Scrisoare către Sfântul Sinod al BOR pentru unificarea Paștelui, semnată de sute de personalități. „Ca laici, nu putem fi indiferenți”

Data publicării:
BUCURESTI - PASTE - INVIERE - PATRIARHIA ROMANA - 16 APR 2023
Imagine de la slujba de Inviere la Palatul Mitropoliei din Bucuresti. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Mai multe personalităţi au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viaţa oamenilor. 

Scriitorul Adrian Papahagi a transmis că a trimis, duminică, o scrisoare către Sfântul Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. Documentul este semnat de mai multe personalităţi Tocmai am trimis către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi către Adunarea Naţională Bisericească o scrisoare deschisă privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui, a anunţat, duminică, pe Facebook, Adrian Papahagi. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În debutul documentului, iniţiatorii afirmă că Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea în anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universală şi apostolică, să celebreze Învierea Domnului într-o zi de duminică, aceeaşi pentru toţi. 

Citește și: Paleologu, despre scandalul stârnit de ÎPS Teodosie: „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini”

Din epoca domniei lui Carol cel Mare în Apusul Europei până în secolul al XVI-lea, aşadar şi după regretabila schismă, creştinătatea s-a învrednicit să celebreze Paştele, an de an, împreună. Din nefericire, probleme astronomice, complicaţii computistice şi reaşezări de calendare civile şi ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au făcut ca astăzi creştinătatea să nu mai sărbătorească în aceeaşi zi Învierea Domnului. Atât lumea apuseană cât şi cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greşite sau incoerente şi de o parte, şi de alta", se mai arată în document. Potrivit semnatarilor scrisorii, decalaje de calendar există între Orientul ortodox şi Occidentul catolic sau protestant, şi chiar în interiorul lumii ortodoxe".

Conştiinţa nevoii de a unifica data la care sărbătorim Învierea Domnului a existat mereu în interiorul Ortodoxiei. Cunoaştem dificultatea de a sincroniza calendarul, care se poate face doar prin dialog interconfesional şi intraortodox, însă aceasta nu scuză sărbătorirea aceluiaşi eveniment la date diferite în diversele Biserici. Din fericire, celebrarea Paştelui la date diferite nu ridică probleme dogmatice, fiindcă toţi creştinii mărturisesc identic Învierea Domnului; din nefericire, ea afectează însă viaţa oamenilor şi creează dezbinare sau probleme", mai susţin semnatarii scrisorii. 

Aceştia afirmă că nu pot fi indiferenţi la aceste aspecte.

În zonele multietnice din România, calendarele şcolare şi zilele libere legale sunt bulversate. Numeroase familii mixte (în care soţii au confesiuni diferite), milioane de români ortodocşi trăitori în ţări de tradiţie catolică şi protestantă, numeroşi cetăţeni români de confesiuni diferite nu pot să sărbătorească împreună, în aceeaşi duminică, Învierea Mântuitorului, din cauză că, de sute de ani, Bisericile nu s-au învrednicit să se pună de acord, perpetuând acest decalaj nejustificat. Celebrând laolaltă Învierea Domnului, am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos, care comportă probleme dogmatice dificile", se mai arată în scrisoare.

Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocşi, catolici şi protestanţi, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (...) Atingerea acestui obiectiv ar dobândi şi un impact pastoral şi misionar coerent, într-o lume creştină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. La fel de conştienţi suntem că nu toate Bisericile ortodoxe lucrează cu aceeaşi râvnă pentru unitatea creştinilor, iar unele înţeleg să submineze chiar şi întâlnirile panortodoxe. Ştim că problema pascaliei nu poate fi rezolvată doar prin voinţa unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române, deşi aceasta este tradiţional deschisă spre dialog. Vă solicităm însă ca Biserica Ortodoxă Română să se implice cu energie şi convingere în dialogul panortodox şi interconfesional pe această temă, spre a convinge şi Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unităţii şi să sprijine iniţiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol", mai semnalează personalităţile semnatare ale documentului.

În documentul înaintat Sinodului se mai precizează că naţionalismul religios (profund neortodox şi necreştinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simţ şi a dreptei credinţe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos".

Citește și: Scandal în Săptămâna Mare. Cine vrea ca BOR să celebreze Paştele odată cu catolicii. Teodosie se opune: Catolicii n-au Sfânta Lumină

Cine a semnat documentul privind unificarea Paștelui catolic cu Paștele ortodox

  • Teodor Baconschi (ambasador, scriitor, Bucureşti),
  • Adrian Papahagi (profesor, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj) – iniţiator
  • Ana Blandiana (scriitoare, preşedinta Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Bucureşti)
  • Andrei Pleşu (profesor, preşedintele Fundaţiei New Europe, Bucureşti)
  • Anca Vasiliu (profesor şi cercetător ştiinţific, Sorbonne Université/ENS/CNRS, Paris)
  • Daniel David (psiholog, profesor, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj)
  • Monica Pillat (scriitoare, Bucureşti)
  • Silviu Oravitzan (artist, Timişoara)
  • Alex Ştefănescu (critic literar, Bucureşti)
  • Anca Manolescu (cercetătoare, Bucureşti)
  • Augustin Ioan (arhitect, profesor, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti)
  • Radu Carp (profesor, Universitatea din Bucureşti)
  • Nicolae Rădulescu (arhitect, fost deţinut politic, Bucureşti)
  • Daniela Georgescu (jurnalistă, Radio România, Bucureşti)
  • Dragoş Calma (profesor, University College Dublin)
  • Ioan Alexandru Tofan (profesor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi)
  • Daniela Dumbravă (cercetătoare, Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, Bucureşti)
  • Marius Vasileanu (publicist, profesor, Bucureşti)
  • Gheorghiţă Ciocioi (etnolog, Bucureşti)
  • George Enache (profesor, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi)
  • Andrei Găitănaru (psihoterapeut, Bucureşti)
  • Diana Marinescu (doctorandă, Angelicum, Roma)
  • Dragoş Ursu (istoric, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia)

Citește și: Scandal în BOR. Bănescu, reacție la declarațiile ÎPS Teodosie: Atacul la familia cuiva, alimentat de ură „creștină", dezonorează total

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...