Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a îndemnat, joi, statele din zona Arcticii să revină la discuții și întâlniri la nivel înalt între lideri militari, în contextul tensiunilor crescânde în regiune. Șeful diplomației ruse și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la desfășurarea de trupe la granița ruso-norvegiană, relatează Reuters.
Ca urmare a schimbărilor climatice, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje, iar Rusia răspunde prin accentuarea prezenței sale militare în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. SUA au început și ele să efectueze exerciții militare.
„Este important să extindem relațiile bune pe care le avem în Consiliul Arctic și să includem și sfera militară”, a spus Lavrov într-un discurs la Consiliul Arctic, în capitala islandeză Reykjavik.
Lavrov a propus convocarea unei întâlniri a experților militari din armatele celor opt țări arctice. Astfel de întâlniri anuale între șefi ai forțelor armate au fost oprite în 2014, după ocuparea și anexarea de către Rusia a peninsulei Crimea, teritoriu ucrainean.
Consiliul a fost creat în 1996 pentru a susține dialogul pașnic între statele arctice și populațiile indigene, mai ales pe teme precum protejarea mediului și dezvoltare durabilă.
Rusia urmează să preia președinția rotativă bianuală a consiliului în acest an.
Lavrov și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că Norvegia, care are graniță cu Rusia , a permis trupelor americane, luna trecută, să construiască baze militare în apropierea acestei granițe.
„Suntem îngrijorați de ce se întâmplă în apropierea graniței noastre cu Norvegia”, a spus Lavrov.
Editor : Adrian Dumitru