Un supraviețuitor al Holocaustului, cetățean de onoare la Ploiești, îndeamnă alegătorii să voteze „pentru viitorul alături de Europa”

Data actualizării: Data publicării:
Toma Kassovitz, cetățean de onoare la Ploiești. Foto: observatorulph.ro
Toma Kassovitz, cetățean de onoare la Ploiești. Foto: observatorulph.ro

Toma Kassovitz, supravieţuitor al lagărului de exterminare de la Bergen-Belsen, Germania, care a primit recent titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, îi îndeamnă pe alegători să voteze "pentru România şi pentru viitorul împreună cu Europa", informează Agerpres.

Acesta a fost prezent, în calitate de invitat special, la o conferinţă susţinută de USR Prahova şi a precizat că vorbeşte din punctul de vedere al unui om care a supravieţuit mai multor dictaturi.

"Ştiu ce înseamnă haosul şi dictatura şi ştiu ce înseamnă democraţia. (...) Eu nu ţin cu niciun partid, ci ţin cu România şi îi îndemn pe toţi, atunci când merg la vot, să ţină cu România şi trebuie să hotărască că mergeţi sper Vest sau dictatura şi haosul spre Est. Am trăit în perioada stalinistă, în perioada ceauşistă şi ştim ce înseamnă comunismul. Acest drum l-am încercat şi nu a dus la nimic bun. Deci, îndemn tinerii să se gândească dacă vor să trăiască într-o ţară liberă în Vest sau în comunismul din Est. (...) E pericol de război în momentul de faţă şi (...) trebuie să mergeţi la vot să votaţi pentru Europa", a transmis Toma Kassovitz.

De asemenea, acesta a subliniat că "partidele proruseşti sunt foarte periculoase".

"Votaţi pentru România şi pentru viitorul împreună cu Europa", a transmis Toma Kassovitz. 

La 22 octombrie, Toma Kassovitz a devenit cetățean de onoare al municipiului Ploiești.

Atunci, după decernarea titlului, Toma Kassovitz a avut un mic discurs în care a povestit și cum a reușit să scape cu viață din lagărul nazist: ”Erau atât de mulți morți în barăci, încât crematoriul nu a mai făcut față. Așa am supraviețuit”, scrie Observatorul de Prahova.

Secvențe din viața lui Toma Kassovitz, în referatul de aprobare a proiectului de acordare a titlului de cetățean de onoare

Secvențe importante din viața incredibilă a lui Toma Kassovitz apar în referatul de aprobare a proiectului prin care acesta a devenit cetățean de onoare votat astăzi de aleșii locali:

”Toma Kassovitz, supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Bergen-Belsen, Germania, este o personalitate deosebită care a impresionat prin curajul extraordinar și rezistența admirabilă, în fața unor circumstanțe inimaginabile.

Prin povestea sa de viață și prin activitățile sale ulterioare, domnul Kassovitz a adus o contribuție semnificativă la păstrarea memoriei Holocaustului și la educarea generațiilor viitoare cu privire la atrocitățile comise în acea perioadă întunecată a istoriei.

S-a născut la Cluj, într-un sanatoriu, dar familia locuia la Turda, cu toții fiind evrei.

În anul 1940, cedarea jumătății de nord-vest a Ardealului i-a prins la Cluj.

În perioada 1940-1944, el și familia au avut regim de cetățeni români, de etnie evreiască, adică exilați, în partea de Transilvanie ocupată de regimul horthyst de la Budapesta.

A crescut alături de mamă și de cei trei frați ai săi, în timp ce tatăl său lucra cu acte false la Budapesta.

În mai 1944 au încercat să treacă granița către România, în mod clandestin. Au fost prinși și ținuți la securitatea maghiară timp de o lună. Au evadat și cu acte false au ajuns la Budapesta unde au mai stat ascunși o lună până au fost primiți în ”grupul Kasztner”, cu care au ajuns în lagărul Bergen-Belsen.

Grup din care, în luna octombrie 1944, au fost scoși, iar de această dată a fost adus și tatăl alături de domnul Toma Kassovitz și de familie. Grupul, în luna noiembrie, a ajuns în Elveția, iar familia Kassovitz, pentru că era formată din români, au rămas în lagăr.

În luna decembrie, lagărul a fost preluat de către conducerea nazistă care a condus lagărul de la Auschwitz, din lagăr de tranzit devenind lagăr de exterminare. Ca evreu ar fi ajuns în Elveția, dar ca român a stat în lagăr până la sfârșitul războiului. Timp în care, tatăl domnului Toma Kassovitz, dintr-un om sănătos de 44 de ani a ajuns la capătul puterilor și a murit.

În luna aprilie 1945,Toma Kassovitz împreună cu familia au fost ”încărcați” într-un tren și trimiși spre interiorul Germaniei cu trenul(de la Farsleben), cu intenția de a fi aruncați în aer pe un pod de pe Elba.

Au fost eliberați de americani, care au aranjat un ”Camp” pentru ei. Acolo au stat până la Conferința de la Potsdam, care a avut loc în luna august 1945, când zona a fost cedată URSS, ”Campul” devenind ”Gulag”.

Neașteptând să fie deportați din nou, de data asta în Siberia, familia Kassovitz a plecat iar, pe cont propriu. In aproximativ 2 luni au ajuns acasă unde nimic din ce lăsaseră, din ce au avut, nu au mai găsit. Spre „norocul” lor, odată cu venirea comuniștilor la putere, au fost persecutați numai pentru originea lor mic burgheză.

Pentru că, în 1956, din motive politice a fost închis, domnul Toma Kassovitz a devenit, după 1989, membru de drept și activ al Societății Timișoara, fiind numit Cetățean de onoare European al anului 2014( Civi Europaeo Praemium), titlu acordat prin societatea amintită.

Astfel, ținând cont de cele expuse mai sus, se propune acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești domnului Toma Kassovitz, în semn de respect și recunoștință din partea comunității noastre.

Această distincție reprezintă un gest de apreciere și respect pentru eforturile domniei sale de a păstra vie memoria Holocaustului și pentru rolul său pozitiv asupra comunității noastre și a lumii întregi”.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De la umilințe în copilărie la conducător suprem al României: drumul lui...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Russia's new missile Oreshnik
SUA avertizează că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza