Galerie Foto Sate întregi acoperite complet cu cenușă după erupția vulcanului Şiveluci din Rusia. Stratul depus pe sol depășește 8 cm
Data actualizării: Data publicării:
Vulcanul Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus. Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, iar în unele zone stratul depus pe sol depășește 8 centimetri grosime.
Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe, scrie Agerpres.
Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.
„Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. „Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an... iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin”, a precizat Chebrov.
Peninsula Kamceatka se află la 6.000 de kilometri depărtare de Moscova şi este una dintre regiunile cu cea mai mare concentrare de activitate geotermală din lume, având aproximativ 30 de vulcani activi.
Datorită vulcanilor, gheizerelor şi izvoarelor sale termale, Kamceatka este o destinaţie apreciată de mulţi iubitori ai naturii. Peninsula rusească, ce are o lungime de 1.200 de kilometri şi o lăţime de până la 450 de kilometri, deţine pe teritoriul ei circa 160 de vulcani, însă doar câţiva dintre ei sunt încă activi. Această regiune vulcanică a fost înscrisă în patrimoniul mondial al siturilor naturale UNESCO.