Mohammad Barkindo, un politician nigerian și secretar general al grupului de producători de petrol OPEC, a murit la vârsta de 63 de ani, scrie CNBC.
Șeful National Petroleum Corporation din Nigeria, Mele Kyari, a anunțat miercuri vestea într-un tweet, care a fost confirmat de două surse din cadrul OPEC.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Moartea neașteptată a lui Barkindo reprezintă o surpriză pentru membrii industriei petrolului și gazelor, mulți dintre aceștia descriindu-l ca pe un „gigant” în industrie.
Mohammad Barkindo a lucrat în cariera sa la compania națională de petrol din Nigeria, Duke Oil, Ministerul de Externe și Ministerul Energiei din Nigeria, precum și OPEC.
De când a preluat funcția de secretar general al OPEC, în 2016, Barkindo a supravegheat vremurile tumultoase pentru grupul de producători de petrol, care a asistat la piețe tot mai volatile zdruncinate de evenimente istorice, inclusiv pandemia de Covid-19, crearea alianței OPEC+ cu Rusia și alte țări non- statele OPEC, precum și invazia Ucrainei de către Rusia.
În timp ce organizația a pierdut doi membri, Qatar și Ecuador, Barkindo este totuși creditat că a menținut unitatea între membrii OPEC, în efortul de a stabiliza piețele petroliere globale.
Moartea lui Barkindo vine într-o perioadă în care piețele energetice sunt volatile, inflația globală crește din ce în ce mai mult, efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai prezente, iar consecințele pandemiei și ale războiului se simt tot mai tare.
Conflictele geopolitice și sancțiunile au dus la o aprovizionare cu petrol mult mai redusă, care a împins prețurile la recorduri ce nu au mai fost atinse de mai mulți ani, pe fondul temerilor legate de o recesiune globală.
CEO-ul Atlantic Council, Frederick Kempe, l-a descris pe Barkindo ca având „expertiză de neegalat pe piețele petroliere, dar și în ceea ce privește securitatea și guvernarea”, precum și „o înțelegere profundă a geopoliticii într-o lume volatilă”.
Citește și: Bloomberg: Prețul gazelor a crescut cu 700%. De ce este cea mai puternică armă în noul Război Rece
Editor : Marco Badea