Silvio Berlusconi: Putin a fost „împins” de separatişti, de presă şi de poporul rus să declanşeze războiul din Ucraina
Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin „a fost împins” de separatiştii pro-ruşi din Donbas, de presă şi de poporul rus să declanşeze războiul din Ucraina, a declarat joi seară la televiziunea italiană fostul premier şi lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, Silvio Berlusconi, scrie Reuters.
Nu este pentru prima dată când Berlusconi, al cărui partid face parte din coaliția de dreapta care se așteaptă să câștige alegerile generale de duminică, îi ia apărarea lui Putin pentru acțiunilor liderului rus în Ucraina.
Berlusconi, un prieten personal al liderului rus, a minimizat instinctele agresive ale lui Putin, după ce acesta a amenințat că va folosi arme nucleare ca urmare a eșecurilor suferite în Ucraina.
„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”, a spus Berlusconi, folosind formularea oficială rusă pentru război.
Sub prim-ministrul Mario Draghi, Italia a fost un susținător ferm al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la acțiunile sale în Ucraina.
Giorgia Meloni, lidera partidului Frații Italiei de extremă-dreapta, desemnată ca următorul premier, s-a angajat să continue această poziție, dar Berlusconi și celălalt aliat al ei, Matteo Salvini, au fost mai ambivalenți.
Planul Rusiei a fost inițial să cucerească Kievul „într-o săptămână”, să-l înlocuiască pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu „un guvern de oameni decenți” și să iasă (din Ucraina - n.red.) „într-o săptămână”, a adăugat Berlusconi.
„Nici nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce în mintea mea ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a insistat fostul premier italian.
Berlusconi a subliniat și că ruşii au întâmpinat „o rezistenţă neaşteptată, care a fost apoi alimentată de arme de tot felul din Occident”. „Războiul a durat mai bine de 200 de zile, situaţia a devenit foarte grea, mi se face rău când aud de morţi pentru că mereu am considerat că războiul este o nebunie de nedescris”, a precizat Silvio Berlusconi.
Obiectivele de război declarate de Putin au variat în timpul războiului în ultimele șapte luni.
Ucraina a alungat inițial trupele ruse din zona Kievului și, mai recent, a demarat o contraofensivă în nord-est, lângă granița cu Rusia. Putin spune acum că scopul principal este asigurarea teritoriului în regiunea Donbas a Ucrainei controlată parțial de separatiștii pro-ruși.
Vorbind la televiziunea publică italiană RAI, Berlusconi a sugerat că decizia Moscovei de a invada Ucraina a venit ca răspuns la un apel al separatiștilor. El a spus că liderii lor au venit la Kremlin și i-au spus direct lui Putin, „te rog să ne aperi, pentru că dacă nu ne aperi, nu știm unde am putea ajunge”.
Berlusconi a mai spus că, după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, a vizitat peninsula împreună cu Putin și i-a văzut pe localnici cum ieșeau din case să-i mulțumească liderului rus.
În aceeași zi în care Berlusconi a vorbit despre război la televiziunea italiană, Ambasada Rusiei la Roma a publicat pe rețelele sociale fotografii cu principalii lideri italieni alături de preşedintele rus Vladimir Putin.
„Extrase din istoria recentă între Rusia şi Italia. Atâtea amintiri”, scrie cu ironie ambasada ca legendă la patru fotografii alese cu grijă şi în care apar actori de prim-plan din campania electorală, care s-au distanţat de Moscova după invazia rusă în Ucraina.
Într-o fotografie din cele patru, Putin poate fi văzut alături de prietenul său Silvio Berlusconi.