Live Text Ucraina revendică atacul de la depozitul de muniții din Crimeea: „Inamicul ascunde amploarea pagubelor”/ Rușii au atacat din nou Odesa
Rușii au lansat un atac aerian cu drone și rachete asupra Odesei, pentru a doua noapte la rând. Administrația militară din orașul port la Marea Neagră a confirmat că în această noapte apărarea anti-aeriană a respins un atac venit de pe mare, de unde forțele ruse au lansat mai multe rachete de croazieră. În apropierea portului a fost filmat un baraj al apărării anti-aeriene și s-au auzit bubuituri puternice. Oamenii au fost avertizați să stea la adăpost. Rusia a lansat bombardamente asupra porturilor sub control ucrainean de la Marea Neagră, în replică la atacul de luni asupra podului Kerci. Și Kievul a fost atacat cu drone în această dimineață. Alarmele au sunat în majoritatea regiunilor, cu excepția vestului Ucrainei. Totodată, Rusia a amenințat că începând de joi, 20 iulie, toate navele care se îndreaptă către Ucraina vor fi considerate transportatori de ”încărcătură militară”, iar statele ale căror drapele vor flutura pe aceste nave vor fi considerate implicate în război.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Rusia amenință că toate navele care se îndreaptă către Ucraina vor fi considerate de joi transportatori de ”încărcătură militară”
ACTUALIZARE 23.30 Ministerul rus al Apărării ameninţă miercuri că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina - începând de joi - drept eventuali transportatori de încărcătură militară, relatează CNN. Totodată, statele ale căror steaguri vor flutura pe aceste nave vor fi considerate implicate în război.
”Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie”, anunţă ministerul Apărării de la Moscova.
Contraofensiva va fi "lungă şi dificilă", admite Podoliak
ACTUALIZARE 20.00 Ucraina a declarat miercuri că se aşteaptă ca actuala contraofensivă, lansată pentru a recuceri teritoriul ocupat de forţele ruse, să fie "lungă şi dificilă", spunând că are nevoie de noi tancuri occidentale şi avioane F-16, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Forţele ucrainene au lansat la începutul lunii iunie o operaţiune de anvergură pentru a respinge trupele ruse în sud şi est, dar această ofensivă nu a avut până acum decât un succes modest, din cauza puternicei defensive ruseşti constând în tranşee şi câmpuri de mine.
"Fără nicio îndoială, această operaţiune va fi destul de dificilă, lungă şi va lua mult timp", a subliniat într-o declaraţie pentru France Presse consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.
Principalul obstacol în calea avansării forţelor ucrainene este reprezentat în prezent de "câmpurile de mine care merg în adâncime", instalate timp de luni de zile de către armata rusă. Acestea variază "între patru şi 16 kilometri", explică el.
În pofida eforturilor aliaţilor occidentali ai Kievului, armata ucraineană se confruntă de asemenea cu "probleme legate de aprovizionarea cu arme", a admis acelaşi responsabil de la Kiev, potrivit căruia "complexul militaro-industrial (occidental) nu este pregătit pentru acest tip de război", cu o utilizare atât de intensă de armament.
Ucraina are nevoie, potrivit lui Podoliak, de "200-300 de vehicule blindate suplimentare, de tancuri, înainte de toate", de "60-80 de avioane F-16" şi de "5-10 sisteme suplimentare de apărare antiaeriană" americane Patriot sau de echivalentul lor francez SAMP/T.
"Avem nevoie de obuze", a spus în continuare el, indicând că forţele ucrainene utilizează "4.500-6.000 de obuze de mare calibru pe zi". "Trebuie să putem folosi 150-200 de rachete cu rază lungă de acţiune în fiecare lună" sau chiar "300 sau 400", mai spune Podoliak.
Consilierul preşedinţiei de la Kiev a exclus orice negociere cu Rusia, al cărei scop este, în opinia sa, de a "distruge" Ucraina şi de a recâştiga "controlul total" asupra ţărilor din fosta URSS.
"Pentru noi, nu există niciun compromis posibil, căci Rusia ne urăşte şi a venit pentru a distruge însuşi conceptul de stat ucrainean", susţine Mihailo Podoliak, în declaraţiile făcute pentru AFP.
Rușii au distrus 60.000 de tone de grâne, în atacul din Odesa
ACTUALIZARE 19.05 Peste 60.000 de tone de grâne au fost distruse în atacul rusesc de la Odesa, acuză Kievul. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, „teroriştii ruşi au ţintit deliberat” locurile folosite în exportul cerealelor ucrainene, la trei zile după expirarea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.
Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele.
Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că „60.000 de tone de cereale au fost, de asemenea, distruse” în portul Ciornomorsk, situat lângă orașul Odesa.
Instituția de la Kiev a precizat că aceste grâne trebuiau să fie „trimise prin coridorul de cereale în urmă cu 60 de zile”.
„Securitatea alimentară a lumii este din nou în pericol”, a adăugat instituția.
La rândul său, Volodimir Zelenski a acuzat că „teroriştii ruşi au ţintit deliberat infrastructurile acordului cerealelor”, scrie AFP, potrivit News.ro. Liderul de la Kiev a anunțat că vrea să „consolideze protecţia persoanelor şi infrastructurilor portuare” ale Ucraine pentru a face faţă acestor atacuri ruseşti.
Kremlinul spune că Putin va avea „o participare deplină” la summit-ul BRICS, dar prin videoconferință
ACTUALIZARE 18.55 Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să se alăture prin videoconferinţă summitului BRICS care va avea loc în luna august în Africa de Sud, a anunțat Kremlinul.
„Va fi o participare deplină”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse Interfax.
Peskov a confirmat că ministrul de externe Serghei Lavrov se va deplasa la Johannesburg pentru a participa în persoană la summitul BRICS, care va reuni reprezentanţii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud, relatează DPA, citată de Agerpres.
Ucraina a anunțat ONU că va transporta temporar cerealele prin apele teritoriale ale României
ACTUALIZARE 18.50 Ucraina stabileşte o rută temporară de transport maritim, care trece prin apele teritoriale ale României, pentru a menţine transporturile de cereale pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur susţinut de ONU, a anunţat Kievul într-o scrisoare oficială datată 19 iulie şi transmisă agenţiei ONU pentru transportul maritim, relatează Reuters.
În scrisoarea transmisă Organizaţiei Internaţionale pentru Transport Maritim, Ucraina spune că "a decis să stabilească temporar o rută maritimă recomandată".
"Scopul său este de a facilita deblocarea transporturilor maritime internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre", declară în scrisoare Vasil Şkurakov, ministrul interimar al Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii din Ucraina.
Ucraina precizează în scrisoare că ruta suplimentară de trafic pe care o stabileşte duce către apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României.
Citește continuarea AICI
MI6 a racolat ruși îngroziți de războiul din Ucraina să spioneze pentru Marea Britanie
ACTUALIZARE 18.00 Sir Richard Moore, șeful MI6, îi încurajează pe rușii dezamăgiți de războiul declanșat de Rusia în Ucraina să defecteze și să lucreze pentru spionajul britanic. Oficialul a transmis, într-un discurs susținut la ambasada britanică din Praga, că MI6 a recrutat deja numeroși cetățeni ruși îngroziți de invazia Rusiei în țara vecină și că ușa serviciului de spionaj britanic le este deschisă tuturor rușilor care vor să contribuie la terminarea războiului. Moore îi asigură pe cei interesați de discreție și le transmite că "secretele lor vor fi în siguranță cu MI6", arată BBC.
Potrivit acestuia, numeroși ruși au fost "îngroziți" să vadă cum trupele lor "pârjolesc" orașele ucrainene. "Ei se uită îngroziți cum soldații lor devastează o țară asemănătoare cu a lor", a spus Moore, reiterând rușilor interesați invitația de a se alătura agenției de spionaj britanic, pentru a pune capăt vărsării de sânge.
Citește continuarea AICI
Prigojin, prima apariție publică după revolta mercenarilor Wagner
ACTUALIZARE 17.20 Un videoclip apărut pe rețelele sociale îl arată pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, întâmpinându-și soldații în Belarus. Aceasta e prima apariție publică a sa după rebeliunea armată a grupării militare.
"Bine aţi venit, băieţi (...). Bine aţi venit pe pământul belarus", a spus Prigojin.
Înregistrarea video a fost făcută după lăsarea nopţii şi se discerne doar ceea ce arăta ca profilul lui Prigojin.
"Ne-am luptat onorabil", a declarat Prigojin. "Aţi făcut un mare lucru pentru Rusia. Ceea ce se întâmplă pe front este o ruşine în care nu trebuie să ne implicăm", a adăugat el, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Prigojin le spune apoi oamenilor săi să se comporte bine faţă de localnici şi le ordonă să antreneze armata belarusă pentru o "nouă călătorie în Africa".
"Şi poate ne vom întoarce la SVO (operaţiunea militară specială în Ucraina) la un moment dat, când suntem siguri că nu vom fi forţaţi să ne facem de ruşine", a mai spus Prigojin.
Kremlinul acuză Occidentul că închide ochii la „atacurile teroriste” ale Ucrainei asupra Rusiei: „Nu e ceva nou”
ACTUALIZARE 16:05 Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că este gata să închidă ochii în continuare la ceea ce a numit „atacuri teroriste” comise de Ucraina în interiorul Rusiei, informează agenţia Reuters.
Două persoane au fost ucise şi un minor rănit luni după ce Moscova a anunţat că Ucraina a folosit drone navale pentru a ataca Podul Crimeei ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Kievul spune că Crimeea este ucraineană şi că intenţionează să o ia înapoi cu forţa.
„Occidentul colectiv este gata să închidă ochii la orice atacuri teroriste pe care regimul de la Kiev le comite în ţara noastră. Acest lucru nu este ceva nou, s-a mai întâmplat şi aşa va continua. Înţelegem foarte bine asta”, le-a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, răspunzând la întrebarea „cum evaluează Kremlinul lipsa de reacţie a Occidentului la detonarea Podului Crimeei” şi „uciderea a doi ruşi în acest atac”, notează agenţia de presă rusă Interfax.
O nouă umilință pentru Putin. Africa de Sud l-a convins pe dictatorul rus să nu vină la summit-ul BRICS
ACTUALIZARE 16:00 Vladimir Putin nu va participa, până la urmă, la summit-ul BRICS din Africa de Sud, programat să se desfășoare în luna august, a anunțat președinția sud-africană, miercuri, care mai spune că a ajuns la un „acord comun” cu regimul de la Kremlin în această privință, relatează Reuters. Posibila prezență a dictatorului rus la acest summit pusese probleme mari Africii de Sud, la adresa căreia existau presiuni majore pentru arestarea acestuia în baza mandatului de arestare internațional emis de CPI.
Rusia va fi reprezentată la summit-ul BRICS de ministrul Lavrov în loc, a anunțat președinția sud-africană. Șefii de guvern din partea Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud vor participa la summit fizic, au mai transmis autoritățile sud-africane.
Citește continuarea AICI
Femeile din Rusia trebuie să renunțe la carieră dacă vor să fie mame. Cariera este "o practică nepotrivită"
ACTUALIZARE 15:55 Ministrul rus al Sănătății a criticat tendința ca femeile să acorde prioritate educației și carierei, în loc să fie mame, el descriind această situație ca fiind o practică "nepotrivită", care trebuie "corectată".
Ministrul Mihail Murașko a criticat marți în timpul unui discurs în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) mentalitatea exprimată în societate că o femeie ar trebui să studieze mai întâi, să-și construiască o carieră și să-și asigure o independență financiară înainte de a lua în considerare să-și întemeieze o familie. „În consecință, apar multe probleme: infertilitate, avort spontan, fertilizare in vitro. Se reduce timpul pentru nașterea celui de-al treilea sau al patrulea copil”, a spus Murașko. „Situația ar trebui revizuită.”, a conchis el, scrie The Moscow Times.
În acest context, Murashko a anunțat o inițiativă a Ministerului Sănătății privind controlul medicamentelor care induc avortul în farmacii. El a menționat că, deși numărul avorturilor a scăzut semnificativ, ar putea fi redus și mai mult. Accentul se pune pe avorturile induse de medicamente, nu pe contraceptive.
Citește continuarea AICI
Zelenski, nervos față-n față cu jurnaliștii din Africa: „Putin face la fel ca Hitler”
ACTUALIZARE 15:50 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat marți un interviu mai multor jurnaliști din Africa, cu care a discutat despre război, dar și despre ieșirea Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră.
În timpul interviului, președintele ucrainean le-a spus acestora că „Putin face la fel ca Hitler”, referindu-se la distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei și a spus că ieșirea Rusiei din acordul privind transportul cerealelor va afecta țările africane.
„Am fost tăiați de la curent iarna. Nu a existat nicio întrerupere pe acest continent de 100 de ani. Ultima întrerupere a fost sub Hitler. El (Putin) face la fel ca Hitler. Modalitățile de capturare a Ucrainei au fost la fel ca cele folosite de Germania fascistă. A făcut tot la fel, doar că nu a cucerit Kievul”, a declarat Zelenski.
Citește continuarea AICI
Până la 2.500 de mercenari Wagner ar fi sosit în Belarus. Avionul lui Prigojin a decolat marți din Minsk (presa de opoziție)
ACTUALIZARE 15:45 Între 2.000 şi 2.500 de mercenari din grupul Wagner, care a organizat o rebeliune armată în Rusia în 23 şi 24 iunie, au sosit în mod organizat în Belarus începând din 11 iunie, potrivit estimărilor publicate de Motolko Pomoghi, un portal al opoziţiei din această ţară, citat miercuri de EFE.
„Avem date că, începând cu 11 iulie, cel puţin 5 coloane de mercenari ai lui (Evgheni) Prigojin au sosit în Belarus”, a transmis presa de opoziţie, conform Agerpres.
Potrivit lui Motolko Pomoghi, wagneriţii au sosit la bordul a aproximativ 400 de vehicule.
Citește continuarea AICI
Rușii sunt încurajați să meargă în vacanță în Crimeea, în plin război
ACTUALIZARE 15:40 Televiziunea de stat rusă încurajează oamenii să meargă în vacanță în Crimeea, chiar și după ce podul Kerci, care o leagă de Rusia, a fost bombardat.
În plus, bazele militare rusești din peninsula ocupată au fost în mai multe rânduri ținta atacurilor ucrainene. „Vară, mare, soare! Crimeea așteaptă oaspeți cu brațele deschise!”, îi invită pe ruși reporterul, de la malul mării.
„În principiu, sectorul turistic nu a avut de suferit. Turiștii continuă să vină. Pentru unii dintre ei este o aventură nouă. Erau entuziasmați să meargă pe pod cu mașina, dar acum traversează pe mare cu feribotul. Pot face fotografii, pot admira priveliștea. În strâmtoare sunt mulți delfini. Toată lumea e fericită, totul e în regulă. Atmosfera în oraș e calmă. Hotelierii îi așteaptă cu cazarea. Nu sunt probleme, totul e minunat! Vară, mare, soare! Crimeea așteaptă fiecare oaspete cu brațele deschise!”, mai spune reporterul de la televiziunea de stat rusă.
Tribunalele rusești condamnă dezertori pe bandă rulantă. 100 de soldați ruși încearcă să fugă de pe front în fiecare săptămână
ACTUALIZARE 15:35 Tribunalele militare din Rusia au condamnat aproximativ 100 de dezertori din armata rusă în fiecare săptămână din 2023, până acum, a relatat site-ul independent de știri Mediazona, miercuri, conform The Moscow Times.
Soldații ruși care încearcă să fugă de pe frontul din Ucraina sunt judecați pe baza noilor legi draconice ale regimului criminal de la Kremlin. Regimul Putin a înăsprit pedepsele pentru acțiuni de dezertare în timpul mobilizării, aceasta fiind încă în vigoare, în ciuda faptului că regimul susține că ea a fost finalizată. Tribunalele rusești au judecat, în prima parte a lui 2023, 2.076 de dosare penale împotriva unor soldați acuzați că și-au abandonat unitățile fără niciun fel de anunț oficial, conform bilanțului realizat de Mediazona.
Citește continuarea AICI
„Rușii vor trage în nave, acesta este riscul”. Ucraina vrea o nouă rută pentru cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei
ACTUALIZARE 15:30 După retragerea Rusiei din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României și Bulgariei, scrie publicația Suspilne, care îl citează pe ambasadorul Ucrainei în Turcia.
Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat într-o emisiune TV că „Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Și asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură și, eventual, în nave. Acesta este riscul”, a spus el.
Ambasadorul a menționat că aceste amenințări vor afecta, în special, companiile de transport maritim și asigurările. În același timp, potrivit lui Bodnar, Ucraina a creat un fond adecvat pentru garantarea acestor riscuri
Citește continuarea AICI
Ucraina salută o „operaţiune reuşită” după atacul la depozitul de muniții din Crimeea
ACTUALIZARE 11:50 Ucraina a salutat miercuri o „operaţiune reuşită” după incendiul produs în dimineaţa zilei la o bază militară din Crimeea care a determinat autorităţile instalate de Moscova să evacueze peste 2000 de civili, a consemnat AFP, preluată de Agerpres.
„O operaţiune reuşită a fost efectuată în Crimeea ocupată. Inamicul ascunde amploarea pagubelor şi numărul de victime”, a scris pe Telegram şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene Kirilo Budanov.
Acesta a postat împreună cu mesajul o scurtă filmare unde se vede o instalaţie în flăcări, fără ca această în cauză să poată fi identificată imediat, notează AFP.
Forţele aeriene ucrainene au afirmat mai devreme miercuri că au distrus 23 din 32 de drone explozive lansate de forţele ruse şi 13 şi 16 rachete de croazieră Kalibr deasupra regiunii Odesa.
Această nouă serie de atacuri ruse s-a soldat cu cel puţin 12 răniţi în cursul nopţii în regiune, a indicat guvernatorul Oleg Kiper.
Câte rachete rusești au reușit să intercepteze ucrainenii
ACTUALIZARE 11:15 Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, într-un comunicat publicat pe Twitter, că Rusia a atacat Ucraina cu 8 rachete de croazieră Kh-22, 6 rachete Onix, 16 rachete Kalibr, o rachetă Kh-59 și 32 de drone Shahed.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„13 rachete Kalibr, o rachetă Kh-59 și 23 de drone Shahed au fost doborâte”, a precizat ministerul ucrainean al Apărării.
Depozit de muniții din Crimeea, în flăcări
ACTUALIZARE 9.29 În baza militară din Crimeea unde a izbucnit un incendiu azi-nopate se află și un depozit de muniție, potrivit mai multor surse ucrainene.
Baza se află la circa 230 de kilometri de linia frontului.
Imagini cu incendiul și exploziile care au loc la baza de lângă orașul Starîi Krîm, în sud-estul Crimeei, au fost publicate și de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei, fără a revendica însă un atac asupra depozitului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Incendiul a dus la evacuarea a 2000 de oameni, a anunţat miercuri guvernatorul numit de Moscova, Serghei Aksionov, citat de Reuters.
„S-a planificat evacuarea temporară a locuitorilor din patru localităţi - adică peste 2000 de oameni”, a scris Aksionov pe Telegram, fără a menţiona nicio cauză a incendiului.
Nepotul lui Kadîrov a fost numit director la Danone Rusia, după ce Putin a naționalizat compania franceză de lactate
ACTUALIZARE 9.00 Yakub Zakriev, vicepreședinte al guvernului cecen și nepotul lui Ramzan Kadîrov, a devenit noul director al Danone Rusia, după ce fabrica de produse lactate a fost naționalizată în urmă cu câteva zile, relatează mai multe publicații din Ucraina.
Yakub Zakriev este viceprim-ministru și ministrul agriculturii în guvernul cecen, iar acum apare ca director general al companiei Danone Rusia, scriu sursele citate.
Politico: Ce s-a întâmplat cu fabrica de troli a lui Prigojin. „Oamenilor le era frică, pentru ei înșiși și pentru cei apropiați”
ACTUALIZARE 8.10 Politico a publicat marți un amplu materiale care explică haosul și declinul imperiului media al lui Evgheni Prigojin, care cuprindea și celebra fabrică de troli din Sankt Petersburg, implicată în campaniile de dezinformare și manipulare din Europa și SUA.
Rezultatul revoltei armate a lui Prigozhin - probabil cel mai mare asalt asupra autorității lui președintelui rus Vladimir Putin din ultimele două decenii - a fost unul surprinzător. În ciuda declarațiilor oficiale conform cărora șeful Wagner ar urma să fie exilat în Belarus, se pare că Prigojin călătorește liber. Conform surselor acesta chiar s-a întâlnit cu Putin la Moscova și a primit înapoi echivalentul a 110 milioane de dolari în cash precum și câteva arme. Însă desfințarea business-ului media a lui Prigozhin pare ceva sigur. Mai multe sedii s-au închis și mulți foști anagajați au rămas fără loc de muncă. Și totuși există semne că grupul media ar putea reveni.
Citește continuarea AICI
Un fost consilier al lui Zelenski spune că Ucraina ar putea ceda 20% din teritoriu ca să intre în NATO. Ce alte opțiuni are Kievul
ACTUALIZARE 8.05 Un fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că una dintre modalitățile prin care războiul din Ucraina s-ar putea finaliza ar fi ca Kievul să renunțe la 20% din teritoriul său în schimbul aderării la NATO, informează The Telegraph.
