Live Text Bombardamentele de la Zaporojie au distrus o clădire în care sunt depozitate deșeuri radioactive

Data actualizării: Data publicării:
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Enerhodar, Ukraine - 02 Sep 2022
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse au lansat sute de tiruri de artilerie în estul Ucrainei, susține Volodimir Zelenski. Acolo se duc cele mai grele lupte. După ce și-au retras forțele din Herson, rușii s-au concentrat pe întărirea prezenței în Donețk și Lugansk. În total, de la începutul războiului, Rusia a tras asupra orașelor ucrainene aproximativ 4.700 de rachete, a subliniat președintele Ucrainei. Atacurile asupra infrastructurii energetice au lăsat o mare parte din țară fără curent, inclusiv capitala Kiev. Centrala nucleară de la Zaporojie este din nou în pericol. Rusia, care controlează complexul energetic încă din primele zile ale războiului, acuză Ucraina că ar fi lansat mai mult de 20 de obuze care au distrus acoperișul unei clădiri din apropierea reactoarelor 4 și 5. Kievul nu a răspuns acestor acuzații. Oricine a aruncat bombele trebuie să se oprească imediat, se joacă cu focul, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Între timp, SUA a anunțat prin vocea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

OMS: Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina

ACTUALIZARE 21:50 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că iarna care vine va ameninţa viaţa a milioane de ucraineni, după ce bombardamentele rusești au devastat infrastructura energetică a ţării. Mai mult, oamenii nu au acces la medicamente, iar sute de spitale au fost avariate în timpul luptelor.

„Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. „Pur şi simplu, iarna aceasta va fi o problemă de supravieţuire”.

„Estimez că 50% din infrastructura energetică a fost avariată sau distrusă. Se întâmplă chiar în pragul unei ierni în care temperaturile pot ajunge şi la minus 20 de grade. Putem considera că este cel mai mare atac la adresa sistemului de sănătate pe teritoriul Europei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război mondial”, a declarat reprezentantul OMS în Ucraina, Jarno Habicht.

„Generalul Armaghedon”, șeful armatei ruse din Ucraina, presat de propagandiștii Kremlinului să vină cu rezultate, după retragerea din Herson 

ACTUALIZARE 18:57 Principalii propagandiști ruși ai Kremlinului își exprimă din ce în ce mai mult nemulțumirea în mod public față de decizia retragerii trupelor ruse din Herson și pun tot mai multă presiune pe comandantul trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, căruia îi cer rezultate și victorii care să demonstreze că respectiva retragere a fost o decizie justă.

„Așteptăm de la tine rezultate geniale și mă rog pentru tine, mă rog zilnic”, a declarat Margarita Simonian, redactora-șefă a postului rus RT TV, în cadrul unei emisiuni televizate.

Vladlen Tatarski, un blogger rus cu peste jumătate de milion de urmăritori pe canalul Telegram și-a exprimat recent furia online, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul eliberat. Tatarski s-a întrebat de ce forțele militare ale Moscovei nu au reușit să-l ucidă pe Zelenski cu acel prilej.

„Pentru ce ne vărsăm sângele? Cum de a putut Zelenski să intre atât de degajat în Herson”, a spus bloggerul rus.

Naționalistul Aleksandr Dughin, cunoscut și ca ideologul lui Putin, a declarat că Hersonul reprezintă ultima bucată de teritoriu ucrainean pe care Rusia își permite să o mai piardă.

„Limita a fost atinsă”, a spus Dughin.

Zelenski cere NATO să protejeze instalațiile nucleare de „sabotajul rusesc”

ACTUALIZARE 17:20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel către membrii NATO să garanteze protecția centralelor nucleare ale țării sale de „sabotajul rusesc”.

Într-o adresă video către membrii adunării parlamentare a NATO din Madrid, el a spus: „Toate națiunile noastre sunt interesate să nu aibă incidente periculoase la instalațiile noastre nucleare.”

„Cu toții avem nevoie de protecție garantată împotriva sabotajului rusesc la instalațiile nucleare”, a transmis președintele Ucrainei.

