Un fost prim-ministru grec şi mai mulţi miniştri încă în funcţie se numără printre personalităţile care au fost ascultate ilegal, potrivit unor informaţii publicate sâmbătă de săptămânalul de stânga Documento despre acest caz care agită Grecia de luni de zile, informează AFP.
Potrivit Documento, printre victime se numără fostul premier Antonis Samaras, actualii miniştrii ai afacerilor externe, finanţelor, dezvoltării, muncii şi turismului, precum şi armatorul Vangelis Marinakis, proprietar al cluburilor de fotbal Olympiakos şi Nottingham Forest.
Săptămânalul, care are legături cu partidul de opoziţie de stânga Syriza, susţine că deţine aceste informaţii „de la două persoane care au un rol cheie în supraveghere”, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, malware-ul a fost, de asemenea, folosit pentru a infecta telefoanele nu numai ale persoanelor vizate, ci şi ale unor rude ale acestora.
Parlamentul European a cerut vineri Greciei să desfăşoare o anchetă „urgentă şi amănunţită” în cazul ascultărilor ilegale care au tulburat climatul politic al ţării în ultimele luni.
Unii dintre cei vizaţi sunt membri influenţi ai partidului conservator Noua Democraţie, aflat la putere, şi potenţiali rivali ai premierului Kyriakos Mitsotakis.
Cazul a ieşit la iveală în iulie, când Nikos Androulakis, europarlamentar şi lider al Partidului Socialist grec, a depus o plângere în care spunea că s-a încercat în repetate rânduri să i se asculte telefonul cu ajutorul programului de spionaj Predator.
Doi jurnalişti şi un alt politician proeminent din opoziţie au dezvăluit ulterior că au fost, de asemenea, victime ale supravegherii de către serviciile secrete greceşti.
Scandalul a dus, în august, la demisia şefului serviciilor secrete şi a unui nepot şi consilier al premierului.
Guvernul a recunoscut că l-a supravegheat pe Androulakis, fără a oferi motive, dar a negat utilizarea de software ilegal.
Editor : A.C.