Mesajul controversat al lui Oleksii Arestovici, care este complet opus față de politica guvernului de la Kiev, nu va atrage prea multe reacții pozitive din partea publicului.
Citește continuarea AICI
"Nimeni de la securitate nu ne-a oprit". Ce povestesc rușii care erau pe podul Kerci în momentul exploziilor
ACTUALIZARE 8.00 Rușii care erau pe podul Kerci luni noapte, în momentul exploziilor, au povestit ce s-a întâmplat. Spun că au avut noroc și că au continuat să meargă deoarece nu i-a oprit nimeni de la serviciile de securitate sau de control de la pod. Pe de altă parte, locuitorii din Crimeea au spus că înainte îi speriau lucrurile acestea, dar că acum s-au obișnuit.
Un cuplu a murit ieri, în timpul exploziilor de pe podul lui Putin. Fata lor, de 14 ai, a fost rănită. Moscova a dat vina pe ucraineni și a deschis dosar penal sub acuzațiile de terorism. Mai mulți turiști ruși erau pe pod sau în apropiere în momentul exploziei, precum și locuitori din Crimeea au povestit ce s-a întâmplat, ce au văzut sau au auzit, iar relatările lor sunt prezentate pe site-ul independent de investigație Meduza.
Citește continuarea AICI
Incendiu la o bază militară din Crimeea, o autostradă importantă a fost închisă (guvernator susţinut de Rusia)
ACTUALIZARE 7.55 Un incendiu a izbucnit la o bază militară de antrenament din districtul Kirovske al Peninsulei Crimeea, a declarat, miercuri, guvernatorul prorus al Crimeei, citat de Reuters. Incendiul a provocat închiderea autostrăzii Tavrida din apropiere, a afirmat, pe Telegram, Serghei Aksionov.
Anterior, agenţie de presă RBC-Ucraina a relatat că au existat explozii pe amplasamentul bazei de antrenament militar.
Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste relatări.
Doi morţi după un bombardament al Ucrainei în Doneţk (oficial susţinut de Moscova)
ACTUALIZARE 7.40 Doi civili au murit şi alţi şapte au fost răniţi în urma unui bombardament al Ucrainei în diferite zone ale regiunii Doneţk controlate de separatişti, afirmă un oficial local, citat de CNN.
”Doi oameni au fost ucişi azi (marţi – n.r.) după un bombardament al forţelor armate ucrainene – (câte unul) în districtul Kirovskiy din Doneţk şi în Vladymirovka, în Volnovakha”, a afirmat, într-un mesaj pe Telegram, Denis Puşilin, şeful auto-proclamatei Republici Populare Doneţk.
Alţi şapte oameni au fost răniţi în Doneţk, Makiivka şi Staromikhailivka, inclusiv un băiat de 17 ani”, se mai arată în postare.
Mai multe locuinţe, două şcoli şi un spital au fost avariate de bomabardament, a afirmat el.
”Republica (Populară Doneţk) a fost bombardată de 93 de ori, fiind trase peste 490 de rachete lansate de sisteme MLRS, inclusiv rachete de fabricaţie turcească, inclusiv proiectile de artilerie de calibrele 152 şi 155 de milimetri”, a adăugat Puşilin.
Rusia a lansat un atac aerian la Odesa, pentru a doua noapte la rând
Rusia a lansat un atac aerian la Odesa în timpul nopții, fiind a doua noapte la rând în care este vizat oraşul port din sudul Ucrainei, scrie CNN.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Apărarea anti-aeriană a Ucrainei respingea un atac rusesc, a afirmat un purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa. ”Au fost lansate mai multe (rachete de croazieră) Kalibr din Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Bratciuk, pe Telegram.
O echipă a CNN aflată la Odesa a observat cum apărarea anti-aeriană respingea atacul, în apropiere de port și a auzit cel puţin trei bubuituri puternice.
Oleg Kiper, şeful administraţiei militare regionale din Odesa, a făcut apel la oameni să stea departe de ferestre. "Nu vă apropiaţi de ferestre, nu filmaţi eforturile forţelor de apărare anti-aeriană”, a afirmat, miercuri, pe Telegram, Kiper, care a adăugat: ”Toţi locuitorii din zona Odesa să se adăpostească!”.
Forţele ruse au lansat atacuri aeriene la Odesa, marţi, în replică la atacul de luni al Kievului asupra podului strategic şi simbolic al Crimeei, care leagă peninsula anexată de teritoriul Rusiei.
Editor : G.M.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News