Zelenski a cerut, de asemenea, noi sancțiuni UE împotriva Rusiei din cauza a ceea ce el a spus că este „politica sa de genocid”, deoarece trupele președintelui Vladimir Putin bombardează infrastructura civilă.

Locații folosite de ruși pentru tortură, descoperite în Herson

ACTUALIZARE 17:10 Procuratura generală a Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locații în care forțele ruse au torturat deținuți în orașul Herson înainte ca trupele sale să se retragă din orașul din sudul Ucrainei la începutul acestei luni.

Acesta a spus că forțele ruse „au înființat pseudo-agenții de aplicare a legii” în centrele de detenție preventivă și într-o secție de poliție din orașul capturat.

„Au fost recuperate părți din bastoane de cauciuc, bucăți de lemn, un dispozitiv folosit de ruși pentru torturarea civililor cu șocuri electrice, o lampă incandescentă și găuri de gloanțeîn pereți. Oamenii din celule și subsoluri au fost supuși la diferite metode de tortură, violență fizică și psihologică”, a declarat procuratura.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea Centralei Zaporojie

ACTUALIZARE 15:35 În timp ce experții ONU inspectează Centrala nucleară de la Zaporojie, după atacurile intense de sâmbătă și duminică, Kiev și Kremlin se acuză reciproc.

Rusia a solicitat, luni, o reacție imediată și cere marilor puteri să se asigure că Kievul încetează atacurile. În paralel, ucrainienii spun că responabili de bombardamentele asupra celei mai mari unităţi energetice atomice din Europa sunt forțele ruse. Între timp, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică avertizează că există riscul unei catastrofe, notează Reuters.

Ucraina a fost „la un pas de dezastru nuclear” după ce zeci de obuze au bombardat centrala de la Zaporojie 

ACTUALIZARE 14.10 Ucraina a fost "la un pas de dezastru nuclear" după atacurile masive din weekend care au vizat centrala nucleară de la Zaporojie. Zeci de obuze au căzut acolo, unele în apropierea reactoarelor, și au distrus o clădire în care sunt depozitate deșeuri radioactive, scrie Reuters. 

Încă nu este clar care parte combatantă este responsabilă pentru exploziile de la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei de la scurt timp după începutul invaziei. Cine a tras asupra centralei și-a asumat "riscuri uriașe și s-a jucat cu viața multor oameni", a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Am fost norocoși că nu s-a întâmplat un incident nuclear grav. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși", a declarat Grossi. 

Un influent senator rus vorbește despre noi anexări care includ Odesa și despre relații „normalizate” cu Ucraina doar fără Zelenski 

ACTUALIZARE 13.20 Doar o schimbare a conducerii Ucrainei ar putea duce la o „normalizare” a legăturilor dintre Moscova și Kiev, afirmă Konstantin Kosacev, vicepreședinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, scrie CNN. Pe de altă parte, senatorul rus a avertizat că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate, el nominalizând Odesa şi Dnipropetrovsk.

Fost diplomat, senatorul Konstantin Kosacev a declarat într-un interviu pentru ziarul „Argumenti i Fakti” că „nu se aşteaptă la nimic bun din partea actualului regim de la Kiev”, a relatat agenţia de ştiri de stat TASS, citată de CNN.  

„Ei sunt prinşi în capcana propriilor acţiuni şi ideologii anterioare. Nu au nicio libertate de manevră. Cred că orice potenţială normalizare ar putea avea loc doar după o schimbare de putere în Ucraina. Să sperăm că (procesul) va fi constituţional data viitoare”, a afirmat senatorul. 

Citește continuarea AICI

Ofiţeri de poliţie spanioli vor ajuta în Ucraina la anchetarea presupuselor crime de război

ACTUALIZARE 13.00 Ofiţeri de poliţie spanioli vor ajunge în următoarele săptămâni în Ucraina, pentru a ajuta la anchetarea presupuselor crime de război, a anunţat luni prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, la Madrid, informează Reuters.

O primă delegaţie de oficiali ai poliţiei spaniole a sosit deja la Kiev, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Procuraturii Ucrainei, a precizat Ministerul de Interne al Spaniei.
În timpul primei lor întrevederi, cele două ţări au stabilit termenii de cooperare şi au specificat zonele în care vor fi desfăşuraţi poliţişti spanioli, a adăugat ministerul.

Ofiţeri de poliţie spanioli urmează să lucreze alături de anchetatori şi procurori ucraineni la strângerea de dovezi care să poată fi incluse în dosarele care cercetează presupuse încălcări ale legislaţiei internaţionale după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie.

Sanchez a anunţat de asemenea că un nou centru de antrenament pentru soldaţi ucraineni va deveni operaţional la sfârşitul lui noiembrie în oraşul Toledo din centrul Spaniei. 

Lloyd Austin: SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”, spune secretarul american al Apărării

ACTUALIZARE 12.30 Washingtonul se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât este nevoie”, a declarat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Întrebat de jurnaliști despre evoluția situației din Ucraina, Austin a răspuns că „este greu de prezis cum vor evolua lucrurile și în ce cronologie, dar suntem în acest sens alături de Ucraina, vom sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.”

Obiectivul Ucrainei este „de a se asigura că face totul pentru a-și lua înapoi fiecare centimetru din teritoriul său suveran”, a adăugat el, citat de CNN.

Austin a apreciat că în opinia lui, Ucraina va fi pregătită să lupte în lunile de iarnă și armata sa va fi într-o „stare mult mai bună decât a inamicului”, datorită sprijinului oferit de SUA.

Austin se află în Indonezia pentru a se întâlni cu înalți lideri militari. 

ACTUALIZARE 10.30 Guvernul Italiei va cere parlamentului să adopte o nouă lege privind livrările militare și civile către Ucraina pe tot parcursul anului 2023, a declarat ministrul apărării Guido Crosetto într-un interviu.

Guvernul de la Roma poate trimite ajutoare Ucrainei fără a solicita de fiecare dată autorizarea parlamentului în baza unui decret care expiră la sfârșitul anului.

„[Ministerul Apărării] va propune în curând reînnoirea aceleiași măsuri, extinzând-o până în 2023”, a declarat Crosetto pentru ziarul Il Foglio.

Crosetto a spus că Italia va continua să furnizeze arme, așa cum a făcut în trecut, „în vremurile și în modurile în care vom fi de acord cu aliații noștri atlantici și cu Kievul”.

Zone rezidențiale din Nikopol, vizate de bombardamente

ACTUALIZARE 10.20 Orașul Nikopol a fost lovit de bombardamente rusești în cursul nopții, potrivit oficialilor orașului din sudul Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

Bombardamentul ar fi vizat o zonă rezidențială. Un bărbat de 78 de ani a fost rănit, a declarat guvernatorul orașului, Valentinn Rezichenko.

Ce pățesc rușii mobilizați care refuză să lupte în Ucraina. Moscova publică un videoclip cu doi soldați, "ca să fie exemplu și altora"

ACTUALIZARE 9.45 Un videoclip care arată ce pățesc soldații mobilizați care refuză să lupte în Ucraina a fost făcut public pe canalele Telegram din Rusia. În înregistrarea realizată demonstrativ, doi militari care nu ar fi vrut să meargă la război sunt reținuți, încătușați și urcați într-o mașină de poliție, scrie Ukrainska Pravda.

Astfel, cei doi soldați sunt chemați pe rând pe terenul de defilare, un anchetator se apropie de ei și le spune că pe 16 noiembrie a fost deschis un dosar penal împotriva lor în conformitate cu partea 2.1 a articolului 332 din Codul Penal al Federației Ruse (nerespectarea ordinului), potrivit sursei citate. 

Apoi, doi membri ai Poliției Militare îi rețin cu brutalitate pe soldați, care sunt percheziționați, încătușați și urcați într-o mașină de poliție. Videoclipul nu indică unde a fost filmat. Însă, videoclipul ar fi fost realizat în regiunea Belgorod, mai notează sursa citată. De asemenea, nu este clar dacă cei reținuți erau mobilizați sau militari cu contract.

