Sir Richard Moore, șeful MI6, îi încurajează pe rușii dezamăgiți de războiul declanșat de Rusia în Ucraina să defecteze și să lucreze pentru spionajul britanic. Oficialul a transmis, într-un discurs susținut la ambasada britanică din Praga, că MI6 a recrutat deja numeroși cetățeni ruși îngroziți de invazia Rusiei în țara vecină și că ușa serviciului de spionaj britanic le este deschisă tuturor rușilor care vor să contribuie la terminarea războiului. Moore îi asigură pe cei interesați de discreție și le transmite că "secretele lor vor fi în siguranță cu MI6", arată BBC.
Potrivit acestuia, numeroși ruși au fost "îngroziți" să vadă cum trupele lor "pârjolesc" orașele ucrainene.
"Ei se uită îngroziți cum soldații lor devastează o țară asemănătoare cu a lor", a spus Moore, reiterând rușilor interesați invitația de a se alătura agenției de spionaj britanic, pentru a pune capăt vărsării de sânge.
"Ne vom ocupa de aceștia cu discreția și profesionalismul pentru care serviciul meu este renumit. Secretele lor vor fi întotdeauna în siguranță cu noi", a afirmat acesta, la un eveniment care a marcat 55 de ani de la zdrobirea Primăverii de la Praga de către tancurile rusești.
Sir Richard Moore a precizat că numeroși ruși au aceleași dileme morale și mustrări de conștiință precum predecesorii lor în 1968.
În noaptea de 20 spre 21 august 1968, forțe armate din 5 state membre ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia. Circa 400.000 de soldați, 800 avioane și 6300 tancuri a invadat Cehoslovacia, ai cărui lideri comuniști voiau să reformeze sistemul și să îi dea "o față umană".
"Ei știu în inimile lor că argumentele lui Putin pentru a ataca o națiune slavă vecină sunt false, o miasmă de minciuni și fantezii. Îi invit să facă ceea ce și alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să se alăture nouă", a spus el.
Sir Richard a recunoscut că a fost confuz în ceea ce privește cele întâmplate pe 24 iunie, când mercenarii Wagner s-au apropiat de Moscova. Acesta a spus că înțelegerea dintre Putin și Prigojin a fost de fapt umilitoare pentru liderul de la Kremlin.
În ceea ce privește soluțiile pentru încheierea conflictului, șeful MI6 a spus că există doar una singură și este simplă - Rusia trebuie doar să își retragă trupele.
Întrebat cât de departe este dispus să meargă Putin, care a adus adesea în discuție utilizarea armelor nucleare, Sir Richard a revenit la subiectul Prigoijin, făcând o mențiune ironică.
"El nu a ripostat nici măcar împotriva lui Prigojin, ba chiar a făcut o înțelegere pentru a-și salva pielea, folosindu-se de medierea președintelui din Belarus. Nu știu ce este în mintea lui Putin, dar singurii care au vorbit despre o escaladare și utilizare de arme nucleare sunt Putin și o mână de slugi din jurul său", a precizat acesta.
El a explicat că aducerea în discuție a armelor nucleare este "un act iresponsabil, nesăbuit, menit să slăbească sprijinul acordat Ucrainei și nu va funcționa".
În ceea ce privește inteligența artificială, cu toate că tehnologia evoluează rapid și poate fi utilizată în scopuri lipsite de etică de statele care vor să facă rău, Sir Richard a spus că aceasta este utilizată pentru a sista furnizarea de arme către Rusia, însă a subliniat că în niciun caz aceasta nu va înlocui spionii umani.
Agenții umani nu au fost "niciodată doar colectori pasivi de informații". Ei "uneori pot influența deciziile în interiorul unui guvern sau al unui grup terorist", a explicat șeful MI6.
Acesta a declarat că echipele sale utilizează inteligența artificială "pentru a îmbunătăți, dar nu pentru a înlocui" propria lor judecată cu privire la modul în care oamenii ar putea acționa în diferite situații.
"Își combină abilitățile cu inteligența artificială și informațiile disponibile pentru a identifica și a întrerupe fluxul de arme care ajunge în Rusia cu scopul de a fi folosite împotriva Ucrainei", a conchis acesta.
Editor : Andreea Smerea