Șeful OMS acuză „unele țări bogate” că subminează distribuția echitabilă a vaccinurilor. Cum îi răspunde președintele Germaniei

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus purtand masca de protectie
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Agerpres / EPA / MARTIAL TREZZINI

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat luni „unele ţări bogate” că subminează COVAX, sistemul de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid, întrucât continuă strategia de abordare directă a producătorilor pentru a avea acces la mai multe doze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Sistemul COVAX a fost creat pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin, care deocamdată sunt fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. COVAX include, de asemenea, un mecanism de finanţare care ar trebui să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri.

Lipsa vaccinurilor arată că primele distribuţii către ţările sărace nu vor avea loc până la sfârşitul lunii, în timp ce în multe ţări bogate au început deja campaniile de vaccinare la sfârşitul anului 2020.

„Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o videoconferinţă la care participa și preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

Șeful OMS a fost întrebat de angajamentele substanţiale pe care și le-au luat Statele Unite, Uniunea Europeană şi Germania de a creşte semnificativ contribuţia lor la COVAX, dar directorul general al OMS şi-a exprimat nemulţumirea.

„A avea bani nu înseamnă nimic, dacă nu-i poţi folosi pentru a cumpăra vaccinuri”, a spus el. „Şi putem livra vaccinuri ţărilor membre COVAX numai dacă ţările bogate cooperează respectând contractele încheiate în cadrul COVAX”, a insistat el, îndemnând acele ţări, pe care nu le-a numit, „să se asigure că acest comportament al lor nu subminează sistemul de distribuţie monitorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alianţa pentru vaccinuri (Gavi)”.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a pledat, de asemenea, pentru distribuţia mai largă a vaccinurilor, din raţiuni morale și sanitare. „Este în interesul tuturor să eradicăm rapid virusul, să prevenim ca variante, uneori mai periculoase, să nu continue să se răspândească peste tot”, a arătat președintele Germaniei. „Însă guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de populaţiile lor”, a adăugat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...