FOTO și VIDEO Aici

Şeful AIEA avertizează, după bombardarea centralei Zaporojie: „Vă jucaţi cu focul”

ACTUALIZARE 9.00 Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că indiferent cine a bombardat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se joacă cu focul”, în timp ce echipa sa se pregăteşte să inspecteze luni uzina pentru a vedea dacă a fost afectată de loviturile din weekend, relatează Reuters.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!” a avertizat Rafael Grossi într-o declaraţie.

Citând informaţii furnizate de conducerea centralei, o echipă a AIEA aflată la faţa locului a declarat că au fost lovite unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţa şi securitatea nucleară.

Echipa AIEA intenţionează să facă o evaluare luni, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

ACTUALIZARE 8.30. "Cele mai aprige bătălii, ca şi înainte, sunt în regiunea Doneţk. Deşi astăzi sunt mai puţine atacuri din cauza vremii, numărul de bombardamente ruseşti rămâne, din păcate, extrem de mare. Regiunea Lugansk - încetul cu încetul mergem înainte cu bătălii. Până acum, au existat aproape 400 de bombardamente în est de la începutul zilei. Mulţumim tuturor celor care deţin funcţii şi ne ajută forţele de apărare. Sud - menţinem linia, distrugând constant şi foarte calculat potenţialul ocupanţilor.Al doilea subiect este energia. Restaurarea reţelelor şi a capacităţilor tehnice de alimentare, deminarea liniilor de transport electric, reparaţii - totul continuă non-stop. Am reuşit ieri să atenuăm situaţia în unele regiuni în care au fost multe probleme reale. În această seară au loc opriri de stabilizare în 15 regiuni şi la Kiev. Cele mai mari sunt regiunile Viniţiia, Sumî, Poltava, Hmelnytskyi, Ivano-Frankivsk, Kiev. Facem tot posibilul şi imposibilul pentru a reveni la viaţa normală în Odesa, Harkov şi în toate oraşele şi comunităţile noastre", a spus Volodimir Zelenski.

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a tras până în prezent aproximativ 4.700 de rachete asupra unor ţinte din ţara vecină, a declarat preşedintele ucrainean.

"Sute de oraşe ale noastre au fost practic arse, mii de oameni au fost ucişi, sute de mii au fost deportaţi în Rusia", a declarat Volodimir Zelenski duminică într-un mesaj video către Conferinţa şefilor de stat şi de guvern din statele francofone (summitul Francofoniei), organizată la Djerba (Tunisia). "Şi milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a se adăposti de război în alte ţări", a continuat el.

Numai marţea trecută, a spus el, Rusia a tras aproape 100 de rachete în direcţia Ucrainei.

"O sută de rachete diferite împotriva oraşelor noastre, împotriva clădirilor rezidenţiale, asupra afacerilor noastre, împotriva centralelor electrice", a spus Volodimir Zelenski. Ca urmare a acestor atacuri, peste 20 de milioane de oameni au rămas temporar fără electricitate, a subliniat el. Volodimir Zelenski a cerut ajutorul statelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). "Ucraina vrea cu adevărat pace. Dar pentru a restabili pacea, avem nevoie de sprijin", a spus el.

Revenirea la pace este foarte posibilă, a adăugat preşedintele ucrainean. "Dar este posibilă doar dacă toată lumea înţelege că nimeni din lume nu merită nici măcar o singură zi de teroare", a afirmat Volodimir Zelenski.

Armata ucraineană: Rusia va produce drone iraniene

ACTUALIZARE 8.10 Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că Iranul transferă planurile pentru dronele sale către Rusia. Iranul încearcă astfel să evite sancțiunile pentru vânzarea directă a dronelor, scrie Kyev Independent.

Ar putea dura ceva timp până când Rusia ar putea începe producția. 

Washington Post a scris că Iranul și Rusia au ajuns la un acord pentru a începe asamblarea a „sute de drone” pe teritoriul Rusiei. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri