Live Text Centrala nucleară de la Zaporojie, atacată cu obuze. AIEA condamnă atacurile: „E inacceptabil. Vă jucați cu focul”

Data actualizării: Data publicării:
imagine din satelit cu centrala nuicleara zaporojie, cu cele 6 reactoare
Mircea Geoană spune că nu există informații care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie. Foto: Twitter / Maxar

Suntem în ziua cu numărul 270 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Șeful Pentagonului a avertizat împotriva proliferării nucleare. Totodată, Lloyd Austin a subliniat că eșua în sprijinirea Ucrainei de a-și securiza viitorul ar putea duce la o „lume a tiraniei și haosului”. Premierul britanic Rishi Sunak a făcut sâmbătă o vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul de la Londra a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei un pachet de ajutor pentru apărarea aeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline pentru ca forțele armate ale Kievului să contracareze dronele furnizate de Iran.Pe de altă parte, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Volodimir Havrilov, a transmis că forțele armate ucrainene ar putea ajunge până în Crimeea până la sfârșitul lunii decembrie.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina respinge acuzațiile că a executat prizonieri ruși

ACTUALIZARE 21.56 Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui presupus caz de „execuţie” a prizonierilor de război ruşi. Oficialul ucrainean argumentează că în incidentul filmat soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau.

Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că „extrasele video” prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi, „folosind predarea simulată”, „au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene”.

Bucătarul lui Putin acuză SUA că întreține războiul

ACTUALIZARE 21.20 Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, a interpretat imaginile în care soldați ucraineni par să execute prizonieri ruși ca pe o încercare a americanilor de reaprinde conflictul din Ucraina și spune că rușii nu vor ceda acestui scenariu. Mai mult, Bucătarul lui Putin, cum este supranumit Prigojin, afirmă că prizonierii ucraineni se vor întoarce „vii și nevătămați” acasă, în ciuda numeroaselor mărturii despre torturi, umilințe și violuri la care au fost supuși atât soldații, cât și civlii ucraineni care au căzut în mâna rușilor.

Macron acuză Rusia că are un „proiect de jefuire” în Africa

ACTUALIZARE 19.34 Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa pentru a servi ambiţiilor sale „jefuitoare” în rândul naţiunilor africane cu probleme, unde Franţa a suferit eşecuri militare şi o mai mare pierdere de influenţă în ultimii ani.

„Ar trebui doar să te uiţi la ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc este în desfăşurare acolo, când Franţa este dată la o parte, este un proiect de jefuire”, a declarat Macron.

Medvedev: „Kiev este doar un oraș rusesc

ACTUALIZARE 18.52 Kievul este „un oraș rusesc”, în care oamenii „gândesc și vorbesc rusește”, afirmă vicepreședintele Consiliului de Securitate a Rusiei, Dmitri Medvedev, în replică la declarațiile tot mai insistente din ultima perioadă ale Ucrainei, potrivit cărora va recupera Crimeea.

El a scris pe Telegram un răspuns la amenințările Ucrainei că va „recupera Crimeea” și a enumerat argumentele sale în favoarea ideii că orașul Kiev este rusesc.

AIEA condamnă atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie

ACTUALIZARE 14.00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, cerându-le celor aflaţi în spatele acestora să le pună capăt imediat, transmite Reuters.

Informaţia este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de AFP.

„Oricine se află în spatele atacurilor trebuie să se oprească imediat. Vă jucați cu focul!”, a adăugat el.

Rusia a acuzat duminică forţele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiaţii rămâne conform normeiRegimul de la Kiev nu încetează provocările în scopul de a crea ameninţarea unei catastrofe la centrala nucleară Zaporojia, a afirmat armata rusă într-un comunicat.

Sâmbătă şi duminică, forţele ucrainene au tras mai mult de 20 de obuze de mare calibruasupra centralei, potrivit Moscovei.

Obuzele au explodat mai ales între blocurile energetice 4 şi 5 şi au vizat acoperişul unei clădiri speciale situate în proximitatea acestor blocuri. În ciuda bombardamentelor, nivelul de radiaţie în zona centralei rămâne conform normei, subliniază comunicatul.

De mai multe luni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri şi au ameninţat să producă un accident nuclear.

Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forţată să funcţioneze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forţele ruse.

Rușii spun că ucrainenii au bombardat centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 11.50 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia a fost bombardată de ucraineni, a susținut operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom, citat de TASS. 

Cincisprezece obuze au fost trase asupra instalațiilor uzinei, a declarat Renat Karchaa, consilier al Rosenergoatom. Acesta a afirmat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt. „Nu au fost detectate emisii radioactive", a adăugat Karchaa, citat de The Guardian.

Podolyak: Negocierea cu Rusia ar fi o „capitulare”

ACTUALIZARE 11.20 Încercările occidentale de a convinge Ucraina să negocieze cu Moscova după o serie de importante victorii militare ale Kievului sunt „bizare" și echivalează cu o cerere de capitulare, a acuzat, într-un interviu pentru AFP, Mikhailo Podolyak, un consilier esențial al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin ciudat să primești propuneri de genul: oricum nu veți putea face totul prin mijloace militare, purtați negocieri", a declarat Podolyak pentru AFP într-o discuție ce a avut loc biroul său din cadrul președinției ucrainene.

„Acest lucru înseamnă că țara care atacă, care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde", a adăugat oficialul ucrainean, scrie The Guardian

Ucraina respinge atacurile rusești din jurul a șapte așezări din est

ACTUALIZARE 09.15 Forțele armate ale Ucrainei au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk și au lovit un post de comandă rusesc și un depozit de muniții din zonă, a informat duminică Statul Major al Ucrainei, notează The Kiev Independent.

ISW: Rusia lucrează pentru a controla spațiul informațional din teritoriile ocupate

ACTUALIZARE 09.10 Rusia își trimite propagandiști în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a lansa rețele de televiziune, se arată în cea mai recentă evaluarea a frontului făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Conform ISW, se pare că Rusia a plănuit inițial să coopteze specialiști din mass-media locale, dar a ales apoi să-și aducă propriul personal după ce specialiștii mass-media ucraineni locali au refuzat să colaboreze cu regimurile de ocupație ruse.

Rusia bombardează o zonă rezidențială Nikopol

ACTUALIZARE 09.05 Rusia a bombardat o zonă rezidențială din Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în noaptea de 19 spre 20 20 noiembrie, rănind un bărbat de 59 de ani, a declarat guvernatorul regiunii pe Telegram, scrie The Kiev Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Navă rusă, du-te dracului”. Unde sunt acum militarii ucraineni care i-au sfidat pe ruși pe Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 09.00 Când forțele lui Putin s-au apropiat de Insula Șerpilor, cerând apărătorilor ei ucraineni să se predea sau să moară, răspunsul lor plin de insulte a devenit un simbol al rezistenței. The Guardian a vorbit cu unul dintre grănicerii ucraineni care au apărat avanpostul strategic de la Marea Neagră și cu preotul care s-a dus pe insulă pentru a le recupera cadavrele – doar ca să afle că oamenii trăiau și fuseseră luați prizonieri de război. Și el a petrecut 3 luni îngrozitoare în închisorile rusești.

Bogdan Hotski a fost grănicer timp de 12 ani, înainte ca rușii să invadeze Ucraina. Bărbatul de 29 de ani era convins că trăiește în cea mai frumoasă țară din lume și spune că nu a vrut să plece niciodată în altă parte.

Hotski, care are acum 29 de ani, spune că încă din adolescență și-a dorit să intre într-un serviciu de elită. A devenit polițist de frontieră, a urcat în rang și anul trecut a fost numit comandant al avanpostului strategic de pe Insula Șerpilor.

insula serpilor maxar 1
Insula Șerpilor. Foto: Maxar / Profimedia

Hotski a ajuns acolo chiar înainte de Crăciun. Era o perioadă tulbure. Vladimir Putin trimisese vehicule blindate la granițele Ucrainei. Era evident că insula ar fi greu de apărat în cazul unui atac rusesc la scară largă. De la anexarea peninsulei Crimeea în 2014, Moscova a militarizat Marea Neagră și a redus constant accesul navelor ucrainene. A închis în mod regulat zone maritime mari pe motiv că desfășura exerciții navale.

„Bucătarul lui Putin”, șeful mercenarilor Wagner, este pe cale să „creeze un fel de stat paralel în Rusia” (politolog)

ACTUALIZARE 08.55 Fostul infractor devenit om de afaceri, Evgheni Prigojin, care a recunoscut de curând că este liderul mercenarilor din Grupului Wagner, este pe cale să creeze „un fel de stat paralel în Rusia care funcționează după propriile sale reguli”, a dezvăluit politologul Vera Ageeva pentru BFMTV.

În luna septembrie, cel căruia i se spune „Bucătarul lui Putin” a admis că este șeful Grupului Wagner, mercenari care luptă și în Ucraina alături de soldații ruși din armata regulată, după ce ani de zile a respins orice asociere cu Wagner.

„Au avut loc niște schimbări destul de remarcabile cu Prigojin în ultimele săptămâni”, a explicat pentru BFMTV Vera Ageeva, politolog specializat în Rusia și profesor de studii politice la Paris.

Kievul susține că aproximativ 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac de artilerie

ACTUALIZARE 08.45 Autorităţile militare de la Kiev au anunţat sâmbătă că aproximativ 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac de artilerie cu rază lungă de acţiune în această săptămână, fiind a doua oară în ultimele patru zile când Ucraina susţine că a provocat pierderi majore inamicului într-un singur atac, informerază Reuters.

Într-o postare pe Facebook, statul major general al forţelor armate a declarat că Rusia a suferit pierderile joi, când forţele ucrainene au bombardat oraşul Mîhailkva, situat la la 40 de kilometri sud de Herson, oraş abandonat de forţele ruse la începutul acestei luni. Nu a oferit însă alte detalii, scrie Agerpres.

Ministerul rus al apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile furnizate de armata ucraineană.

Cele mai importante informații din ziua cu numărul 268 a războiului:

  • Ucraina spune că Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în Lugansk și a strămutat forţat civili
  • Șeful Pentagonului avertizează împotriva proliferării nucleare: „Prietenii dictatori ai lui Putin se uită”
  • Ucrainenii, sfătuiți să plece din țară pentru a economisi curent
  • După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda a considerat aderarea aderarea sa la NATO „o etapă finală”
  • Podolyak respinge ideea unei conspirații privind negocieri secrete cu Kremlinul
  • Biroul procurorului general al Ucrainei: Peste 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost răniți ca urmare a invaziei rusești

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură reglezi termostatul la centrală pe timp de noapte, doar pe timp de zi. Așa faci...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei