Partidul FIDESZ, aflat la guvernare în Ungaria, vrea să atragă un cât mai mare suport popular în campania anti-Soros a premierului Viktor Orban. Iar în acest calcul, „dărnicia patriotică” a contribuabilului maghiar joacă un rol esențial.
În ce sens? Începând cu 2 ianuarie, Fidesz a demarat o strângere de fonduri pentru „apărarea” Ungariei de „Planul Soros”.
Sute de scrisori au fost trimise pe adresele cetățenilor care susțin partidul de guvernământ, cerându-le să aducă o contribuție financiară la această campanie.
Până în prezent, peste 36.000 de susținători FIDESZ au răspuns apelului lui Viktor Orban.
În termeni pecuniari, 186 de milioane de forinți au ajuns în conturile FIDESZ.
În plicurile introduse în cutiile poștale ale susținătorilor FIDESZ se află o scrisoare semnată de Viktor Orban, însoțită de următorul mesaj: „Respectatul meu compatriot! Îți scriu pentru că suntem puși în fața unei alegeri care ne va marca soarta. Miza nu este nici mai mult, nici mai puțin decât aceasta – dacă Ungaria va putea rămâne o țară maghiară. Suntem în calea Planului Soros, care vrea să dărâme gardurile de la graniță și desființarea guvernelor naționale, iar Ungaria să devină un stat al imigranților. George Soros a atacat frontal Ungaria. Are o rețea de agenți cu resurse financiare aproape nelimitate. Politicienii maghiari din opoziție și birocrații de la Bruxelles sunt cei care pun în aplicare acest plan... Trebuie să apărăm Ungaria!”.
Observatorii politici și o parte din mass-media din Ungaria cred că, prin această campanie, FIDESZ a pus la cale, de fapt, o mașinație de finanțare a partidului pentru apropiatul scrutin parlamentar, care va avea loc pe 8 aprilie.
La începutul acestui an, Guvernul de la Budapesta a trimis în Parlament un pachet de măsuri legislative anti-Soros.
Una dintre măsuri vizează organizațiile care se ocupă de migrația ilegală. Acestea vor fi obligate să ofere date judecătoriilor, iar străinii implicati în sprijinirea migratiei ilegale vor fi expulzati din Ungaria. De asemenea, organizatiile neguvernamentale care primesc donații mai mari din străinatate decât din ţară, vor trebui să plătească o taxă de 25%.