Scurgerile de gaze din Marea Baltică provenite de la gazoductele Nord Stream sunt „catastrofale pentru climă”

Data actualizării: Data publicării:
View taken from a Danish F-16 interceptor of the Nord Stream 2 gas leak just south of Dueodde, Denmark
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan înainte de scurgeri. Foto: Profimedia Images

Scurgerile de metan provocate de daunele produse la conductele Nord Stream 1 și 2 care trec pe sub Marea Baltică vor reprezenta cea mai mare explozie a gazelor cu efect de seră măsurată până acum, ceea ce stârnește noi temeri cu privire la efectele ulterioare ale incidentului asupra crizei climatice, notează Al Jazeera

Conducta Nord Stream prin care se transportă gaz din Rusia spre Germania a pompat joi cantități uriașe de metan în Marea Baltică, precum și în atmosferă. 

Măsurătorile au arătat că nivelul de metan emis în atmosferă a fost de cinci ori mai mult decât cel înregistrat în urma dezastrului Aliso Canyon, cea mai mare eliberare terestră cunoscută de metan din istoria SUA.

Scurgerea din Marea Baltică ar putea fi echivalentă cu o treime din emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a declarat șeful Agenției Daneze pentru Energie, Kristoffer Böttzauw. Emisiile din Danemarca au ajuns în 2020 la aproximativ 45 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2).

Separat, Christophe Duwig, profesor de inginerie chimică la Institutul Regal de Tehnologie, a transmis că scurgerile de gaze ar putea fi echivalente cu aproximativ 66% din totalul emisiilor anuale ale Danemarcei sau cu aproximativ 40% din cele ale Suediei.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că au sabotat în mod deliberat gazoductul, pe măsură ce invazia Moscovei asupra Ucrainei se intensifică.

„Cine a ordonat asta ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război și să meargă la închisoare”, a spus Rob Jackson, un cercetător în domeniul climei la Universitatea Stanford. Jackson și David Hastings, un oceanograf chimist pensionat din Florida, au calculat că scurgerile din Marea Baltică ar putea duce la aproximativ jumătate de milion de tone de metan în atmosferă. 

Cel mai rău scenariu este estimat la 778 de milioane de metri cubi de gaz risipit în atmosferă, potrivit guvernului danez.

În 2015, dezastrul din Aliso Canyon a eliberat între 90.000 și 100.000 de tone de metan în atmosferă. 

Metanul contribuie major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii deja se confruntă. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon la absorbția căldurii Soarelui și la încălzirea Pământului.

Andrew Baxter, un inginer chimist care lucrează la grupul de mediu EDP, a avut o estimare mai temperată decât cea făcută de guvernul danez, dar și aceasta a avut în vedere o scurgere de metan în atmosferă dublă față de cea înregistrată la dezastrul Aliso Canyon. Doar una dintre conducte ar putea elibera emisii egale cu emisiile anuale provenite de la două milioane de mașini, a menționat Baxter, care a precizat că acest lucru „este catastrofal pentru climă”.

Citește și: De ce vrea Rusia să provoace Occidentul? Exploziile din Marea Baltică și ce e de înțeles din ele

Danemarca a declarat că mai mult de jumătate din gazul din conductele Nord Stream din Marea Baltică s-a scurs în atmosferă după ce a fost deteriorat de un presupus sabotaj. „O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte”, a spus Kristoffer Böttzauw, care a mai precizat: „Ne așteptăm ca restul să fie eliberat până duminică.”

Marea Baltică este unul dintre cele mai poluate corpuri de apă de pe Pământ din cauza substanțelor chimice industriale și a gunoiului urban. 

„Există o serie de incertitudini, dar dacă aceste conducte eșuează, impactul asupra climei va fi dezastruos și ar putea fi chiar fără precedent", a declarat chimistul atmosferic David McCabe, care este cercetător principal la organizația non-profit Clean Air Task Force.

Care a fost cauza scurgerilor

Analiștii și experții spun că astfel de scurgeri sunt foarte rare, iar Nord Stream AG a calificat drept fără precedent scurgerile de pe trei tronsoane ale conductelor de gaz offshore.

Premierul danez a declarat miercuri că nu a fost vorba de accidente, ci de o acțiune deliberată - indicând un sabotaj, dar nu o declarație de război împotriva Danemarcei.

Citește și: Ipoteze privind o „operaţiune navală specială” pentru avarierea gazoductului Nord Stream: De la submarine-spion la drone-mină

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat marți, într-o conferință de presă, că scurgerile de informații au fost probabil o acțiune deliberată, dar nu un atac împotriva Suediei. Cu toate acestea, ea a declarat că forțele de apărare ale Suediei sunt pregătite să se adapteze la situație, în timp ce ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat că unitățile marine vor fi puse la dispoziție dacă se consideră necesar".

UE a declarat că scurgerile din două conducte importante de gaz din Rusia către Europa au fost cauzate de sabotaj, dar nu a acuzat direct Rusia.

O perturbare deliberată ar duce la cel mai puternic răspuns posibil, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. UE a acuzat anterior Rusia că folosește livrările de gaze și linia Nord Stream ca armă împotriva Occidentului.

Anterior, Ucraina a mers mai departe, acuzând Rusia de un atac terorist".

Citește și: NATO: ord Stream a fost lovit intenționat. Gazoductele au fost sabotate

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, în opinia sa, scurgerile nu vor avea un impact semnificativ asupra rezilienței energetice a Europei". 

Niciuna dintre cele două conducte nu transportă gaze în acest moment, deși ambele erau umplute cu gaze.

Între timp, Rusia a acuzat SUA de comiterea atacurilor. În plus, Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”.

Citește și: Suedia a descoperit încă o spărtură la Nord Stream

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
'Iubirea' dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar sfârși cu un 'divorț' răsunător din cauza infocatei...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Machine Gun Kelly și Brian Austin Green nu și-au mai vorbit de doi ani: Nu au menținut niciun fel de relație
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
mașină de poliție pe stradă
Trafic blocat pe Valea Oltului, după un accident violent cu două mașini. Șase persoane au fost duse la spital
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Secretul lui Jennifer Lopez pentru a trece peste despărțirea de Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului