„Scene înfiorătoare se desfăşoară în Gaza”. Cel puțin 87 de morți într-un atac israelian

Data actualizării: Data publicării:
Urmările atacului israelian din Beit Lahia, din nordul Fâșiei Gaza Foto: Profimedia
Urmările atacului israelian din Beit Lahia, din nordul Fâșiei Gaza Foto: Profimedia

Cel puțin 87 de persoane au fost ucise, în timp ce mai multe sunt date dispărute, după un atac israelian, sâmbătă în noapte, asupra oraşului Beit Lahiya din nordul Gazei, iar peste 40 de persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile din teritoriul palestinian, relatează Reuters.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că operaţiunile de salvare, care se desfășoară și duminică, sunt îngreunate de problemele de comunicare şi de operaţiunea militară israeliană care continuă în zonă, aproape de linia de frontieră cu Israelul, conform ministerului, potrivit News.ro.

„Victimele sunt încă sub dărâmături şi pe drumuri, iar echipele de ambulanţă şi de urgenţă civilă nu pot ajunge la ele", scrie într-o declaraţie a ministerului.

Atacul, care a avut loc sâmbătă noapte târziu, vine la două săptămâni după o mare operaţiune în jurul oraşului Jabalia, situat la sud de Beit Lahiya, unde trupele israeliene, susţinute de tancuri, încearcă să elimine ultimii luptători Hamas.

„Scene înfiorătoare se desfăşoară în Gaza, în mijlocul conflictului, al loviturilor neîncetate israeliene şi al unei crize umanitare în continuă agravare. Condamn atacurile continue asupra civililor”, a postat pe X trimisul de pace al ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland.

„Ostaticii trebuie eliberaţi, deplasarea palestinienilor trebuie să înceteze, iar civilii trebuie protejaţi”, a adăugat el.

După atac, armata israeliană a declarat că investighează informaţiile despre incident, care a înregistrat unul dintre cele mai mari bilanţuri de victime din ultimele luni.

Anterior, IDF a spus că bilanțul înaintat biroul de presă al Hamas pare exagerat, având în vedere natura muniţiilor folosite în atac, despre care armata a spus că a lovit o ţintă Hamas.

Lupte încă intense în Gaza

Ordinul de evacuare, care îndrumă oamenii să se deplaseze spre sud, a alimentat temerile multor palestinieni că operaţiunea are scopul de a-i evacua din partea de nord a Gazei pentru a asigura controlul israelian asupra zonei după război.

Israelul a negat orice astfel de planuri, spunând că încearcă să protejeze civilii şi să-i separe de luptătorii Hamas.

Armata spune că a ucis zeci de luptători palestinieni înarmaţi, a localizat arme şi a demontat o varietate de infrastructură militară în timpul operaţiunii din Jabalia, care găzduieşte unul dintre cele opt tabere de refugiaţi istorice din Gaza.

Locuitorii din Jabalia au declarat că forţele israeliene au percheziţionat adăposturi care găzduiau familii strămutate şi au reţinut zeci de bărbaţi.

Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, săptămâna trecută, a generat speranţe pentru o posibilă deschidere a unor negocieri pentru a pune capăt luptelor din Gaza, la mai bine de un an după atacul din 7 octombrie 2023 al militanţilor conduşi de Hamas asupra sudului Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane şi au fost luaţi 251 de ostatici.

Dar cel mai recent incident subliniază cât de intense sunt în continuare luptele din Gaza, chiar dacă atenţia principală a Israelului s-a mutat spre nord, asupra operaţiunii sale împotriva miliţiei Hezbollah, sprijinită de Iran, în Liban.

Peste 42.600 de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei terestre israeliene, conform cifrelor Ministerului Sănătăţii din Palestina, iar alte mii se crede că sunt îngropate sub dărâmături. O mare parte din enclava de coastă a fost distrusă şi cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori ai săi au fost strămutaţi.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Gwyneth Paltrow, sărut pasional cu Timothee Chalamet, pe platourile de la „Marty Supreme”
Adevarul
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția Rusia-Moldova...
Newsweek
Cea mai gravă eroare la recalcularea pensiei. Care pensionari sunt cei mai nedreptățiți de noua lege
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Momentul când o broască este asaltată de doi melci. Imaginile au făcut înconjurul lumii: „Abia i se văd ochii”
Film Now
Cum arată Jean-Claude Van Damme în 2024, la 64 de ani. Își serbează ziua în 18 octombrie. 5 mariaje cu 4...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...