Rușii care au postat pe rețelele sociale mesaje împotriva războiului din Ucraina au fost supuși presiunilor pentru a-și șterge mesajele. Celor care au refuzat li s-a cerut să demisioneze de la locul de muncă și au fost amenințați că, în caz contrar, vor fi concediați, relatează BBC.
Pentru profesorul de geografie Kamran Manaflîi, în vârstă de 28 de ani, totul a început cu o postare pe Instagram.
„Nu vreau să fiu o reflectare a propagandei de stat. Am propria mea opinie! O mulțime de profesori au. Și știți ce? Nu este la fel cu opinia statului”, a scris el pe platforma socială, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să fie restricționată în Rusia.
S-a simțit obligat să posteze după o ședință a angajaților la școala sa din centrul Moscovei, în care lui și colegilor lui li s-a spus cum să vorbească cu elevii despre situația din Ucraina și să nu se abată de la poziția guvernamentală.
La două ore după postare, a primit un telefon de la directorul școlii, care i-a cerut să șteargă imediat mesajul sau să-și dea demisia.
„Nu am vrut să-l șterg. Mi-am dat seama imediat că nu are rost să mă cert, așa că m-am gândit că cel mai bine este să-mi dau demisia”, a povestit el.
„După 2 zile, am fost informat că am fost concediat pentru comportament imoral la locul de muncă. Pentru mine, cel mai ciudat lucru este că ei consideră că exprimarea unei opinii personale este imorală”, a spus Manaflîi.
După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, zeci de mii de ruși, în special din Moscova și Sankt Petersburg, și-au exprimat opoziția față de așa-numita „operațiune militară specială”, semnând petiții, postând pe rețelele sociale sau participând la mitinguri împotriva războiului. Răspunsul statului a fost dur: a reținut mii de protestatari și a introdus o nouă lege prin care răspândirea de informații „false” despre armata rusă poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.
În ciuda riscului, pentru Katia Dolinina, invazia Ucrainei a fost momentul în care nu a mai putut să tacă. Manager a două săli de cinema ale lanțului de cinematografe Moskino, afiliat statului, Dolinina a semnat o scrisoare deschisă împotriva „operațiunii militare speciale”, alături de mai multe personalități din lumea culturală.
La scurt timp după semnarea scrisorii, Dolinina a primit un telefon de la șeful ei. Acesta i-a cerut să-și retragă semnătura sau să demisioneze și i-a spus că, dacă refuză, va fi concediată.
„Am simțit că nu mai contează. Oricum, nu știu cum aș mai fi lucrat. După ce a început această operațiune specială, nu mai simt nicio motivație”, a spus ea.
A demisionat fără zgomot, a spus ea, pentru că era îngrijorată că altfel angajatorii ei vor găsi un pretext să o concedieze, ceea ce i-ar face mai multe probleme în viitor.
Pentru Anna Levadnaia, medic pediatru și influencer cu peste două milioane de urmăritori pe Instagram, întâlnirea în care a aflat că trebuie să demisioneze nu a fost deloc prietenoasă.
Era în vacanță în străinătate când a început invazia Rusiei în Ucraina. În acea zi, a postat pe Instagram: „Nu am ales agresivitatea. Mi-e frică pentru noi toți”.
Levadnaia a mai spus că familia ei are rădăcini în Ucraina și a cerut ca „acest iad” să se termine cât mai curând posibil.
Câteva zile mai târziu, Levadnaia a aflat de la colegi că directorul centrului medical i-a criticat comentariile împotriva războiului în timpul unei conferințe cu peste 100 dintre colegii săi. Ea a primit o înregistrare video a evenimentului.
„M-au criticat public. Au spus clar că cineva care nu sprijină scopurile guvernului nu ar trebui să lucreze la o instituție de stat”, a povestit ea.
La scurt timp după aceea, i s-a cerut să-și scrie demisia, sub amenințarea concedierii.
Scrisoarea ei a constat dintr-o singură propoziție, în care a explicat că ar fi „imposibil să-și continue munca”.
Kamran Manaflîi și mii de alți ruși au hotărât că singura opțiune era să părăsească Rusia. Dar nu toată lumea poate sau vrea să facă acest pas.
„Nu orice rus care nu este de acord cu propaganda Kremlinului poate părăsi această țara. Suntem încă aici. Mai avem speranță. Încercăm să nu renunțăm”, a spus Katia Dolinina.
Editor : M.B.