteme de apărare antiaeriană Patriot operate local, achiziționate din Statele Unite. Desfășurarea a avut loc ca răspuns la atacurile cu drone asupra instalațiilor petroliere saudite atribuite Yemenului sau Iranului, precum și la atacurile cu rachete balistice yemenite, care au precedat apropierea saudit-iranian mediată de China la începutul anului 2023. Desfășurarea a urmat unui eșec total al sistemelor Patriot de a oferi o apărare viabilă împotriva atacurilor cu drone. În timp ce cunoașterea situațională oferită de suita de senzori a THAAD este foarte apreciată, performanțele de luptă ale sistemului au rămas sub semnul întrebării, rezultatele testelor fiind foarte mixte. Sistemul extrem de costisitor a fost exportat în special într-o singură țară, Emiratele Arabe Unite, unde nu a reușit să intercepteze mai multe atacuri cu rachete balistice yemenite relativ simple.

Citește și

Filmări spectaculoase din Ucraina cu un sistem de rachete RAK-SA-12 în acțiune. Sistemul croat e montat pe un Humvee american

O fotografie rară surprinde cometa Tsuchinshan-ATLAS, făcută dintr-un avion rusesc Suhoi SU-35

Iran vs. Israel, bătălia în avioane militare. Ce aeronavă câștigă confruntarea

profimedia-0921841668
Foto: Profimedia

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mine ucraina
Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului