Doi bebeluși au murit de frig după ce zăpada abundentă, ploile puternice și înghețul au lovit taberele pentru persoane strămutate din nord-vestul Siriei.
Un oficial ONU a declarat că este vorba despre două fetițe – una de șapte zile și alta de două luni -, tragedia producându-se în provincia Idlib, scrie BBC.
Provincia Idlib, ultimul mare bastion al rebelilor şi jihadiştilor în această ţară aflată în război, găzduieşte aproximativ trei milioane de persoane, dintre care două treimi sunt persoane strămutate din alte regiuni.
Oamenii locuiesc acolo în corturi uzate, fără haine calde și surse de căldură.
ONU a avertizat că situația se înrăutățește din cauza crizei economice severe din Siria, care a dublat prețurile alimentelor într-un an, precum și a reducerii ajutoarelor internaționale, pentru medicamente și provizii.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că bebelușii ale căror decese au fost raportate marți au stat în tabere din zonele al-Ziyara și al-Sheikh Bahr, la nord de orașul Idlib.
Grupul de monitorizare din Marea Britanie a adăugat că un băiețel de o lună a murit și el din cauza frigului într-o tabără din Jarablus, în provincia vecină Alep, în 23 ianuarie.
Între timp, un alt copil a fost ucis în zona Qastal Miqdad în 18 ianuarie, după ce zăpada a dus la prăbușirea acoperișului cortului lor.
Potrivit ONU, 287 de tabere pentru persoane strămutate din Idlib și Alep au fost afectate de ninsori, inundații și vânturi puternice ca urmare a furtunilor care au lovit regiunea în 18, 19 și 25 ianuarie. Zăpada a distrus cel puțin 935 de corturi și a deteriorat alte peste 9.500 de corturi.
ONU a transmis că de la începutul anului s-au produs 68 de incendii în tabere, două persoane murind, iar 24 fiind rănite. Majoritatea incendiilor au fost declanșate de sobele de încălzire.
Directorul de răspuns al Salvați Copiii în Siria, Sonia Khush, a spus că este „de neînțeles ca orice copil să înfrunte iarna speriat pentru viața sa”.
„La aproape 11 ani de la începutul crizei din Siria, se pare că lumea a uitat de copiii din nord-vestul Siriei. Aceste morți care ar fi putut fi evitate totuși sunt un semnal îngrozitor al faptului că acești copii au nevoie urgent de mai mult sprijin umanitar. De asemenea, au nevoie de o soluție de durată și pașnică a conflictului din Siria”, a spus Sonia Khush, director în cadrul organizației Salvați Copiii în Siria.
Editor : G.M.