Scandal în Cehia, după ce ministrul muncii a comparat pandemia cu Al Doilea Război Mondial

Data publicării:
jana malacova
Ministrul muncii din Cehia, Jana Malacova, și-a cerut scuze după ce a făcut o gafă, comparând efectele pandemiei asupra elevilor cu cele ale Războiului II Mondial Foto: Profimedia

Ministrul muncii şi protecţiei sociale din Cehia, Jana Malacova, a fost nevoită să-și ceară scuze luni, după ce a comparat pandemia de coronavirus cu Al Doilea Război Mondial, ceea ce a stârnit reacţii de indignare, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Ministrul Jana Malacova a spus într-o dezbatere televizată că întreaga ţară s-a oprit, practic, din cauza pandemiei, adăugând că cel de-al Doilea Război Mondial nu a determinat ceea ce a determinat actuala criză COVID-19. Nicio altă situaţie nu i-a împiedicat vreodată pe copii să meargă la şcoală, a menționat Malacova.

Comparația a stârnit un val de critici atât din partea politicienilor, cât și din partea presei de la Praga.

În replică, directorul Muzeului evreiesc din Praga, Leo Pavlat, a precizat că în timpul ocupaţiei germane, copiii evrei au fost, parţial, împiedicaţi să meargă la şcoală, iar după iulie 1942 nu au mai putut frecventa şcoala deloc. Pavlat a menţionat într-un comunicat că afirmaţiile ministrului muncii au fost „complet de lipsite de tact”, având în vedere victimele Holocaustului.

Peste 6 milioane de oameni au murit în Holocaust, dintre care peste 80.000 de evrei cehi care au fost exterminaţi în lagăre germane. 

În ceea ce privește pandemia, până acum coronavirusul a curmat viața a 17.000 de cetățeni, Cehia având una dintre cele mai mari rate de infectare și de mortalitate din Europa, raportat la populația ei de circa 10,7 milioane de locuitori.

Jana Malacova, în vârstă de 39 de ani, și-a cerut scuze luni și a spus că regretă că a făcut o asociere „nepotrivită”. Ea a dat asigurări nu a intenționat nicio clipă să pună în umbră tragedia celui de-al Doilea Război Mondial. „Am vrut doar să subliniez că trebuie să găsim o cale” de a redeschide școlile, a explicat Malacova, considerând că închiderea școlilor echivalează cu o catastrofă. 

Majoritatea școlilor sunt închise în Republica Cehă de la mijlocul lunii decembrie, cu excepția grădinițelor, a școlilor speciale și a claselor I și a II-a din școlile primare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri