Schimb de replici pasiv-agresive între Erdogan și președintele Greciei
Data publicării:
Președintele Recep Tayyip Erdogan, primul șef de stat turc care vizitează Grecia în ultimii 65 de ani, și premierul elen Alexis Tsipras și-au exprimat joi voința de a atenua diferendele istorice între țările lor și de a continua cooperarea în materie de migrație și de economie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relațiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (...) ci pe construirea unei punți între cele două țări”, a declarat Tsipras în conferința de presă care a urmat celor aproape două ore de discuții.
A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni „nu doar asupra relațiilor greco-turce, dar și asupra relațiilor între Turcia și Europa”, a atras el atenția.
Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE și care a redus considerabil numărul migranților care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.
În ceea ce îl privește, Erdogan a criticat încă o dată faptul că „promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (...) în timp ce noi ne respectăm angajamentele” ce decurg din acord.
Miercuri seară, un interviu acordat de președintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea „revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923”, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu, a provocat nemulțumire la Atena.
„E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani”, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos. „Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi”, a replicat ferm Pavlopoulos.
The Guardian aduce alte detalii privitoare la schimbul de replici dintre Erdogan și omologul său grec. Președintele turc i-a atras atenția lui Pavlopoulos că dacă nu ar fi fost lobby-ul Ankarei, Grecia nu ar fi intrat niciodată în NATO, scrie cotidianul britanic. De asemenea, șeful administrației prezidențiale turce i-a sugerat președintelui Greciei că ar trebui să îmbunătățească respectarea drepturilor minorității musulmane de pe fostul teritoriu al Traciei, consacrate în Tratatul de la Lausanne.
În cele din urmă, toată lumea și-a arătat voința de a face relațiile să avanseze, Erdogan explicând mai târziu, în conferința de presă comună cu Tspiras, că Turcia „nu râvnește la integritatea teritorială a niciunei țări”, și anunțând că părțile „vor relansa dialogul privitor la construirea măsurilor de încredere în Marea Egee”.
La rândul său, Tsipras a subliniat că „vizita președintelui turc intervine într-un moment în care ne confruntăm cu provocări în regiunea noastră, cu criza din Siria (...), tensiuni între Turcia și UE, și trebuie construit un dialog”.
„Trebuie văzută jumătatea plină a paharului”, a convenit în cele din urmă Erdogan, subliniind necesitatea continuării dialogului pentru găsirea de soluții la problemele cele mai spinoase: chestiunea cipriotă și delimitarea platoului continental în Marea Egee.