Șeful unei importante comisii din Senatul SUA, ținta unui deepfake cu fostul ministru ucrainean de externe. Ce l-a întrebat „Kuleba”

Data publicării:
Non Exclusive: KYIV, UKRAINE - JULY 17, 2024 - Minister of Foreign Affairs of Ukraine Dmytro Kuleba attends the meeting of the Council for Human Right
Foto: Profimedia Images

Un „actor” care folosea tehnologia deepfake pentru a-l imita pe ministrul de externe ucrainean recent demisionat, Dmitro Kuleba, l-a vizat pe președintele puternicei comisii pentru relații externe a Senatului american, într-o presupusă tentativă de interferență electorală, au confirmat oficiali americani, transmite The Guardian

Ben Cardin, senatorul democrat de Maryland, a devenit suspicios în timpul unui apel Zoom, programat la 19 septembrie, cu o persoană care se dădea drept Dmîtro Kuleba, care a demisionat din vârful diplomației ucrainene în urma unei remanieri guvernamentale din această lună.  

Persoana presupusă a fi Kuleba a contactat biroul lui Cardin prin e-mail, solicitând un apel video. Cei doi bărbați s-au mai întâlnit anterior.  

„Când s-au conectat pe Zoom, părea să fie o conexiune audio-video în direct, care corespundea ca aspect și sunet întâlnirilor anterioare”, potrivit unui anunț emis de biroul de securitate al Senatului.  

Însă Cardin - care se retrage el însuși din funcția de senator la sfârșitul anului - a simțit o capcană atunci când persoana care pretindea că este Kuleba a început să pună „întrebări cu încărcătură politică în legătură cu viitoarele alegeri”, mai arată notificarea care nu a numit senatorul implicat.  

Identitatea lui Cardin a fost confirmată de site-ul web Punchbowl, care a relatat primul știrea.  

Notificarea a adăugat că persoana, a cărei față și voce se potriveau cu cele ale lui Kuleba, „a început să se comporte în mod ieșit din comun și să insiste ferm pentru a obține răspunsuri la întrebări precum «Susțineți rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei? Trebuie să știu răspunsul dumneavoastră»”.  

Cardin a încheiat imediat convorbirea și a alertat Departamentul de Stat al SUA, care a confirmat că persoana respectivă nu era Kuleba.  

Problema este acum investigată de FBI, care nu a comentat incidentul.  

Oficialii de securitate ai Senatului cred că vocea și imaginea care semăna cu Kuleba au fost generate de inteligența artificială. Biroul de securitate al Senatului a declarat că personificarea a avut „sofisticare tehnică și credibilitate”.  

Deși a fost confirmată identitatea celui responsabil, referirea la rachetele ucrainene arată către Rusia. Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare ca răspuns la un atac ucrainean concertat cu rachete pe teritoriul său.  

Într-un comunicat, Cardin a confirmat că a fost contactat de un „actor răuvoitor” care, în opinia sa, „s-a angajat într-o încercare înșelătoare de a purta o conversație cu mine, prezentându-se drept o persoană cunoscută”. 

Comunicatul a mai arătat: „După ce a devenit imediat clar că persoana cu care dialogam nu era cine pretindea că este, am pus capăt apelului, iar biroul meu a luat măsuri rapide, alertând autoritățile competente”.  

Un al doilea aviz de securitate al Senatului, emis de centrul privind securitatea cibernetică, avertiza „cu privire la o campanie activă de inginerie socială ... care vizează senatorii și personalul Senatului.  

„Țintele sunt contactate de actori care se dau drept reprezentanți ai unui demnitar străin, solicitând un apel video oficial care este, în realitate, rău intenționat”, arată notificarea. „Această tehnică este utilizată pentru a discredita victima sau pentru a obține informații suplimentare. Actorii care reprezintă o amenințare valorifică relațiile existente și alte informații cunoscute pentru a părea legitimi”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...